Na Vysočině klesá poptávka po vlastním bydlení. Panelové byty v původním stavu začaly zlevňovat

Na Vysočině klesá poptávka po vlastním bydlení. Panelové byty v původním stavu začaly zlevňovat

28.4.2022 - Ceny realit v Jihlavě a okolí se dostaly, alespoň prozatím, k pomyslnému cenovému vrcholu. Nemovitosti se stále prodávají, zájemců ovšem již nechodí na prohlídky tolik, jako před rokem. Realitní makléři však nemají o práci nouzi a stále ani nemají výrazný problém s prodejem, zejména kvalitních nemovitostí.

Pod aktuálním poklesem poptávky po vlastním bydlení se podepisuje podle realitních makléřů několik faktorů. Podle realitního makléře Michala Krišky, který dlouhodobě působí v Jihlavě, došlo v posledních týdnech, patrně v úzké souvislosti s rozpoutáním agrese na Ukrajině, k prudkému ochlazení realitního trhu. "Zastavil se nejenom růst cen, ale prodlužuje se i doba realizace prodeje. Současně se snižuje počet zájemců o jednotlivé nabídky."

Nejde ovšem pouze o obavy ze situace na Ukrajině. Výrazný vliv na poptávku mají také, stále se zvyšující, ceny energií a úrokové sazby hypotečních úvěrů, což potvrzuje Pavla Doležalová z jihlavské realitní kanceláře REALO: "I když si mnozí prodávající myslí, že ceny nemovitostí stále rostou, dle mého názoru je to již velmi málo. Spíše díky vysokým úrokovým sazbám hypotečních úvěrů vnímám mírné ochlazení trhu. Samozřejmě u exkluzivních nemovitostí může cena vzrůst, to je však teď velmi individuální."

Obdobnou situaci potvrzují také další makléři. "V Třebíči sice ceny nemovitostí stále rostou, ale již mnohem pomalejším tempem než například před rokem. Výjimku tvoří starší panelové byty, které postupně zlevňují," popisuje současnou situaci Michal Galbavý z třebíčské realitní kancelář Focus.

Stejně jako v jiných regionech České republiky i na Vysočině je dlouhodobý nedostatek stavebních pozemků určených k individuální výstavbě. Jejich ceny tedy stále rostou, i když už ne takovým tempem, jako je tomu u bytů či rodinných domů v minulém roce. Nedostatek pěkných stavebních pozemků k prodeji potvrzuje i Michal Kriška, který dodává: "Nejvíce jsou stále poptávány pozemky, dále rodinné domy a trochu polevuje poptávka po bytech. Stávající nabídka navíc téměř nenabízí standardní stavební parcely. Pouze větší celky, pozemky ke komerčnímu využití, investiční pozemky a jiné, které v podstatě běžnou cílovou skupinu nedokáží oslovit." To potvrzuje také Pavla Doležalová, která dodává, že kromě stavebních pozemků by ráda v nabídce své realitní kanceláře viděla více nemovitostí do 6 mil. Kč. Právě ty jsou totiž ze strany zájemců nejvíce vyhledávány.

Postupně se ovšem začíná měnit skladba kupujících. Pokud dříve převládali investoři, kteří například kupovali byty k následnému pronájmu, nyní se na trhu objevuje více zájemců, kteří hledají bydlení pro vlastí potřebu. Názorným příkladem jsou na Vysočině již zmíněné stavební pozemky. Cenový rozdíl mezi prodejní cenou bytu a nákupem rodinného domu totiž nevychází tak draho, jako v minulých letech, a proto se stále více lidí poohlíží po pozemku, na kterém by si rádi postavili rodinný dům.

Predikovat ovšem jakýkoliv další vývoj realitního trhu je pro realitní makléře složité. Před dvěma lety, s příchodem pandemie, se trh s bydlením téměř zastavil. Mnozí uváděli, že dojde k poklesu zájmu o vlastní bydlení a tím pádem ke snížení cen. Po odeznění první vlny pandemie se však stal přesný opak. Vlivem zrušení daně z nabytí nemovitosti a nízkých úrokových sazeb vzali zájemci realitní kanceláře téměř útokem. V letech 2020-2021 jsme byli svědky nejrychlejšího meziročního růstu cen nemovitostí od roku 2008.

Další vývoj trhu nemovitostí, a to nejen na Vysočině, bude velmi záviset na výši úrokových sazeb a cenách nemovitostí. A také, stejně jako v minulých letech, na případných legislativních a daňových změnách ze strany státu. Například snížení či zvýšení DPH na stavení práce může výrazně změnit na trhu nemovitostí poměr mezi nabídkou a poptávkou.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Roste zájem o bydlení mimo krajská města. Lidé jdou za nižšími cenami a dostupnější přírodouRoste zájem o bydlení mimo krajská města. Lidé jdou za nižšími cenami a dostupnější přírodou








Ceny nemovitostí na Vysočině dosáhly historického maxima Ceny nemovitostí na Vysočině dosáhly historického maxima







Reality Vysočina: Mlýny a samoty stále žádané zbožíReality Vysočina: Mlýny a samoty stále žádané zboží







Jak udělat z chaty rodinný dům Jak udělat z chaty rodinný dům








Inflace zdražuje bydlení - udrží Češi financování dvou domácností? Inflace zdražuje bydlení - udrží Češi financování dvou domácností?






 

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy