Silná poptávka umožňuje společnosti Mercedes-Benz zvýšit ceny, aby kompenzovala náklady

Přidat na Seznam.cz

Společnost Mercedes-Benz uvedla, že očekává silnou poptávku po špičkových automobilech, která jí umožní kompenzovat rostoucí náklady na suroviny a dopravu vyššími cenami, a předpovídá zvýšení dodávek, jakmile se zmírní nedostatek čipů, informuje zpravodajský portál RTE a portál Head Topics.

Vysoká cenová strategie německé automobilky je částečně založena na tom, že její luxusní produkty jsou nedostatkové.

Nebýt nedostatku čipů, mohla však v prvním čtvrtletí prodat více vozů, aniž by tlačila ceny dolů, uvedl dnes finanční ředitel Harald Wilhelm.

„Pokud jde o touhu bohatých lidí utrácet peníze za výjimečné produkty, řekl bych, že neexistuje žádná překážka, žádné omezení,“ řekl Wilhelm po zveřejnění výsledků za první čtvrtletí.

Výrobce prémiových automobilů zaznamenal ve čtvrtletí nárůst zisku před úroky a zdaněním (EBIT) na 5,2 miliardy eur(127,5 miliardy Kč), přičemž marže v divizi automobilů dosáhla 16,4 % a v divizi Mercedes-Benz Vans 12,6 %.

Potvrdila svůj výhled pro letošní rok, ale varovala, že eskalace války na Ukrajině by mohla zasáhnout výrobu, stejně jako prodloužení výluky Covid-19 v Číně.

Na otázku, zda zastavení dodávek plynu z Ruska do Polska a Bulharska ovlivnilo výrobu v jejích závodech, Wilhelm odpověděl, že automobilka zatím žádný dopad nezaznamenala, ale pracuje na způsobech, jak snížit poptávku po plynu, informuje Head Topics.

„Na základě včerejších zpráv o zastavení dodávek plynu do Polska a také do Bulharska mohu říci, že pro naše závody v Německu, polském Jaworu a maďarském Kecksemetu nejsou žádné jasné důsledky,“ řekl Wilhelm.

Zatímco její závody v Německu pokryly svou potřebu elektřiny prostřednictvím obnovitelných zdrojů energie, zůstávají závislé na plynu, zejména pro vytápění výrobních hal a provoz lakoven, uvedl Wilhelm.

„Pracujeme na tom, jak snížit poptávku, ale také na co nejrychlejší změně zdroje energie. Náhlé zastavení by mělo dopad na průmyslovou stránku,“ finanční ředitel Harald Wilhelm

Zdroj: RTE, Head Topics