Manželka miliardáře Karla Janečka Lilia: Projev pana Duky mě velmi zklamal, za vším je lidská tragédie

Manželka miliardáře Karla Janečka Lilia: Projev pana Duky mě velmi zklamal, za vším je lidská tragédie
Zdroj: Lifee.cz/Martin Procházka
Miliardář Karel Janeček a jeho manželka Lilia Khousnoutdinová, která se dlouhodobě věnuje ženským tématům.Na letošní Český ples v Obecním domě oblékla Lilia Khousnoutdinová šaty s funkčním QR kódem. Šlo o sbírku pro české záchranáře, kteří jezdí na Ukrajinu, aby poskytovali zdravotní péči ženám, které se staly oběťmi znásilnění.Také na letošní předávání cen Český lev vyrazila Lilia Khousnoutdinová v barvách ukrajinské vlajky, aby tak vyjádřila podporu válkou postižené zemi. Lilia Khousnoutdinová chápe, že lidské tragédie se odehrávají na obou stranách fronty. Bagatelizovat znásilňování Ukrajinek ruskými vojáky ale odmítá.+ 2 fotky+ 3 fotky

Manželka miliardáře Karla Janečka (48) Lilia Khousnoutdinová (33) patří k těm, které pobouřilo nedávné vyjádření kardinála Dominika Duky. Ten na svém blogu vyzval lidi, aby neodsuzovali ruské vojáky za to, že na Ukrajině znásilňují ženy. Jednají prý totiž pod tlakem emocí a vášní ve stavu agonie. Byť Lilia v rozhovoru pro Lifee.cz připouští, že tragédie se odehrávají na obou stranách fronty, problém znásilněných Ukrajinek sahá za hranu lidskosti.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 28. 04. 2022 15:00

Kněžku a podnikatelku Lilii Khousnoutdinovou (33), manželku miliardáře Karla Janečka (48), Dukovo prohlášení zklamalo. „Trochu mi to připomnělo Hnutí pro život, které se nedávno proslavilo fantastickým výrokem o tom, že by se ukrajinské ženy měly znásilňování ze strany ruských vojáků bránit. To mě fascinovalo," říká Lilia v rozhovoru pro Lifee.cz.

Lilia Khousnoutdinová o Dukově vyjádření

„Co se pana Duky týká, částečně mířil právě k této pointě a to mě velmi zklamalo," míní Lilia, i když připouští, že i ruští vojáci, a hlavně jejich příbuzní, prožívají spoustu lidských tragédií. „Ano, v rámci nějakého absolutního nadhledu si dokážu představit, že za vším je lidský příběh. Matka vojáka, který padl na Ukrajině, určitě prožívá legitimní tragédii," přiznává Lilia, podle které je dobré nezapomínat, že na obou stranách fronty stojí lidé.

Inspirující Elizaveta Maximová

Lilia Khousnoutdinová naopak považuje za velmi inspirující projev české herečky ruského původu Elizavety Maximové na letošním předávání cen Český lev. Tvrdí, že je to jediná řeč, pod kterou by se s chutí podepsala. „Mluvila o lidskosti, o své rodině, která už nemá přístup k informacím poté, co se zavřelo Echo Moskvy. Nevěděla, co se děje s jejím mladším bratrem, kterého zatkli na demonstraci," cituje Lilia.

Mladá herečka se prý lidem snažila sdělit, že i na ruské straně existuje odvaha, která je ovšem tvrdě trestaná. „Svět není černobílý. Jde o příběh odvahy, zbabělosti, etiky a morálky," míní Lilia.

Znásilňují tam i holčičky, tvrdí Lilia Khousnoutdinová

Manželky Karla Janečka se celá situace dotýká také proto, že má na Ukrajině blízké a rodiny odtud sama převážela do bezpečí nebo ubytovávala„Dozvídám se všechny příběhy z první ruky. Případ, o kterém já osobně vím ze svých zdrojů, je jedenáctiletá těhotná holčička," vypráví Lilia. „Jako žena, jako máma ani jako člověk tohle nemůžu nikdy pochopit. Je to za hranou lidskosti," rozohňuje se.

Jaké kroky Lilia podniká, aby podpořila válkou zasaženou Ukrajinu a především traumatizované ženy? Jak se ona sama vyrovnává s nepříjemnými komentáři okolí? To vše se brzy dozvíte v rozhovoru, který Lilia webu Lifee.cz poskytla během křtu nové knihy Ženy v zenu.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články