Gary Bai

28. 4. 2022

Podle nově zveřejněných e-mailů prezident Joe Biden v roce 2019 zřejmě souhlasil s tím, že zaplatí právní poplatky svého syna týkající se obchodních vztahů s čínskou firmou, která má vazby na Komunistickou stranu Číny. Nad jeho tvrzením, že se synem o jeho obchodech nediskutovali či do nich nebyl zapojen, se tak vznášejí pochybnosti.

E-mail ze 17. ledna 2019 s předmětem „Hunterovy faktury“ a pozdravem „Ahoj, viceprezidentský týme“ ukazuje, že tehdejší Hunterova asistentka Katie Dodgeová sděluje účetní Lindě Shaperové, že Joe Biden souhlasil s tím, že zaplatí faktury Huntera Bidena z let 2018 a 2019, včetně faktury týkající se restrukturalizace jednoho z Hunterových podniků. E-maily získal deník Daily Mail a údajně pocházejí z Hunterova notebooku.

„Dnes jsem s Hunterem mluvila ohledně jeho faktur. Chápu to tak, že tyto faktury v krátkodobém horizontu uhradí Hunterův otec, protože Hunter mění směřování své kariéry,“ napsala Dodgeová.

Dodgeová k e-mailu přiložila tabulku s podrobnými údaji o fakturách z let 2018–2019, které Hunter ještě nezaplatil. Jednou z posledních položek v tabulce byly právní poplatky za „restrukturalizaci BHR“ ve výši více než 28 000 dolarů, které dlužil advokátní kanceláři Faegre Baker Daniels.

Epoch Times Photo
E-mail z ledna 2019 od bývalé asistentky Huntera Bidena Katie Dodgeové účetní Lindě Shapero, v němž vyjadřuje své pochopení, že Joe Biden souhlasil s úhradou faktur Huntera Bidena z let 2018 až 2019. (dailymail.co.uk)

BHR dle všeho odkazuje na Bohai Harvest RST Equity Investment Fund Management (BHR Partners), investiční společnost podporovanou významnými čínskými státními finančními institucemi, jako jsou Bank of China a China Development Bank Capital.

Rosemont Seneca Partners, americká investiční a poradenská společnost, kterou spoluzakládal Hunter Biden, se stala jedním z akcionářů společnosti BHR, jež byla v roce 2013 zaregistrována v Šanghaji. Hunter díky tomu získal neplacené místo v představenstvu BHR. Čelem představenstva byl až do dubna 2020.

Hunter držel v BHR desetiprocentní podíl, ale od listopadu loňského roku se ho podle svého právníka zbavil.

Prezident Biden opakovaně popřel, že by s Hunterem kdy diskutoval nebo se podílel na jeho obchodních transakcích. „Nikdy jsem se svým synem nemluvil o jeho zahraničních obchodních transakcích,“ řekl Joe Biden v roce 2019 během akce Demokratické strany v Iowě.

Někteří republikánští zákonodárci jsou však vůči pravdivosti takových tvrzení skeptičtí.

Republikánský senátor Ron Johnson řekl, že nový e-mail dokazuje, že prezident nemluvil pravdu.

„Prezident Biden opakovaně lhal americké veřejnosti, ale média se ho [na to] neptají,“ řekl Johnson 27. dubna televizi Fox News. „Jedna z věcí, která bude v listopadu [midterm volby] na pořadu dne, je pravda versus lži a překrucování.“

Bidena mladšího v současné době vyšetřují federální úřady kvůli daním a zapojení se do mezinárodních obchodů, včetně těch, které prováděl v době, kdy byl jeho otec viceprezidentem USA.

V senátní zprávě z roku 2020 se uvádí, že v době, kdy byl Joe Biden viceprezidentem za Obamovy vlády, existovala „potenciální trestně-právní činnost týkající se transakcí mezi Hunterem Bidenem, jeho rodinou a jeho spolupracovníky s ukrajinskými, ruskými, kazašskými a čínskými státními příslušníky“.

Zpráva poukázala na to, jak Hunter Biden prováděl „diskutabilní transakce“ s čínskými státními příslušníky napojenými na čínský režim a armádu.

Peter Schweizer, autor knihy „Přistiženi při činu: Jak americké elity bohatnou a pomáhají Číně vítězit“, nedávno řekl deníku The Epoch Times, že obchodní transakce Huntera Bidena, zejména ty spojené s Čínou, by měly vyvolat „poplach“.

Autor přirovnal Hunterovy obchody k hypotetickému scénáři, kdy by rodina Jimmyho Cartera nebo Ronalda Reagana dostávala v době studené války miliony od ruských podnikatelů napojených na KGB.

„Přesně to se stalo v tomto případě. Jediný rozdíl je v tom, že KGB nahradíme čínským ministerstvem státní bezpečnosti. Je to úplně stejný příběh a mělo by to rozeznít přesně tytéž poplašné zvony,“ řekl Schweizer.

Deník Epoch Times se s žádostí o komentář obrátil na Bílý dům a advokátní kancelář uvedenou v e-mailu – nyní známou jako Feagre Drinker.

Překlad původního článku newyorské redakce: J. S.

Související témata

Přečtěte si také

Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu
Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu

Jak řešit otázku nelegální migrace? Jak odradit nezvladatelné množství běženců? S neschopností EU dohodnout se na funkčním přístupu přicházejí jednotlivé země bloku s vlastními řešeními, která by mohla sloužit jako příklad účinné migrační politiky. Podíváme se na situaci v Dánsku a Maďarsku.

Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren
Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren

Podle zprávy časopisu Cicero nové vládní dokumenty ukazují, že zelení odpůrci jaderné energie na německých ministerstvech překrucovali doporučení odborníků ve prospěch odstavení jaderných elektráren.

Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány
Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány

„Ministerstvo zdravotnictví varuje před transplantačním turismem do Číny, kromě zdravotního rizika můžete dostat orgán násilně odebraný vězni,“ uvádí na svém X účtu náměstek ministra zdravotnictví.

Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte
Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte

Vliv ESG proniká už i do sféry hypoték pro fyzické osoby.

Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv
Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv

Když dnes dostal Biden otázku, zda bude s Trumpem debatovat, odpověděl: "Budu, někde. Nevím, kdy, ale rád s ním budu debatovat."