Každý rok čtu na jednom z hradů Máchův Máj, prozrazuje kastelán Žebráku a Točníku Petr Zemánek

30. červen 2023

Hrady Žebrák a Točník na Berounsku stojí jen pár metrů od sebe. První z nich byl založen ve 13. století. Když roku 1395 vyhořel, rozhodl se král Václav IV. vybudovat hned vedle druhý hrad jako reprezentativní sídlo. Dnes je kastelánem tohoto majestátního souhradí Petr Zemánek, který má rád nejen obě památky, ale i jejich okolí. Jaká zajímavá místa je možné na hradech i kolem nich objevit, prozradil v pořadu Tady to znám.

Petr Zemánek je vystudovaný doktor práv a také učitel vlastivědy a dějepisu na gymnáziu. A i když je kastelánem už od roku 1996, druhé jmenované profesi se stále částečně věnuje.

Na hrady Žebrák a Točník se dostal podle svých slov tak trochu náhodou. „Jezdil jsem s kamarádem po zapomenutých hradech a pokoušeli jsme se tam najít něco, co ještě dosud nebylo objeveno. Říkali jsme tomu mentální archeologie, protože tam většinou nebylo nic,“ směje se kastelán.

Petr Zemánek

Oba hrady stojí na skalním žebru. Odtud pochází také název hradu Žebrák, který se nachází na jeho spodním konci. Točník se tyčí naopak na konci horním. „Na Točníku máme dnes prostor, který byl před nedávnem opraven a otevřen v podkroví královského paláce. Jde o celý původní krov, který byl zrekonstruován starými postupy. Jsou tam teď krásně vidět všechny detaily a je to nově zpřístupněno i pro návštěvníky,“ popisuje Petr Zemánek.

Na Žebráku pak doporučuje k návštěvě především majestátní hlavní věž, která funguje zároveň jako rozhledna s kruhovým výhledem do kraje a samozřejmě i do dvorků ve vesnici pod hradem.

Zajímavý je podle Petra Zemánka i samotný prostor mezi hrady. „Je tam Jezevčí kopec, kde stojí portál známého českého filozofa a teologa Jeronýma Pražského. A skrz něj je zajímavý výhled na hrad Žebrák a dokonce i na tu samotnou žebráckou skálu. Protože tu z jiného úhlu neuvidíte,“ vysvětluje kastelán.

Na hrad za medvědy a netopýry

Souhradí na Berounsku se může pochlubit také živými obyvateli. Kromě výběhu s kozami a prasetem najdete na Točníku v hradním příkopy medvědy Martina a Agátu. A pak také už letitou kolonii netopýrů.

Čtěte také

„Jsou to samičky, které přilétají v průběhu dubna, vyvedou mladé, naučí je v tom prostoru létat a potom všichni v srpnu společně odletí za samečky. My tam děláváme takové netopýří večírky, kdy Dita Weinfurtová, která je léta pozoruje, o nich vypráví, pouští o nich film a dokonce s sebou přináší i ukázky, protože má doma invalidy, zraněné netopýry, takže si na ně návštěvníci mohou i sáhnout,“ říká Petr Zemánek.

On sám má na svých hradech několik oblíbených míst. „Mám rád Karla Hynka Máchu, a tak si každý rok vyberu jedno místo a vždycky na 1. máje tam přečtu celý Máj,“ usmívá se spokojeně kastelán.

Jaké lumpárny provádějí v hradním příkopu místní medvědi a jaká zajímavá místa si můžete projít v okolí obou hradů, se dozvíte při poslechu celého pořadu.

Spustit audio