Končí ředitel Frontexu, strážce hranic EU. Kvůli vyšetřování za porušování práv migrantů

29.04.2022 17:48 | On-line

V čele unijní agentury pro ostrahu hranic Frontex končí Fabrice Leggeri. Na základě informací serveru Politico o tom píše server Echo24.cz. Důvodem jeho rezignace je vyšetřování agentury v souvislosti se zatlačováním migrantů na hranicích sedmadvacítky.

Končí ředitel Frontexu, strážce hranic EU. Kvůli vyšetřování za porušování práv migrantů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Leggeri stál v čele Frontexu sedm let – od roku 2015. Agentura v posledních letech byla terčem kritiky kvůli tomu, že se údajně podílí na ilegálním vytlačování běženců od hranic. Docházet k tomu mělo u Řecka a Turecka. Vytlačování bývá někdy nazýváno jako pushback. V současné době celou věc šetří Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF).

Již začátkem března přitom jeden z německých europoslanců – Erik Marquardt (Zelení) řekl, že ve shrnutí zprávy OLAF se píše o tom, že vedení Frontexu si bylo porušování lidských práv vědomo. Úmyslně prý o tom ale neinformovalo. 

Členské státy EU v minulosti vyčlenily pro Frontex dodatečné peníze a posílily jeho pravomoci po migrační krizi z roku 2015. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…