Charismatický Slovák s hlubokým hlasem se u nás proslavil zejména trilogií filmů s Tomášem Holým - Pod Jezevčí skálou (1978), Na pytlácké stezce (1979) a Za trnkovým keřem (1980). Přitom nechybělo málo a roli hajného Straky mohl hrát úplně někdo jiný. Kvůli problémům s režimem museli tvůrci hodně zabojovat, aby Valacha do role vůbec směli obsadit.

Hercovy problémy s komunisty začaly už v roce 1959, kdy byl propuštěn ze Slovenského národního divadla. Důvodem byla jeho víra. Valach se nikdy netajil tím, že je oddaným katolíkem, což se mocipánům vůbec nelíbilo. Nakonec se táta čtyř dětí živil prací v tiskárně nebo jako bagrista.

„Odmítal se vzdát své víry jenom proto, aby se někomu zalíbil,“ potvrdil pro Čas.sk jeho syn, patolog Gustáv (73), který přežil nejen otce a maminku Vierku (†92), ale i tři své sourozence.

Rakovina připravila o život jak nejmladší sestru, lékařku Janku (†42), tak Gustávova staršího bratra, architekta Petera (†70), i mladší sestru, architektku Veroniku (†53). Sám Valach, hlava rodiny, zemřel v roce 2002 na infarkt po krvácení do mozku. Stejně jako jeho žena.

Ve své nejslavnější roli hajného Straky se setkal s talentovaným Tomášem Holým. „Měli spolu velmi pěkný vztah. A i to se podepsalo na celkové atmosféře filmu,“ nechal se před lety slyšet šéf produkce slavné trilogie Jiří Beránek. Jen těžko mohl ale Valach tušit, že roztomilého klučinu přežije o celých 12 let. Život někdejší dětské hvězdy totiž vyhasl po autonehodě 9. března 1990.

VIDEO: Tomáš Holý (†21) by slavil 53. narozeniny: Zažil raketovou kariéru!

Video
Video se připravuje ...

Tomáš Holý (†21) by slavil 53. narozeniny: Zažil raketovou kariéru! Mall.tv

Fotogalerie
42 fotografií