TZ: Proběhne festival performance Všichni jsme emotivní

Kterým emocím bychom měli důvěřovat? Festival Všichni jsme emotivní přináší kompletní informace k programu

Dvoudenní událost proběhne 6. a 7. května v pražském Divadle X10 a představí deset současných performancí, které zkoumají různé aspekty emocí, empatie a solidarity v širším společenském a politickém kontextu. Festival se koná k příležitosti dvacátého výročí, které tranzit.org slaví v roce 2022.

Mezi zúčastněnými umělci je pražský kolektiv Prádelna, jehož členky se zabývají tématy spojenými se sociálním vyloučením, rakouská tanečnice a choreografka Doris Uhlich, kubánský performer a disident Luis Manuel Otero Alcántara a polská umělkyně Zorka Wollny, která se pohybuje na pomezí divadla, aktivismu a současné hudby. Festival pořádá tranzit.cz / Matter of Art ve spolupráci s Divadlem X10 a spolukurátory jsou členové sítě tranzit.org. Během dvou večerů budou návštěvníci zváni k prozkoumání různých prostor a místností divadla, kde se budou odehrávat zajímavé performativní situace. K příležitosti festivalu vychází kniha rozhovorů, které kurátoři vedli s umělci během první vlny pandemie covidu-19.

Emoce je silou, která působí mezi lidmi jako reakce na koncepty, vztahy i objekty. Když koluje světem, je těžké na ni ukázat prstem. Prožíváme události, které nás emocionálně zahlcují. V kontextu tak obrovských krizí, jako je válka nebo změna klimatu, je obtížné udržet si jakýkoli odstup. Zdá se, že dnešní politická kultura je často poháněna převládajícími strachy, úzkostmi a hněvem. Jsou takové emoce dobrým kompasem? Emoce – ať pozitivní, či negativní – jsou zakódovány do algoritmů sociálních sítí, na kterých trávíme tolik času a které žijí z našich emočních reakcí, jak nám denně připomínají emotikony. Hranice mezi soukromým a veřejným se posouvají příliš rychle na to, abychom je mohli sledovat. Reagujeme emocionálně na to, co se děje kolem nás, ale někdy se zdá, že právě způsob, jakým reagujeme, nám brání dotyčné problémy řešit. Přesouváme se od politického k osobnímu. Vyčerpaly se politické vášně spojené se sociálními konflikty a revolucemi dvacátého století? Jaké emoce nás propojují a jaké nás rozdělují? Kterým emocím bychom měli důvěřovat, aby byly našimi průvodci? Můžeme znova pocítit naději? Jaká gesta by mohla vytvořit podmínky pro solidaritu a sdílenou empatii? Přizvali jsme umělce a umělkyně, aby zpochybnili zažité způsoby myšlení o emocích. Emotivní díla mohou být náročná, protože emoce bývají zapeklité, protichůdné, komplikované. Přesto nás mohou vést k tomu, abychom porozuměli zkušenostem, které jsme nikdy nezažili, a překonali různé druhy sociálních rozdílů. 

Tranzit.org vyjadřuje solidaritu s obyvateli Ukrajiny – s kolegy pracujícími v kultuře, ale i se všemi lidmi, jejichž životy byly narušeny a ohroženy současnou válkou. Vyjadřujeme podporu také lidem v Rusku a Bělorusku, kteří protestují proti válce a riskují tak vlastní svobodu. Odsuzujeme tuto válku stejně jako všechny ostatní války. Navzdory této situaci pokračujeme v přípravách festivalu, protože jsme pevně přesvědčeni, že umění má nenahraditelnou roli v pochopení složitých situací a nabízí důležitý, avšak často přehlížený pohled na podstatu politických vztahů.

Nová kniha

Festivalovou publikaci tvoří rozhovory, které vedli kurátoři se zúčastněnými umělci. Tyto rozhovory vznikaly během první vlny pandemie covidu-19, kvůli níž byl festival již dvakrát odložen. Rozhovory reflektují roli, kterou v praxi pozvaných umělců hrají emoce, i to, jak tyto umělce, jejichž performativní praxe často vyžaduje fyzickou blízkost samotných lidských těl, pandemie zasáhla. Dvojjazyčná publikace obsahuje české a anglické verze všech rozhovorů, vychází v omezeném nákladu a bude dostupná pouze návštěvníkům festivalu zdarma během jeho konání.

Místo konání

Divadlo X10 bylo založeno v roce 2013 současnou ředitelkou Lenkou Havlíkovou, kmenovou režisérkou Ewou Zembok a herečkou Annou Císařovskou. Od svého vzniku až do června 2018 působilo v budově Strašnického divadla na sídlišti Solidarita v Praze. Od září 2017 provozovalo divadlo i prostory Domu uměleckého průmyslu v centru Prahy – DUP39, kam se po nedobrovolném opuštění Strašnického divadla v červnu 2018 plně přesunulo.

Vstupenky a informace pro návštěvníky

Vstup na festival je po předchozí rezervaci zdarma. Jednodenní vstupenky a dvoudenní akreditace jsou k dispozici prostřednictvím portálu GoOut. Představení se budou konat v různých prostorách budovy. Kapacita areálu je omezená, a omezený bude tudíž  i  počet míst k sezení. Rezervace míst není možná. Doporučujeme přijít včas, abyste si své místo zajistili. Online rezervace musejí být vyměněny za náramek do 18.45 v první den platnosti vstupenky. Na základě počtu nevyzvednutých rezervací budou po 18.45 hod. u vstupu k dispozici zbylé vstupenky. Upozorňujeme, že místo konání není bezbariérové. V případě potřeby se laskavě obraťte na organizátory prostřednictvím e-mailu office.cz@tranzit.org. Od 18.30 do 00.00 bude otevřen bar s alkoholickými i nealkoholickými nápoji. Pop-up knihkupectví bude otevřeno každý večer od 18.30 do 22.00 hodin. Upozornění: Některá představení mohou být pro citlivé diváky urážlivá nebo znepokojivá, jelikož jejich součástí je nahota a intenzivní zápach. Neváhejte se obrátit na organizátory v případě, že byste se chtěli dozvědět více o obsahu jednotlivých představení.

Pátek 6. května 2022

18.30 Otevření sálu

19.00 Maja Štefančíková: Close Encounters

19.30 Úvodní slovo

19.50 Helena Eribenne: Shadow of the Imago

20.30 Souběžně:

Zorka Wollny: Things I Don't Tell You

Luis Manuel Otero Alcántara: F5. José Maria Sicre Chess Tournament, 2017/2021

Hajnal Németh: Dream Exchanges - The Casting

Sobota 7. května 2022

18.30 Otevření sálu

19.00 Ovid Pop: Sunsets

19.15 Kolektiv Prádelna: Expressing the Desire for the Impossible

19.35 Larisa David: A Watched Pot Never Boil

20.05 Anetta Mona Chişa a Lucia Tkáčová: The Second Sense

20.30 Doris Uhlich: Gootopia

21.00 Kolektiv Prádelna: Jak vyjádřit touhu nemožného

Všichni jsme emotivní

Festival performance

Divadlo X10 (Charvátova 39, 110 00, Praha)

6.–7. května 2022

Organizuje:

tranzit.cz / Ve věci umění ve spolupráci s Divadlem X10

Kurátorují:

tranzit.org / Judit Angel, Dóra Hegyi, Livia Pancu, Georg Schöllhammer,

Tereza Stejskalová a Attila Tordai-S

Umělci a umělkyně:

Luis Manuel Otero Alcántara (CU), Larisa David (RO), Helena Eribenne (AT), Anetta Mona Chişa & Lucia Tkáčová (CZ), Kolektiv Prádelna (CZ/PL), Hajnal Németh (HU), Ovid Pop (RO), Maja Štefančíková (SK), Doris Uhlich (AT), Zorka Wollny (PL)