Hokejová osmnáctka podlehla v boji o bronz na MS Finsku, zlato má Švédsko

foto Lední hokej - ilustrační foto.

Landshut (Německo) - Česká hokejová osmnáctka na mistrovství světa na první medaili od zisku stříbra v roce 2014 ve finské Lappeenrantě nedosáhla. V boji o bronz na šampionátu v německém Landshutu podlehli svěřenci trenéra Jakuba Petra 1:4 Finsku. Dvěma góly zařídili Seveřanům zisk cenného kovu útočník Joakim Kemell, který rozhodl ve 34. minutě, a kapitán Jere Lassila.

Češi sice vedli od 6. minuty po brance Ondřeje Bechera, ale v čase 9:05 zahájil obrat Kemell a nakonec pečetil výsledek Lassila. Nejdříve se prosadil v 55. minutě a potom ještě 49 sekund před koncem při power skóroval do prázdné branky.

Finové dosáhli na první medaili od roku 2018, kdy slavili v Čeljabinsku titul. Češi byli od svého posledního umístění na stupních vítězů mezi nejlepšími čtyřmi podruhé a stejně jako před čtyřmi roky v Rusku skončili čtvrtí.

Hned v úvodu ohrozil gólmana Leinonena kapitán Kulich, s devíti brankami nejlepší střelec turnaje. Ve čtvrté minutě šel pykat na trestnou lavici Soukup a v přesilovce pálil z levého kruhu Halttunen. Gólman Schnattinger si poradil i s tečovanou střelou Kiviharjua od modré čáry. V čase 5:27 se radovali z vedení Češi. Skóre otevřel v přečíslení dvou na jednoho po Barešově přihrávce Becher.

Finové mohli odpovědět hned vzápětí a Schnattingerovi pomohla po střele Kaskimäkiho horní tyč. Dočkali se v 10. minutě, kdy tečoval po Kiviharjuově pokusu od modré čáry puk do české branky Kemell. Seveřané mohli otočit stav na konci úvodní části při Sapouškově trestu, ale Hämeenaho a Halttunen v krátkém sledu netrefili odkrytou branku.

V 25. minutě nabídl českému týmu první přesilovku v utkání faul Kärkiho. Do boje o bronz vstupoval Petrův výběr díky 12 využitým početním výhodám z 28 příležitostí s úspěšností 42,86 procenta, ale tentokrát se neprosadil.

V čase 33:06 se dostali do vedení Finové. Po Kaskimäkiho první přihrávce ještě kapitán Lassila ztroskotal na Schnattingerovi, ale autor asistence vyražený puk přihrál volnému Kemellovi, který si připsal šestou branku na turnaji. Odpovědět mohl Kulich, ale tísněný ztroskotal s forhendovým zakončením na Leinonenovi.

Český tým se těžko prosazoval přes pevnou obranu Finů. Kdy se v 51. minutě dostal do dobré střelecké pozice kanonýr Kulich, trefil Leinonena do břicha. V 55. minutě získal Kemell v rohu puk, našel Lassilu a pojistil náskok Seveřanů. Petrův tým nedokázal závěr zdramatizovat ani v závěrečné hře bez gólmana, při které zamířil do prázdné branky Lassila.

Útočník Jiří Kulich byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem mistrovství světa. Nechybí ani v All star týmu, do kterého se na základě hlasování novinářů dostal i obránce Tomáš Hamara.

Útočník Karlových Varů se s devíti góly stal i nejlepším střelcem šampionátu. O pozici nejproduktivnějšího hráče turnaje jej ve finále připravili Jonathan Lekkerimäki a Mattias Hävelid.

Hokejisté Švédska porazili ve finále Spojené státy 6:4

Hokejisté Švédska porazili ve finále MS Spojené státy americké 6:4 a podruhé v historii získali titul. Dvěma góly se na tom v Landshutu podíleli útočníci Liam Öhgren a Noah Östlund, třetí člen elitní formace Seveřanů Jonathan Lekkerimäki nasbíral čtyři kanadské body a stal se neproduktivnějším hráčem turnaje.

Švédové tak navázali na triumf z roku 2019, Američané získali popáté v historii stříbrné medaile. "Je to neuvěřitelné, jsme nejlepší tým na světě," radoval se kapitán švédského týmu Öhgren.

Američanům se ideálně vydařil vstup do zápasu. Gauthier již v první minutě trefil tyč, Leonard ale o 90 sekund později otevřel skóre. V 7. minutě se do brejku dostal v oslabení Kaplan, druhý gól tým USA ale nepřidal.

I díky tomu mohl ve 13. minutě vyrovnat Oscar Pettersson, jenž využil zaváhání Howarda ve středním pásmu. O 63 sekund později Švédové díky Östlundovi vedli. Američané ale ještě v první třetině vyrovnali, když po rychlém protiútoku skóroval Nazar.

Ráz druhé části určila hra v nerovnoměrném počtu hráčů na ledě. Švédové dokázali využít dvě přesilové hry a zásluhou Öhgrena a Östlunda se dostali do vedení 4:2. Američané ale dokázali zásluhou McGroartyho rychle snížit na rozdíl jediného gólu.

Následně měli zámořští hráči šanci vyrovnat v dalších početních výhodách, ani jeden ze tří faulů Seveřanů však nedokázali potrestat a v 50. minutě sami popáté inkasovali, když brankáře Augustina překonal podruhé po přečíslení dva na jednoho Öhgren.

Američanům se ale v 57. minutě podařilo duel zdramatizovat. Při přesilové hře odvolali brankáře a výhodu dvou hráčů na ledě využil McGroarty. Vyrovnat ale nedokázali, při power play upravil na konečných 6:4 Lekkerimäki. USA, které v semifinále vyřadily český tým, tak jedenáctý titul na šampionátu osmnáctiletých hráčů nezískaly.

"Měli jsme tady velmi silný tým s řadou šikovných hráčů. Nikdy jsme o sobě nepochybovali," uvedl Öhgren, který se svými spoluhráči na MS prohrál jen úvodní zápas ve skupině proti Lotyšsku. "Samozřejmě na konci to bylo hodně nervózní, ale snažili jsme se na to nemyslet. V každém střídání jsme se snažili bojovat a dělat vše proto, abychom neinkasovali. Hugo ale chytal skvěle a předvedl několik výborných zákroků," ocenil Öhgren gólmana Hävelida, který si připsal 47 zákroků.

Hlasy po utkání ČR - Finsko:

Jakub Petr (trenér ČR): "Objektivně si myslím, že jsme nebyli lepším týmem. V kontextu celé sezony jsme s Finy hráli, pokud se nepletu, pět zápasů a vyhráli jsme jen jeden. I když to byly těsné zápasy jako nyní, bronz je asi ve správných rukách. Start byl fajn. Otočili jsme první dvě kola střídání, Schnatti (gólman Michael Schnattinger) se chytil, stejně tak finský brankář. Od obou to bylo perfektní představení. V první třetině byly zlomové přesilovky. I když jsme je ubránili, energie přišla na stranu Finů. To byl jeden moment. Oba týmy se dobře znají. Finové udělali dobrou práci a pokryli naše hráče, kteří se střelecky či bodově na turnaji prosazovali. Do půlky utkání jsme tahali za kratší konec i kvůli tomu, že jsme zbytečně ustupovali. Paradoxně po druhém gólu přišla změna. Konec druhé třetiny byl za mě naší nejlepší fází utkání. Chodili jsme do toho, dostupovali jsme soupeře a vytvářeli jsme si šance. To byl i plán do třetí třetiny. Věděli jsme, že budou chtít náskok udržet. Ve třetí třetině to byli klasičtí Fiňáci. Takticky vyzrálý tým i v tomhle věku."

Jiří Kulich (útočník a kapitán ČR): "Všichni jsme zklamaní, ale já osobně jsem na tým strašně hrdý. Klidně bych s takovým týmem byl i poslední, takže jsem strašně rád za kluky, s kterými jsme tady byli. Jak realizační tým, tak všichni kluci v kabině. Zápas se zlomil po druhém gólu. Špatně se to dotahovalo, nic nám tam nespadlo. Na konci pak už musíte a někdy štěstí není a nepadne to tam. Fini dobře bránili. V kabině jsme si řekli, že jsme od prvního zápasu udělali obrovský progres."

Tomáš Hamara (obránce ČR): "Jsme hodně smutní, mrzí nás to, věřili jsme si, že to zvládneme. Bohužel Finové byli lepší a zaslouženě vyhráli. Pro nás je to skvělé ponaučení a ukázka toho, čemu se máme věnovat v klubech a na čem pracovat."

MS hokejistů do 18 let v Landshutu:

O 3. místo:

ČR - Finsko 1:4 (1:1, 0:1, 0:2)

Branky a nahrávky: 6. Becher (Bareš, F. Němec) - 10. Kemell (Kiviharju, Lassila), 34. Kemell (Kaskimäki, Lassila), 55. Lassila (Kemell), 60. Lassila (Laakso). Rozhodčí: Magnusson (Švéd.), Schlittenhardt (USA) - Laguzov (Něm.), Nyqvist (Švéd.). Vyloučení: 2:1. Bez využití. Diváci: 1649.

ČR: Schnattinger - Hamara, Prčík, T. Tůma, A. Čech, F. Němec, J. Dvořák, Puchala - Kulich, Šapovaliv, Šalé - Bareš, Becher, Melovský - Rymon, Sapoušek, Š. Slavíček - M. Soukup, V. Polák, Plos - J. Gaspar. Trenér: Jakub Petr.

Finsko: T. Leinonen - Kulonummi, Kiviharju, Minkkinen, Grönlund, Kärki, Laakso, Heinonen - Kemell, Lassila, Kaskimäki - Nyman, Rönni, Halttunen - Hämeenaho, Bau, Uronen - Männistö, Hokkanen, Raiman - Vuorio. Trenér: Mika Marttila.

Finále:

USA - Švédsko 4:6 (2:2, 1:2, 1:2)

Branky a nahrávky: 3. Leonard (Kaplan), 16. Nazar (Duke), 37. McGroarty (Cooley), 57. McGroarty (Snuggerud, Gauthier) - 13. O. Pettersson (Odelius), 14. Östlund (Lekkerimäki, Öhgren), 32. Öhgren (M. Hävelid, Lekkerimäki), 36. Östlund (O. Pettersson, M. Hävelid), 50. Öhgren (Lekkerimäki), 60. Lekkerimäki (M. Hävelid). Rozhodčí: Iwert (Něm.), Langin - Wyonzek (oba Kan.), Hautamäki (Fin.). Vyloučení: 8:7. Využití: 1:2. Diváci: 2560.

USA: Augustine - Hutson, Chesley, Duke, Casey, Powell, Leddy, Brzustewicz - Gauthier, Cooley, Snuggerud - Howard, Nazar, Brindley - McGroarty, Stramel, Lucius - Leonard, Spicer, Kaplan - Smith. Trenér: Adam Nightingale

Švédsko: H. Hävelid - Norén, M. Hävelid, Good Bogg, Salomonsson, E. Pettersson, Odelius, Lindstein - Öhgren, Östlund, Lekkerimäki - Stenberg, Bystedt, O. Pettersson - Tell, Wagner, Almgren - Born, Suzdalev, Rudslätt. Trenér: Magnus Hävelid.

Konečné pořadí turnaje: 1. Švédsko, 2. USA, 3. Finsko, 4. ČR, 5, Kanada, 6. Švýcarsko, 7. Lotyšsko, 8. Německo.

Nejlepší hráči podle direktoriátu turnaje:

Brankář: Hugo Hävelid (Švédsko),

obránce: Lane Hutson (USA),

útočník: Logan Cooley (USA).

All Star tým podle hlasování akreditovaných novinářů:

Hugo Hävelid (Švédsko) - Tomáš Hamara (ČR), Lane Hutson (USA) - Jiří Kulich (ČR), Logan Cooley (USA), Jonathan Lekkerimäki (Švédsko)

Nejužitečnější hráč: Jiří Kulich (ČR).

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 3.06.2024 ČTK

Reklama

19°C

Dnes je pondělí 3. června 2024

Očekáváme v 17:00 19°C

Celá předpověď