Bílý kámen ve vojenském prostoru Libavá si nenechalo ujít 3455 návštěvníků

foto Ilustrační foto - Tradiční turistická a cyklistická akce Bílý kámen ve vojenském újezdu Libavá na Olomoucku.

Olomouc - V součtu 3455 cyklistů a pěších turistů dnes zavítalo do jindy střeženého vojenského prostoru Libavá na Olomoucku. Uskutečnila se tam tradiční akce Bílý kámen, která zájemcům umožnila prohlédnout si v jediný den v roce běžně nepřístupná místa. Návštěvnost byla ve srovnání s loňskem, kdy organizátoři termín přesunuli kvůli opatřením proti šíření koronaviru na srpen, více než dvojnásobná, řekl ČTK za pořadatele Milan Heřman.

"Dorazilo 3455 lidí plus dva autobusy. Všechno proběhlo bez problémů. Počasí nám vyšlo. Prostor je veliký. Místy bylo slunečno, místy polojasno, někde i malinko zapršelo, ale opravdu jenom tak, že to nestálo za řeč," uvedl Heřman.

Návštěvníci mohli navštívit například skalisko Bílý kámen, zámeček Bores, odsvěcený libavský kostel nebo poutní kostel ve Staré Vodě. Podrobnější informace o kultuře a historii lokality se dozvěděli od členů spolku Lubavia, který se stará o rekonstrukci zaniklých památek na Libavé, kde dříve žilo německé obyvatelstvo. Po druhé světové válce bylo z kopcovitého regionu odsunuto, opuštěné obce armáda postupně zbourala a v jejich okolí vybudovala výcvikový prostor.

Většinu účastníků Bílého kamene tvořili také letos cyklisté. "Viděl jsem ale i dost pěších, což mě překvapilo. Někteří dali vědět, že by rádi i svoji vlastní trasu, aby jim tam nejezdili cyklisté. Že si až trochu překáželi," řekl Heřman. Akce se ale podle něj obešla bez vážnějších problémů, přítomní zdravotníci ošetřili pouze několik odřenin.

Ke vstupu do vojenského prostoru s sebou lidé museli mít platný doklad totožnosti, další nutnou podmínkou pro cyklisty a jezdce na koloběžkách byla vzhledem k náročnosti terénu cyklistická přilba. Vydat se bylo možné na povolené trasy podle mapy na webových stránkách akce. Vojenský prostor byl otevřený od 07:00 do 16:00. Účastnický poplatek činil 100 korun, výnos z letošního vstupného plánují pořadatelé věnovat na některé z kont solidarity s Ukrajinou.

Cyklistická akce Bílý kámen otevírá jindy uzavřené vojenské prostory na Libavé lidem od roku 1994. Na akci každoročně míří tisíce cyklistů. Dosud na ni zavítalo již přes sto tisíc lidí. Rekordní byl ročník 2014, kdy si Bílý kámen nenechalo ujít 6439 návštěvníků.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 27.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je pondělí 27. května 2024

Očekáváme v 03:00 12°C

Celá předpověď