Holík požádal biskupa Tomáš Holuba o uvolnění ze služby, a zároveň svého diecézního biskupa Vojtěcha Cikrleho z Brna o propuštění z kněžské služby.

„Důvodem je delší kněžská krize spojená s navázáním partnerského vztahu, což mu brání dále pokračovat v pravdivém kněžském životě,“ uvedla plzeňská diecéze ve svém prohlášení.

Jakub Holík byl ze služby generálního vikáře, tedy zástupce biskupa jako správce diecéze, uvolněný k 1. květnu, zároveň skončil i jako kněz. Nadále bude vykonávat funkci ředitele kurie (obdoba provozního ředitele - pozn. red.) až do dalšího rozhodnutí,“ dodala diecéze.

Církevní kariéra

Brněnský rodák Jakub Holík byl generálním vikářem plzeňské diecéze od září 2019. Studoval Teologický konvikt v Litoměřicích, poté pokračoval ve studiích v Římě, a v roce 1997 byl vysvěcen na kněze. Šest let působil jako vojenský kaplan, v té době byl v armádě hlavním kaplanem současný plzeňský biskup Tomáš Holub.

Ten jej také před třemi lety oslovil s nabídkou služby generálního vikáře. „Nabídku jsem vnímal jako velkou prosbu otce Tomáše, se kterým se známe už 20 let, v jeho náročné službě biskupa, který hledá své blízké spolupracovníky,“ uvedl tehdy Holík. Na postu vystřídal Krzysztofa Dędka.

VIDEO: Takhle před třemi lety brněnský biskup Vojtěch Cikrle požehnal zvony nového kostela bl. Marie Restituty v Brně-Lesné. Teď vyhověl žádosti Jakuba Holíka o propuštění z kněžské služby.

Video
Video se připravuje ...

Brněnský biskup Vojtěch Cikrle požehnal zvony nového kostela bl. Marie Restituty v Brně-Lesné. Hynek Zdeněk, blesk.cz