V Plzni začal platit na některých místech zákaz pití alkoholu

02.05.2022 10:43

Zákaz pití alkoholu v Plzni začal platit 1. května na vybraných místech v Plzni. Po prvním roce chce město vyhodnotit, jak se fungování vyhlášky osvědčilo. Kde všude vyhláška platí a jaké jsou výjimky?

bezdomovci plzen foto qap

Zastupitelé města Plzně schválili zákaz pití alkoholu na některých místech v centru Plzně na svém jednání v pondělí 28. března. Přijetí vyhlášky přineslo na tehdejším jednání zastupitelstva bouřlivou diskusi (více jsme psali zde). Vyhláška začala platit 1. května 2022.

Zákaz pití alkoholu neplatí plošně po celém městě, ale ve vybraných lokalitách, dále také v okruhu 50 metrů od škol a školských zařízení a v prostoru nástupišť MHD. Plzeň tím chce touto zlepšit situaci zejména v centru města, kde se shlukují skupiny bezdomovcl a dalších problémových osob popíjejících alkohol.

Bezalkoholové zóny platí v sadovém okruhu kolem historického centra, na Americké třídě, v okolí hlavního nádraží a na dalších místech.

zona bezalkoholová mesto

Kde platí vyhláška?

  • Střed Plzně, kam patří kompletně širší centrum města ohraničené po obvodu ulicemi: Tylova, Korandova, Hálkova, Purkyňova, U Trati, Železniční, Lobezská, U Prazdroje, Tyršova, hranice břehu řeky Mže kolem areálu za OC Plzeň Plaza, kolem ulice Na Jíkalce až k napojení na Vejprnickou ulici a z ní do Tylovy ulice.
  • Náměstí Českých bratří na Borech
  • V oblasti kolem Obchodního centra Luna na Borech
  • Oblast U Ježíška podél břehů řeky Radbuzy až k mostu Malostranská

„Dále zákaz platí v okruhu 50 metrů od škol a školských zařízení, na nástupištích a nástupních ostrůvcích veřejné hromadné dopravy včetně přístřešků pro cestující umístěných mimo nástupiště či nástupní ostrůvky. V případě nástupišť umístěných u hrany chodníku se zákaz vztahuje na prostor nástupiště v rozsahu dva metry před označníkem zastávky ve směru jízdy a 30 metrů od označníku zastávky do prostoru nástupiště v celé šíři chodníku,“ doplnil Martin Zrzavecký, radní města Plzně pro oblast bezpečnosti.

Výjimky

  • Platí výjimky, které se vztahují na zahrádky a předzahrádky, které jsou součástí restaurací, hospod, kaváren a barů, a to v souladu s jejich provozní dobou.
  • Zákaz se nevztahuje ani na schválené a povolené akce, jako jsou slavnosti, kulturní a sportovní události, společenské akce a trhy.
  • Další výjimka se týká případného konání oslav u příležitosti zisku mistrovského titulu v nejvyšší republikové soutěži některým z plzeňských sportovních klubů či oslav u příležitosti zisku mistrovského titulu národního sportovního týmu.

ilustrační foto

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24