Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  02.05.2022 06:02:05

Solární E4U i přes pokles produkce dosáhla nového rekordního zisku. Dividendu přesto asi nezvýší

Letos nejspíše započne již druhé desetiletí, kdy se každoročně akcionáři společnosti E4U dočkají stabilní dividendy ve výši 5,60 . Firma tradičně v prakticky nejzazší zákonný termín zveřejnila v pátek své hospodářské výsledky za předchozí rok, které potvrdily přetrvávající vysoce ziskové hospodaření. Výroční zpráva sice zmiňuje předpokládaný termín letošní valné hromady, nicméně z hlediska dividendy pouze obecně opakuje zachování dlouhodobého cíle přinášet akcionářům každoročně výnos 6-8 %. Avšak nadále vztažený k ceně v IPOroku 2011, tedy k 80 . Titul každopádně v pátek zakončil na pražské burze na 130 , když korigoval níže z předchozích v týdnu dosažených historických maxim na 135 .

E4U A.S. - Graf ceny akcie cz

E4U je prostřednictvím dceřiné společnosti SANERGIE provozovatelem dvou solárních (fotovoltaických) parků v oblasti jižní Moravy o celkovém instalovaném výkonu 4,4 MWp. Loni vyrobily nejméně elektřiny od roku 2017, resp. 4 992 MWh. Meziročně se jednalo o pokles o 54 MWh. Jak patrno i z níže uvedeného našeho grafického přehledu, v předcházejících 3 letech se zkrátka výroba pohybovala nad 5 GWh. Své loni nejspíše sehrálo, v návaznosti na počasí, především výrobně slabé 1. čtvrtletí, kdy elektrárny firmy vyprodukovaly podprůměrných jen 792 MWh elektřiny.

 

I přes celkový pokles výroby vykázala E4U za loňský rok historicky rekordní hospodářský konsolidovaný výsledek. Zisk se totiž meziročně zvýšil o více než 8 % na 43,6 mil. . Tržby za prodanou elektřinu přitom vzrostly „jen“ o 2,9 % na 86,1 mil. . Pozitivně do celkového výsledku tak promluvily meziročně vyšší finanční výnosy společně naopak s dále klesajícími finančními náklady. Tedy náklady na obsluhu dluhu (finančního leasingu), který navíc celkově dále klesl. Dostal se již pod 50 mil. .

Loni vytvořený konsolidovaný zisk odpovídá na každou akcii E4U částce již 18,25 , oproti předchozím již také rekordním 16,80 .

Ze samotné dceřiné SANERGIE si E4U každopádně na konci roku nechala překvapivě vyplatit (rozhodla o vyplacení) již 18,5 mil. . V předchozích letech to bývalo 14,5 mil. . Tedy částka indikující, po odečtení nákladů, právě finance na výplatu dividendy ve výši 5,60 . Šlo by tak spekulovat na možné navýšení výplaty dividendy (konkrétně na asi 7,30 ), nicméně Výroční zpráva v tomto ohledu mj. zmiňuje následující: „Záměrem Emitenta je i nadále udržovat provoz na takové úrovni, aby bylo možno vyplácet podíl na zisku v nezměněné výši v nadcházejících letech.“

Valná hromada

Setkání akcionářů by se dle předběžných údajů mělo letos uskutečnit 23. června. Zhruba za 3 týdny bychom se tedy měli dočkat zveřejněné příslušné pozvánky, která poodkryje i konkrétní výši letos navrhované dividendy. K akcionářům by se dle Výroční zprávy měla fyzicky dostat někdy v září, vzhledem k historickým obvyklostem lze očekávat rozhodné datum pro nárok nedlouho před výplatou. Například loni E4U výplatu dividendy odstartovala 1. října, když rozhodné datum pro nárok bylo valnou hromadou stanoveno na 24. září.

Hlavní slovo ve společnosti má nadále majoritní vlastník společnost E4U Finance. Ke konci roku 2021 držela 1 370 626 akcií E4U (57,3 %), když pro zajímavost meziročně podíl navýšila o 10 akcií.

Kumulace nerozděleného zisku

Jak plyne z výše uvedeného E4U nadále pokračuje, a zřejmě i bude, v zadržování vykázaného účetního zisku. Konsolidovaně ke konci roku 2021 se na účtu nerozděleného zisku (pokud zahrneme i loňský zisk) nacházelo již 163 mil. . Přepočteno na každou akcii E4U přes 68 ! Tedy více než polovina aktuální tržní hodnoty akcie E4U…

Transakce s J&T pokračují

roce 2020 Výroční zpráva zmiňovala nákup depozitních směnek od společnosti J&T Banka a také EPH (Energetický a průmyslový holding). Směnky na několik měsíců v celkovém objemu přes 61 mil. byly v loňském 1. čtvrtletí korektně splaceny. Přinesly E4U výnos 4 % p.a., resp. 2,7 % p.a. V absolutních číslech necelý milion .

E4U následně v druhé polovině roku nakoupila další dvě směnky, tentokrát již jen od společnosti J&T Banka, v souhrnu již za 61,7 mil. s nastaveným výnosem 3,85 % p.a. Jejich splatnost již proběhla v lednu, resp. v březnu, nicméně E4U vlastně jako obdobně v minulé Výroční zprávě opět neuvedla, zda v pořádku došlo k jejich splacení.

Další letošní události

Výroční zpráva také tradičně zmiňuje produkci elektřiny za letošní první tři měsíce aktuálního roku. Tentokrát letos fotovoltaiky vyrobily výrazných 1 138 MWh elektřiny. Nicméně jedna z fotovoltaických elektráren (FVE Ratíškovice) je právě nově ekonomicky ovlivněna legislativními změnami. S účinností od 1.1.2022 je totiž vyplácená podpora za výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů (tzv. zelený bonus) u zmiňované elektrárny zatížena odvodem ze slunečního záření ve výši 11 %, tedy tzv. solární daní.

Jiří Zendulka

V oblasti financí se Jiří Zendulka pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již téměř 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688