Reakce to vzbudilo zejména na sociálních sítích. „Tak už fakt nevím, kde žijí, když Mikulčice jsou na Ukrajině,“ divila se v komentáři jedna z obyvatelek obce.

Velitel družstva dobrovolných hasičů z Ratíškovic Tadeáš Koplík. Pracuje i jako profesionální jihomoravský hasič ze stanice v Židlochovicích. Dobrovolní hasiči z Hodonínska v Mikulčicích, 27. června 2021.
Hasič v Mikulčicích: Rozbřesk v místě zkázy byl krutý. Lidé si ponesou šrámy

Reportáž ČT s fotografií z Mikulčic po tornádu NALEZNETE ZDE v čase 15:19

Mluvčí České televize Karolína Blinková uvedla, že šlo o chybu při chystání programu. „Příspěvek o Ukrajině mělo následně nahradit téma pomoci po tornádu,“ vysvětlovala.

Rozhořčení přesto neskrýval třeba Miroslav Jandora. „Vnímám jako velký problém hlavně proto, že by se tohle ve veřejnoprávním médiu stát nemělo. Snižuje to důvěryhodnost jejich zpravodajství a nedivil bych se, kdyby se to objevilo někde v ruských, nebo proruských médiích, jako důkaz o falšování zpráv z Ukrajiny… Jako dnes už Mikulčáka mě to nadzvedlo. Spravovali jsme také dům poškozený po tornádu,“ sdělil Jandora.

Sám také poznal, odkud fotografie konkrétně pochází. „Na té fotce od hřbitova je vidět přímo budova místního Vinařství Dvořáček. Profesionální práce prostě vypadá jinak, než tento příspěvek. Měla by tam přece být vícestupňová kontrola, je tam třeba editor,“ dodal Jandora.

Reagoval také starosta obce Josef Dvořáček. K omylu byl ale smířlivější. „Na facebooku obce se kolem toho rozjela velká debata. Osobně nechápu, proč se nad tím pozastavovat. Někdo z České televize udělal chybu, ale nemohu říct, že by mě to nějak pobuřovalo,“ řekl na dotaz redakce Dvořáček. Dodal, že pochybení obec nijak nepoškodilo. „Máme tady k řešení určitě jiné a důležitější věci,“ zdůraznil mikulčický starosta.

Sociolog médií Jaromír Volek považuje chybu za drobnost. „Pokud to někdo podá na radu jako stížnost, tak se to vyřeší nanejvýš omluvou. Myslím si, že v České televizi je mnohem vícero dlouhodobějších problémů. Obecnější chyba je, že často využívají archivní foto pro ilustraci bez písemného upozornění a datace,“ uvedl Volek.

Následky tornáda a úklid v obcích Hrušky, Moravská Nová Ves a Mikulčice

Kritikou nešetřil třeba Tomáš Waltera, který na omyl upozornil jako jeden z prvních a záhy ho sdílel na sociálních sítích. „Nemyslím si však, že to jsou chyby, ale úmysl. Vnímám to už delší dobu. Buď z nás dělají totální hlupáky nebo jsou již se svými lživými zprávami bezradní,“ reagoval na dotaz Waltera, který dle svých slov proto sleduje zpravodajství České televize jen zřídka.

Pochopení projevil naopak Vojtěch Kožešník. „Můj názor je, že nějaký zaměstnanec, který toho má určitě spoustu na práci, omylem zaměnil fotku z Ukrajiny s fotkou z Mikulčic. Vsadím se, že připravovali reportáž ohledně obcí postižených tornádem a tu fotku si jen spletl, jelikož nezaujatý člověk v Praze na první pohled nepozná jestli polorozbořený dům je z Charkova, Wroclawi či Mikulčic,“ komentoval muž.

Bývalá Liechtenštejnská sýpka v Násedlovicích ožívá.
Bývalou liechtenštejnskou sýpku v Násedlovicích plní exponáty i vůně bylin

Jeho názor na média to prý absolutně nijak neovlivní. „Je to podle mě velice bezvýznamná chyba. Pokud by na obrazovku místo nějaké fotky dali obrázek kreslený dítětem ve školce, kde je rozbitý dům, tak to informační hodnotu té reportáže také nijak neovlivní,“ uzavřel Kožešník.

Mikulčice patří k obcím, které loni v létě na jihu Moravy zpustošilo tornádo. V obci bouře dokonce převrátila autobus, ničila domy a majetek. Obec se z následků stále vzpamatovává podobně jako Hrušky, Lužice nebo Moravská Nová Ves.

CHYBA VE VYSÍLÁNÍ

* Příspěvek na ČT24 řešil 28.4. Ukrajinu a uprchlíky.
* Doprovázela ho fotografie z Mikulčic po tornádu.
* Chyba rozbouřila kritiku na sociálních sítích.
* Televize je vysvětlila chybou v přípravě programu.