Šéf Frontexu Leggeri končí po obvinění agentury z vytlačování migrantů

foto Ilustrační foto - Šéf Frontexu Fabrice Leggeri ve varšavském sídle agentury.

Varšava/Berlín - Unijní agentura pro ostrahu hranic Frontex bude mít nového šéfa, dosavadní ředitel Fabrice Leggeri dnes s okamžitou platností složil funkci kvůli vyšetřování případů vytlačování migrantů u hranic EU. O změně ve vedení, o kterém informovala unijní agentura, už předtím napsal server Politico. Leggeriho demisi uvítaly nevládní organizace, které se angažují v záchraně migrantů ve Středozemním moři.

Leggeri stál v čele Frontexu od roku 2015. V posledních letech se agentura stala terčem kritiky kvůli tomu, že se údajně podílí na ilegálním vytlačování migrantů od hranic, které bývá označováno jako pushback. Podle Politica byl Frontex také obviněn z různých pochybení a někteří zaměstnanci z obtěžování na pracovišti. Obvinění už déle než rok vyšetřuje Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF), který nyní připravuje závěry.

Vedení Frontexu se ve čtvrtek a dnes sešlo k mimořádnému jednání, jehož tématem byla právě zjištění úřadu OLAF. Leggeri nabídl svou rezignaci a správní rada ji přijala. Funkci ředitele agentury dočasně převezme Leggeriho zástupkyně Aija Kalnajaová, uvedl úřad.

Evropská komise dnes oznámila, že začne rychle hledat nového ředitele. Podle ní Frontex plní "kriticky důležité úkoly při podpoře členských států ve správě společné vnější hranice Evropské unie". Při své práci má podle EK agentura vždy zaručit dodržování základních lidských práv. "Pro dosažení tohoto cíle musí být Frontex silnou a dobře fungující agenturou," prohlásila komise.

Německý europoslanec za Zelené Erik Marquardt začátkem března upozornil na shrnutí zprávy OLAF, kde se podle něj psalo o tom, že vedení Frontexu si bylo vědomo porušování lidských práv, ale úmyslně o tom neinformovalo, připomněla agentura Reuters.

Konec Leggeriho v čele Frontexu uvítaly takřka všechny organizace, které se angažují v záchraně migrantů ve Středozemním moři. Ty již dříve agenturu tvrdě kritizovaly. Podle Lékařů bez hranic se Frontex podílel na zahánění migrantů od svého založení "a to jak ve střední části Středomoří tak na ostatních evropských hranicích". Pro španělskou organizaci Open Arms je Leggeriho odchod dobrou zprávou, protože "pod jeho vedením se agentura stala nástrojem pro porušování lidských práv". Německá organizace Sea Watch míní, že Frontex "není třeba reformovat, ale zrušit". Podle ní by měli být Leggeri a Frontex kvůli přístupu k migrantům postaveni před soud.

Evropský parlament loni zveřejnil vlastní zprávu týkající se obvinění Frontexu souvisejícího se zatlačováním migrantů. To se podle ní dělo například v Egejském moři mezi Řeckem, které je členem sedmadvacítky, a Tureckem.

Zatlačování odporuje mezinárodnímu humanitárnímu právu, které zakazuje vracet lidi tam, kde by jejich životy mohly být v ohrožení.

Reuters připomíná, že členské státy Evropské unie vyčlenily pro Frontex dodatečné peníze a posílily jeho pravomoci po migrační krizi z roku 2015. Do EU tehdy dorazil více než milion Syřanů.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 25.04.2024 ČTK

Reklama

9°C

Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024

Očekáváme v 03:00 1°C

Celá předpověď