Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Skoro zataženo

Rusko hrozí tvrdou odvetou za zásahy vojenských objektů na svém území

Rusko hrozí tvrdou odvetou za zásahy vojenských objektů na svém území
Rusko na další provokování Ukrajiny k úderům proti vojenským objektům na ruském území tvrdě odpoví, tvrdí mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová | zdroj: Profimedia

Rusko vyhrožuje, že bude tvrdě reagovat na útoky proti vojenským objektům na svém území. Ukrajina má právo se bránit ruské agresi, říká představitel ukrajinské prezidentské kanceláře.

Západ otevřeně vybízí Kyjev k tomu, aby používal dodávané zbraně k napadání Ruska, prohlásila dnes mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová. Rusko podle ní na další provokování Ukrajiny k úderům proti vojenským objektům na ruském území tvrdě odpoví.

Představitel ukrajinské prezidentské kanceláře vzápětí zdůraznil, že Ukrajina má právo se ruské agresi bránit, a to také útoky na ruské vojenské základny a sklady. Vyzbojování Ukrajiny ohroužuje bezpečnost Evropy, varoval Kreml.

„Taková zločinná činnost ukrajinských ozbrojených sil proti ruskému území nemůže zůstat bez odpovědi,“ prohlásila Zacharovová podle ruské agentury TASS. Kyjev a západní metropole by podle ní měly brát vážně vyjádření ruského ministerstva obrany, že podobné akce povedou k tvrdé ruské odpovědi. „Rusko zaútočilo a zabíjí civilisty. Ukrajina se bude bránit všemi způsoby, včetně úderů na sklady a základny zabijáků. Svět uznává toto právo,“ napsal na twitteru poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak.

Na jihu a západu Ruska v poslední době vzplálo několik skladů paliv a munice. Ruské úřady obviňují z útoků ukrajinské síly, Kyjev se obvykle nevyjadřuje.

„Když se (Rusové) rozhodnete rozsáhle napadnout jinou zemi, masově tam zabíjet, masově drtit mírumilovné lidi tanky a ve svých oblastech k tomu využívat sklady, dříve nebo později se vám to vrátí,“ napsal ve středu Podoljak, aniž by ale přímo přiznal ukrajinskou zodpovědnost za požár muničního skladu v Belgorodské oblasti.

Příčin požáru v muničním skladu může být podle něj víc - například „zásah boží“ za ostřelování civilistů v Mariupolu v době nedávných pravoslavných velikonočních svátků. „Karma - krutá to věc,“ dodal Podoljak.

„Snahy o vyzbrojování Ukrajiny, a to i těžkými zbraněmi, jsou počínáním, které ohrožuje bezpečnost kontinentu, provokují nestabilitu,“ prohlásil dnes mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov v reakci na slova britské ministryně zahraničí. Liz Trussová uvedla, že ruská vojska musí být vytlačena z celé Ukrajiny a spojenci musí „zdvojnásobit“ své úsilí a poslat Kyjevu další vojenské vybavení.

Mluvčí ruské diplomacie také obvinila Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), že předávala údaje o ruských silách zpravodajským službám Západu a Ukrajiny. Úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva se pak podle tvrzení mluvčí ruské diplomacie uchyluje k používání „výmyslů, lživých a falešných zpráv, zinscenovaných představení“ v prohlášeních o Ukrajině.

Úřad informuje o válečných zločinech, kterých se na Ukrajině dopouštějí ruští vojáci. Několik pozorovatelů OBSE bylo pod záminkou vyzvědačství zadrženo v Doněcku a Luhansku, baštách proruských separatistů na východě Ukrajiny.

Zdroje: