Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hanobení bolševiků? Naštvaný starosta Novotný práskl u soudu dveřmi

  15:34
Emotivní průběh mělo v pátek u Obvodního soudu pro Prahu 5 hlavní líčení s řeporyjským starostou Pavlem Novotným. Žalobce ho viní z hanobení komunistů a jejich voličů. Starosta si před soudem nebral servítky, za což mu soudkyně uložila pořádkovou pokutu 10 tisíc korun. On ji poté označil za podjatou a po další výměně názorů jednací síň naštvaně opustil.

Přesně 66 minut trvalo páteční hlavní líčení, v němž usedl na lavici obžalovaných řeporyjský starosta Pavel Novotný. Za hanobení skupiny lidí mu ze zákona hrozí až tři roky vězení. 

Pro mladou soudkyni Moniku Hrmovou, která je ve funkci necelého půl roku, bylo setkání s obžalovaným Pavlem Novotným evidentně něčím, co dosud nezažila.

Státní zástupce Radek Kytnar navrhuje starostovi v obžalobě patnáctiměsíční vězení s podmíněným odkladem na 30 měsíců. A to jako souhrnný trest, v němž by bylo započteno i nedávné odsouzení v jiné věci.

Podle Kytnara se Novotný dopustil projednávané trestné činnosti svými výroky v rozhovoru pro Parlamentní listy, který vyšel v květnu před dvěma lety.

Starosta v něm uvedl, že by tehdejšímu předsedovi KSČM Vojtěchu Filipovi „přál šibenici“. A nejen to. „Já jak vidím placeného udavače StB Vojtu Filipa, tak chci říct 'čau Falmere, ty vlastizrádná děvko', prostě normálně, jak je zvyklý na ulici, ale ze mě vyletí automaticky 'svině',“ napsal Novotný.

Ve zveřejněném textu, který starosta podle svých slov napsal celý sám včetně údajných otázek redakce, také sděluje, že „tyhle bolševické podlidi hodné pomočení hrobu prostě nelze v diskusi vůbec akceptovat“, „už aby bolševici vymřeli“ nebo „já bych před něj (Filipa, pozn. red.) plival a křičel na něj před plénem 'ty bolševická ku*vo'.“

Novotný v pátek u soudu uvedl, že to, co se v obžalobě píše ohledně článku, je pravda. Nesouhlasí však s právní kvalifikací, tedy s trestným činem hanobení.

„Ten paragraf mě uráží, je mi z toho opravdu na blití, protože jsem žid. Nikdy bych neřekl, že na mě použijí tento paragraf, i když tohleto (státní zástupce, pozn. red.) je toho schopno,“ pohoršoval se starosta.

Novotný opakovaně poukazuje na to, že žalobce Kytnar má být jeho osobním státním zástupcem, který si na něj údajně zasedl a snaží se ho dostat do vězení.

„Ty se nedívej na hodinky, ty vole!“

Soudkyni se Novotný snažil způsobem sobě vlastním vysvětlit, že ho Vojtěch Filip (v jednací síni byl přítomen jako poškozený, pozn. red.) v létě před dvěma lety naštval, když v televizi bagatelizoval nutnost policejní ochrany, kterou tehdy Novotný i jeho rodina měli. Proto prý sepsal rozhovor sám se sebou, kde Filipa i bolševiky pourážel, a který vyšel na internetu.

Dodal, že výrazem „podlidi“ mínil to, že se čeští komunisté nikdy nedokázali zařadit do společnosti, odstřihnout se od minulosti a omluvit se za to, co napáchali. Nesouhlasil s tím, že jde o nacistický výraz.

Během své výpovědi odmítl nazývat přítomného Filipa jinak než Falmerem, znovu o něm prohlásil, že je „bolševická svině“, „zrůda“ nebo že „Falmer je podčlověk“.

Soudkyni začal v jednu chvíli Novotný dokonce oslovovat křestním jménem. „Moniko, prosím, poraďte mi, jak mám smýšlet o někom, kdo za peníze Státní bezpečnosti udával lidi?“ ptal se jí. Ta ho v průběhu jednání opakovaně napomínala a hrozila mu pořádkovou pokutou.

„Nikomu nepřeji smrt, ale přál bych mu (Filipovi, pozn. red.) trest smrti. Smrt člověka je vždycky smutná, i když v případě pana Filipa, kdyby umřel, by to bylo pro Českou republiku jenom dobře. To je objektivní fakt,“ trval na svém Novotný, který také zdůraznil, že „komunisty hluboce pohrdá“.

Atmosféra v soudní síni se vyhrotila zhruba v 45. minutě hlavního líčení. Novotný, který v té době ještě vypovídal, pohlédl na státního zástupce a  prohlásil: „Ty se nedívej na hodinky, ty vole!“

„Takže dost,“ oznámila soudkyně a Novotnému udělila pořádkovou pokutu ve výši 10 tisíc korun. Jeho obhájkyně proti tomu podala na místě stížnost.

„Už toho mám plný zuby. Jdu pryč. Čau...“

„Odpovězte, prosím, na otázku. Ať to může proběhnout důstojně. Zapříčinil jste si to sám, že tady stojíte... svým urážlivým chováním, tak, prosím, odpovězte na otázku,“ žádala ho soudkyně.

„Cože? Co jsem si zapříčinil?! Teď předjímáte zase rozsudek,“ namíchl se Novotný, který se cítil dotčený už na počátku hlavního líčení, když soudkyně použila slova „trestný čin“. Podle starosty měla říct správně „údajný trestný čin“.

Novotný naštvaně odešel od řečnického pultíku a obhájkyně požádala o krátkou pauzu. Poté oznámila, že soudkyni považují za podjatou. Hrmová  usnesením svou podjatost odmítla a obhájkyně reagovala další stížností.

Advokátka poté žádala, aby jednání pro páteční den skončilo a soud pokračoval, až bude stížnost na podjatost vyřešena. Soudkyně nesouhlasila. Uvedla, že stížnost nemá odkladný účinek a hodlala v hlavním líčení pokračovat výslechem Filipa. Během výměny názorů, zda to je možné, nebo ne, se starosta opět naštval.

„Zklamala jste mě. Já jdu pryč. Už toho mám plný zuby. Vy jste proti mně normálně zaujatá. Bez p*dele. Čau,“ oznámil Novotný a odešel ze soudní budovy. Hlavní líčení tím v pátek skončilo. Soudkyně ho odročila zatím na neurčito.

Komunista Vojtěch Filip se ke slovu dostal pouze na počátku hlavního líčení, po přečtení obžaloby. Soudu sdělil, že žádá od Novotného 125 tisíc korun za inzerát v Haló novinách, kterým údajně musel starostovy výroky uvést na pravou míru. Novotný se požadované částce vysmál.

Autor:
Po stopách vrahů
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25,  aktualizováno  11:35

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

ANO nemá představu o budoucnosti, odpověděl Fiala Babišovi ohledně důchodové reformy

24. dubna 2024  11:22

Šéf ANO Andrej Babiš na svém účtu na sociální síti X tento týden zveřejnil video, ve kterém...

Kdo pošle hlas do voleb z ciziny poštou, bude moci jít volit znovu a jinak

24. dubna 2024  10:57,  aktualizováno  11:20

Pravidla pro volby poštou ze zahraničí se ještě oproti původnímu vládnímu návrhu změní....

Senior přivezl granáty na služebnu v Prostějově autobusem, ukradl je na vojně

24. dubna 2024  11:17

Osmdesátiletý muž, který minulý týden přinesl na policejní služebnu v Prostějově v igelitové tašce...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...