Kluby oficiálně převzaly extraligu. Co herní systém, uzavření a disciplinárka?

Foto: Tomáš Čekal

2. května 2022, 11:30

Ondřej Mach

Hotovo. Od 1. května řídí českou extraligu Asociace profesionálních klubů ledního hokeje, stalo se tak na základě smlouvy uzavřené s Českým svazem ledního hokeje.

„Co se týče naší snahy o převzetí extraligy, první myšlenka vznikla v roce 2016. Intenzivně jsme na tom začali pracovat o pět let později,“ popisuje člen představenstva APK LH Aleš Kmoníček.

„Majitelé klubů chtěli mít možnost si veškeré důležité věci řešit v rámci klubu. Je to miliardový byznys. Chtěli mít svoje vlastní pracovníky, vlastní aparát,“ doplňuje Kmoníček.

Změna řídícího orgánu Tipsport extraligy nastává po deseti letech, kdy tuto funkci plnil výkonný výbor ČSLH. Post ředitele soutěže potom zastával Josef Řezníček.

„Co se týče naší snahy o převzetí extraligy, první myšlenka vznikla v roce 2016."

„Když jsem tehdy nastupoval do funkce, naším cílem bylo extraligu dále podržet a zformovat všechny řády s ní spojené. Chtěli jsme ji zkvalitnit, aby lákala diváky,“ zdůrazňuje Řezníček. 

Novým ředitelem extraligy se nyní stává Martin Loukota. Ten dříve působil na svazu jako manažer reprezentací, naposledy žen.

Marketingový profil soutěže od roku 1995 zajišťuje společnost BPA sport marketing. Došlo také k dalším inovacím z technického hlediska, návštěvnost za tu dobu vzrostla téměř o pětinu. 

„Děkuji všem, kteří se podíleli na vývoji extraligy během posledních deseti let. Všichni mohou být hrdí na to, co se za celou dobu povedlo. Pravdou je, že nás v roce 2020 zbrzdil COVID-19, ale bylo to úspěšně zvládnuto,“ podotkl viceprezident ČSLH Petr Bříza.

„Herní řád je plně v režii extraligy a disciplinární řád nedoznal změn. Mění se odvolací řízení."

Teď vedení ligy přechází do rukou klubů. Co to znamená v praxi?

Asociace bude mít v kompetenci řády a předpisy vztažené k fungování nejvyšší soutěže, dále složení a činnost orgánů a komisí.

„V zásadě budou existovat komise – disciplinární komise, smírčí komise a komise rozhodčích,“ odhalil viceprezident APK LH Prokop Beneš. 

„Herní řád je plně v režii extraligy a disciplinární řád nedoznal změn. Mění se odvolací řízení. Předseda rozhoduje ve zkráceném řízení na základě podkladu,“ dodává Beneš s tím, že disciplinární i smírčí komise budou fungovat v dosavadním režimu.

„Uzavření soutěže není na pořadu dne."

Podle uzavřené smlouvy se počet účastníků extraligy musí pohybovat mezi deseti až čtrnácti. Kluby z první ligy se mohou o patro výš posunout na základě přímého postupu nebo baráže. Herní systém není možné měnit v průběhu sezony, změny navíc musí odsouhlasit ČSLH.

Co se týče herního systému pro ročník 2022/23, tak ten zůstává neměnný jako v předchozí sezoně. Přímo do čtvrtfinále play off postoupí první čtyři týmy, celky na páté až dvanácté pozici se utkají v předkole. Čtrnáctý tým zamíří do baráže s vítězem Chance ligy.

„Podmínky baráže nesmí být vůči klubům Chance ligy diskriminační. V baráži může APK LH stanovit klubu Chance ligy pouze podmínky týkající se vybavení zimního stadionu a mediálních práv,“ upozorňuje Bříza.

„Uzavření soutěže není na pořadu dne,“ přidal Beneš. 

Vybranou variantu herního systému si odsouhlasily samy kluby. Nová sezona Tipsport extraligy odstartuje v pátek 16. září 2022. 

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz