5801 závodníků na startu víkendových oblastních závodů

1.5.2022 Petr Klimpl

5801 závodníků na startu víkendových oblastních závodů

Víkend byl plný oblastních o-závodů. Na startu bylo více jak 5800 závodníků.

Sobota

OK Rakovník uspořádal mistrovství oblasti na krátké trati pro Pražskou a Středočeskou oblast. Centrum bylo na fotbalovém hřišti v Lužné u Rakovníka. Téměř devět stovek závodníků čekala mapa Hlavačov (autor Roman Horký), Petr Bílý a Tereza Šlajchrtová postavili tratě ve zvlněném terénu, kde byla hustá síť cest, les byl porostově členitý, v terénu bylo i velké množství terénních tvarů. V ženách byla nejlepší Barbora Vyhnálková (OGP) s minutovým náskokem před druhou Ivanou Fujáčkovou (SJC) a tříminutovým náskokem před třetí Monikou Rollier (PHK). Na trati mužů vyhrál Jan Flašar (PGP), se ztrtou dvou minut za ním skončili Jan Ferdinand Polášek (DKP) a Martin Jonáš (PGP).

V Ještědské oblasti proběhla první etapa jubilejního 30. ročníku SAXBO (Česko-saské dny orientačního běhu). OK Chrastava uspořádal klasickou trať. Téměř devět stovek závodníků mělo centrum v Chrastavě u obalovny, stavitel tratí Pavel Pachner měl k dispozici mapu Ovčí hora v kopcovitém terénu, kde byly v některých partiích prudké svahy a hluboké zářezy potoků, v několika místech množství byly zkušební vrty a šachty (pozůstatky důlní činnosti ze 14. – 16. století). Po kůrovcové kalamitě byla část lesa po těžbě (místy pokácené stromy a nové paseky, místy jsou náletové i vysazené hustníky s různou průchodností. V ženách obsadily první tři místa závodnice TUR, vyhrála Barbora Matějková o tři sekundy před Patricií Nieke, třetí Michaela Omová ztratila na vítězku tři minuty. Na trati mužů si pro vítězství doběhl Němec Philipp Müller (Post SV Dresden), druhý Martin Luštický (TUR) a třetí Jonáš Gottstein (JIL) na něj měli ztrátu přes minutu.

Mistrovství Východočeské oblasti na krátké trati uspořádala dvojice pořadatelů OB Vamberk a OB DDM Kostelec nad Orlicí v Čermné nad Orlicí – Číčové. Mapu na závod připravil Josef Doležal a měla název Pobočník. Startovalo přes 900 závodníků, které čekaly tratě z dílny Jana Koblice v terénu s s minimálním převýšením, https://22bet-br.org/ kde byla různá vegetace, byla tam hustá síť komunikací, potoků a meliorací. V ženách si pro vítěztsví doběhla Jana Peterová (LPU), která o minutu porazila Zuzanu Jedličkovou (SHK), těsně za ní byla Petra Holečková (SHK). V mužích s velkým náskokem vyhrál Martin Roudný (LPU) před Jeronýmem Kamenickým (TUR) a Davidem Procházkou (LPU).

Moravskoslezský žebříček na krátké trati uvítal v Libhošti na startu přes 250 závodníků. Pořadatelé z SKOB Frýdek-Místek připravili mapu Roveň - východ (zpracoval Jiří Mička, revidovali Michal Bjolek, Vlastimil Mutina, Martin Svoboda, Ludvík Zeman), na které postavil tratě Martin Svobodu v kontinentálním terénu, který byl rovinatější a většinou tam byl čistý les. V ženách s velkým náskokem vyhrála Jana Matoušková (MOV) před Kateřinou Warcopovou (TRI) a Petrou Hájkovou (KYL). V mužích byl první Marek Bialožyt (TRI), přes dvě minuty ztráty měl druhý Ole Jorgen Bogen Arenth (MOV), ještě o minutu pomalejší byl třetí Jan Fousek (MOV).

V Hanácké oblasti byla na pořadu dvě sprintová mistrovství oblasti - dopoledne se běžel sprint, odpoledne sprintové štafety. Oba závody uspořádal v Mohelnici Spolek orientačních běžců Olomouc. Oba závody se běžely v městské zástavbě, kde byl terén většinou rovinatý s mírným převýšením. Sprint postavil Jiří Kubíček na mapě Mohelnice sprint (autoři Zdeněk Janů a Zdeněk Rajnošek), startovalo necelých 400 závodníků. V ženách byla nejlepší Michaela Dittrichová (LCE), která o 26 sekund porazila druhou Janu Semrádovou (CHC), třetí Ema Marková (SSU) měla na vítězku ztrátu 48 sekund. V mužích vyhrál Tomáš Křivda (CHC), druhý Vojtěch Sýkora (LCE) měl ztrátu 37 sekund, třetí místo obsadil František Světnický (STE). Tratě štafet připravila Eva Bartoňová na mapě od Zdeňků Janů a Rajnoška s názvem Mohelnice štafety, startovala necelá padesátka štafet. Vítězství s náskokem 21 sekund vybojovala štafeta CHC (Semrádová, T. Křivda, Švadlena a Mimrová) před TZL (Kavánková, Zbranek, Kašpar, Chovancová), třetí místo obsadila štafeta AOP (M. Cetlová, Hadač, Mielec a K. Cetlová).

V Jihomoravské oblasti byl připraven oblastní žebříček na klasické trati v režii KOS TJ Tesla Brno. Centrum bylo na Autodromu Brno. Startovalo přes 400 závodníků, které čekal poměrně kopcovitý, typický jihomoravský terén, kde byl smíšený les s porostovými a občasnými vrstevnicovými detaily, středně hustá síť cest, sezónní podrost. Mapu připravili Zdeněk Lenhart a Evžen Cigoš, tratě postavil Tobiáš Goldschmidt. V ženách si pro vítězství doběhla Jana Šímová (PHK) s velkým náskokem před Markétou Rotkovou (ZBM) a Janou Matuškovou (RBK). V mužích vyhrál Stanislav Mokrý (ZBM), který o minutu porazil druhého Marka Prášila (SJI) a o dvě minuty třetího Ladislav Semráda (CHC).

Neděle

Druhý závod pro Prahu a střední Čechy uspořádal OK Rakovník v Lužné u Rakovníka. Pro téměř 800 závodníků byla připravena žebříčková klasická trať. Běželo se na mapě Šefelinka (kartograf Milan Bílý) v terénu, kde byl mírně zvlněný terén s množstvím rýh a údolíček, hustá síť cest (šlo pro OB o zcela nový prostor). Staviteli tratí byli opět Petr Bílý a Tereza Šlajchrtová. V ženách byla první Kateřina Havelíková (PGP), která o necelou minutu porazila druhou Moniku Rollier (PHK), o další půl minutu byla pomalejší Polina Surkova (PGP). Kategorii mužů ovládli závodníci PGP, kteří obsadili první čtyři místa, vyhrál s náskokem necelých tří minut Jan Flašar před Tomášem Janovským a Ctiborem Syslem.

Saxbo 2022 mělo programu druhou etapu (závod se počítal do soutěží Ještědské oblasti). Pořadatelé z SG Zittau Süd (ZIS) a HSG Turbine Zittau (ZIT) připravili klasiku s centrem v německém Jonsdorfu. Závodníky čekala mapa Kroatzbeerwinkel, běželo se v členitém terénu, kde byla hustá síť cest, částečně smíšený a částečně jehličnatý les, místy s hustým podrostem; místy byly vysoké skalní útvary a pískovcové bloky. Tratě postavil Rolf Kerger. V ženách vyhrála s velkým náskokem Patricia Nieke (TUR), na druhém a třetím místě skončily Kateřina Kašková (CHA) a Eva Valentová (LCE). Na trati mužů byl nejlepší Pavel Kubát (PHK), se ztrátou čtyř minut byl druhý Jan Procházka (PGP), další tři minuty zpět byl třetí Pavel Hradec (TUR).

Mistrovství Moravskoslezského kraje ve sprintu připravil klub O-RUNNAŘI Beskydy. Centrem byl Faunapark ve Frýdku - Místku. Necelé tři stovky závodníků běželi na mapě Růžový pahorek, kterou mapoval Miroslav Sikora. ten postavil i tratě v historické zástavbě Frýdku a frýdeckého zámku, v přilehlé zástavbě a v sídlištní zástavbě Růžového pahorku. V ženách s velkým náskokem vyhrála Jana Stehlíková (LPU) před Janou Semrádovou (CHC), třetí skončila Iva Kavánková (TZL). V mužích byl první s téměř minutovým náskokem Roman Zbranek (TZL), na dalších místech skončili David Procházka (LPU) a Marek Schuster (SSU).

Výsledky všech závodů najdete v IS ORIS.


« zpět