Hlavní obsah

Čaroděj Staněk a nejistí slávisté. Rozhodne šlágr v Edenu forma gólmanů?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Fotbalová Plzeň tasí do nedělního ligového šlágru v Edenu těžký kalibr. Jestli má totiž momentálně nad Slavií někde navrch, tak mezi tyčemi. Brankář Jindřich Staněk chytá v životní formě, zatímco sešívané duo Ondřej Kolář-Aleš Mandous chybuje. Rozhodne přímou bitvu o titul odlišná forma gólmanů?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Viktorie Plzeň Jindřich Staněk je velkou oporou týmu.

Článek

„Zápas bude veden takticky, brankáři budou o to víc důležití. Čím větší klid mezi tyčemi cítíte, tím líp. Hráči i fanoušci Slavie cítí nejistotu jak od gólmanů, tak z počínání defenzivy," říká bývalý útočník Slavie Luděk Zelenka. „Viktorka může spoléhat na to, že moc gólů nedostane. Slavia se spíš bude snažit soupeře přestřílet," dodává fotbalový expert České televize.

Každopádně, Plzeň má ve Staňkovi obrovskou oporu. Před týdnem proti Slovácku převedl čtyři fantastické zákroky, výhra 3:1 nesla především jeho podpis. Naopak Kolář inkasoval od Hradce Králové čtyři góly (3:4). Ne, že by vyloženě za nějaký mohl, ale nechytil nic navíc. Je proto otázkou, kdo bude chytat proti Plzni. „Vsadil bych na Koláře. Zvládnul už těžší zápasy. Nerozklepe se, důležitost zápasu unese," tvrdí Zelenka.

Zdálo se, že Slavia má nejlepší dvojici brankářů v lize. Teď však oba poměrně často chybují. V posledních týdnech se točili, na rozdíl od Plzně tak nemají červenobílí jasnou jedničku. „Slavia je velký klub s konkurencí na každém postu. Na stoperu taky může nastoupit pět nebo šest hráčů, kteří se točí, stejně tak i na ostatních pozicích. Musí se s tím prostě vyrovnat. Na porci zápasů, kterou máme, dva vyrovnané gólmany musíme mít, což oni vědí. V tom problém není," myslí si trenér Slavie Jindřich Trpišovský.

Slavia potřebuje jasnou jedničku, tvrdí expert¨v pořádu Přímák na Sport.czVideo: Sport.cz

Zaváhání Mandouse s Kolářem pramení také z toho, že Trpišovský po nich vyžaduje, aby se ve velké míře zapojovali do rozehrávky a hráli do jisté míry na riziko. Mandous chyboval v jarních odvetách vyřazovací fáze Konferenční ligy proti Linci a s Feyenoordem, Kolář v předkole Ligy mistrů na Ferencvárosi, v lize v Teplicích nebo na podzim na půdě Feyenoordu v utkání základní skupiny Konferenční ligy. Pro gólmany je nesmírně důležitá součinnost se stopery, v ideální případě se stabilní dvojicí. Jenže střed obrany Slavie je momentálně ještě větší rébus.

Také na stoperu má teď Viktoria vyšší stabilitu i kvalitu. Kouči Michalu Bílkovi se vyprofilovala dvojice Hejda-Santos, Staněk si nemusí každý týden zvykat na jiné duo jako jeho kolegové z Edenu. Západočeši si vůbec pod Bílkem počínají v defenzívě zodpovědně. I proto má Staněk na kontě 12 vychytaných nul, nejvíc ze všech (Mandous 9, Kolář 6).

„Staněk má před sebou fungující defenzívu, Hejda se Santosem jsou výborní," řekl trenér Stanislav Levý ve fotbalovém pořadu Přímák na Sport.cz. Staněk měl i díky dvouapůlletému působení v Evertonu (2014-2017) nálepku velkého talentu, nemohl však prorazit. Zlom nastal v Plzni, po příchodu Bílka, který z něj udělal jasnou jedničku. Staněk se dostal do reprezentace, neustále letí vzhůru.

„Dokázal si správně vyhodnotit zkušenosti, které nabral jako teenager v zahraničí. Přestup z Budějovic do Plzně pak byl pro něj posledním krokem na cestě k top gólmanovi," tvrdí Levý. Bude Staněk čarovat i v neděli v Edenu?

Fotbalový pořad Přímák na Sport.cz řeší aktuální fotbalové dění. Naposledy byl hostem expert Stanislav Levý.Video: Sport.cz

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice zítra 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články