Kontroly na dovoz potravin z EU do Británie se znovu odkládají

© EPA | Andy Rain

Britská vláda se chystá již počtvrté odložit zavedení pobrexitových kontrol na dovoz čerstvých potravin z Evropské unie, uvedl dnes deník The Guardian. Podle něj tajemník pro brexitové příležitosti Jacob Rees-Mogg krok odůvodňuje snahou ulevit v době rostoucích cen domácnostem a dodavatelským řetězcům, které se už nyní potýkají s problémy v důsledku války na Ukrajině.

Británie po odchodu z EU zavádí kontroly na dovoz unijního zboží postupně. Nejmenované zdroje z průmyslového odvětví listu The Guardian sdělily, že pro přechod na další stupeň kontroly dovážených potravin nejsou připraveny z hlediska technologie ani infrastruktury. Závada v IT systému využívaného k provádění pobrexitových kontrol před několika týdny způsobila dopravní zácpy u Lamanšského průlivu, připomíná The Guardian.

Firmy z EU, které do Británie například ze Španělska či Itálie dovážejí olivový olej nebo masné výrobky, podle zdrojů deníku navíc nejsou na dodatečnou byrokracii připravené a nejsou schopny obstarat veškeré potřebné certifikáty pro dovoz čerstvých potravin.

Británie měla původně s kontrolami začít v létě roku 2020, krok byl ovšem tehdy odložen na loňský březen, načež následovaly odklady na loňské září a nakonec a na začátek letošního července. Nový termín zavedení kontrol by se v případě opětovného odkladu posunul až na rok 2023. Vývoz z Británie do EU přitom podléhá již mnoho měsíců plnému unijnímu režimu kontrol.

Hrozí globální výpadky potravin. EU už se připravuje, chce podpořit evropskou produkci

Ruský útok na Ukrajinu může dopadnout na globální obchod se zemědělským zbožím. Evropská unie už přišla s plánem, jak se vyhnout nejhoršímu scénáři a zabránit nedostatku potravin. Spolehnout se chce na domácí produkci.

Kalendář