Domácnost

Tepelné čerpadlo v roce 2022: 3 důvody, proč se vyplatí

Fosilní paliva by mohla naši společnost v budoucnu pomalu a jistě začít opouštět. V posledních letech zdražují natolik, že mnoho domácností nemá peníze na vytápění. Pozitivní nejsou ani vyhlídky do dalších let, a proto se vyplatí uvažovat nad tepelným čerpadlem. Kromě úspory peněz totiž nabízí i další výhody.

Tepelné čerpadlo v roce 2022: 3 důvody, proč se vyplatí
Tepelné čerpadlo v roce 2022: 3 důvody, proč se vyplatí

Štědré dotace

Výdaje za vytápění stále rostou. Ať už jste jednotlivec nebo bydlíte v domě s celou rodinou, jistě jste si všimli, že ceny za vytápění jsou stále vyšší.

Srovnejte si ceny elektřiny a zjistěte, kolik ušetříte

Pořízení tepelného čerpadla může být jednorázově finančně náročnější. Pomohou vám ale tzv. Kotlíkové dotace a program Nová zelená úsporám. Investice se vám tak v průběhu budoucích let vrátí. Ceny tepelných čerpadel totiž klesají a při využití dotace může být jejich návratnost kolem pěti až šesti let, přičemž životnost tepelných čerpadel se odhaduje na patnáct až dvacet let. 

Nová zelená úsporám 2022: Co všechno potřebujete vědět?

Typ tepelného čerpadla

Orientační cena

Výhody a nevýhody

Vzduch - vzduch

25 000 - 50 000 Kč

  • nižší pořizovací cena
  • nákladnější provoz
  • hlučnost

Vzduch - voda

220 000 - 350 000 Kč

  • nižší pořizovací cena
  • nákladnější provoz
  • hlučnost

Voda - voda

350 000 - 450 000 Kč

  • výhodnější provoz
  • nutný zdroj vody v okolí

Země - voda

350 000 - 450 000 Kč

  • tichý provoz
  • méně nákladné při provozu
  • nákladné pořízení kolektoru

Zdroj:E.ON rádce

Pokud patříte mezi domácnosti s nižším příjmem, můžete získat Kotlíkovou dotaci až 95% z celkové ceny čerpadla, a to dokonce předem. Při využití programu Nová zelená úsporám jde o 50% z ceny čerpadla.

Za nízkopříjmovou domácnost je považována každá, kde průměrný příjem na jednu osobu není více než 170 900 Kč ročně. Taková situace je například častá u důchodců. Jelikož se příjmy průměrují a počítají se všemi členy rodiny, může se stát, že na dotaci snadno dosáhnete. 

Jak výhodný je přechod na tepelné čerpadlo?

Při pořizování zvažte, jaké čerpadlo je pro vaši domácnost nejvýhodnější. Pokud zvolíte čerpadlo vzduch-vzduch nebo vzduch-voda jen kvůli výhodné počáteční investici, budete později připlácet za provoz a omezovat vás může také hluk. V některých případech se proto vyplatí sáhnout po nákladnější variantě, která se v budoucnu vyplatí.

Vyšší návratnost kvůli rostoucím cenám energií

Díky instalaci tepelného čerpadla však můžete začít využívat výhodnější sazbu D57d, která je určena právě pro tyto účely. Ve srovnání s vytápění plynem ušetříte polovinu svých nákladů a ve srovnání s elektrickým kotlem až dvě třetiny, a to při průměrné sazbě 5 Kč za elektřinu v roce 2022

D57d

D57D je dvoutarifní sazba, kde je 20 hodin denně cena elektřiny v levnějším tarifu.Podmínkou pro čerpání této výhodné sazby je vytápění topným elektrickým spotřebičem. Další podmínky pro čerpání sazby najdete v podrobnějším článku

Zdroj: ČEZ

Omezování starých kotlů

Již v roce 2012 byl uveden v platnost zákon o ochraně ovzduší. Od té doby jsou výrazně omezovány neekologické kotle. V září letošního roku měl začít platit zákaz jejich používání, který se ovšem v současnosti odložil na rok 2024. Dříve či později by se však měl stát platným, a proto je nejvyšší čas uvažovat nad jeho náhradou. 

Vytápíte domácnost neekologicky? Zkuste přejít na tepelné čerpadlo.

Nezávislost na fosilních zdrojích

Jakmile začala pandemie COVID-19 ustupovat a situace ohledně fosilních paliv se mohla uklidnit, propukl další problém, a to válka Ukrajiny s Ruskem. Již v minulém roce jsme byli svědky výrazného zdražování fosilních paliv a současná situace spojená s konfliktem naznačuje, že v budoucnu nebude situace jiná. 

Pokud v dománosti bojujete s vysokými výdaji za vytápění, může pro vás být tepelné čerpadlo jedním z možných řešení. 

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Při pořízení tepelného čerpadla se nebudete muset starat o pravidelné doplňování zásob dřeva či uhlí. Tepelné čerpadlo je při svém provozu ekologické a starost o něj se při bezproblémové funkci omezují na revize jednou, maximálně dvakrát za rok. 

Velký otazník i nadále visí nad dodávkami plynu z Ruska. Česká republika v současné době odebírá plyn hlavně z této země a přerušení dodávek by mohlo mít ničivé dopady na naši ekonomiku. V současné chvíli totiž nejsme schopni sehnat levnějšího dodavatele, a proto se vám vyplatí, aby vaše domácnost na tomto zdroji nebyla zcela závislá. Dotace navíc nově počítají i s tepelnými čerpadly pro rekreační objekty. Zajistit tak můžete také svou chatu.