Sanace zdiva je základem správné rekonstrukce starších staveb

Sanace zdiva je základem správné rekonstrukce starších staveb

Pouštět se do rekonstrukce bez toho, abychom provedli sanaci vlhkého zdiva, je zbytečně vyhozená investice. Je to stejné jako rekonstruovat dům, kterému by chyběla střecha. Před zahájením dalších prací je nutné sanovat poškozené omítky a jiné části, a současně izolovat zdivo.

Kam se poděla izolace?

U starších nemovitostí se lze setkat s tím, že izolace chybí zcela, nebo ji dům měl, časem však přestala plnit svoji funkci – zestárla. Mnohdy byly v přízemí starých domů pouhé chlévy s hliněnou podlahou. Chybějící izolace nevadila. Domy rovněž nebyly zaizolovány a přirozeně větraly. Jenomže dnes se snažíme i tyto prostory využít pro bydlení či jiné účely. Uděláme betonové podlahy, zaizolujeme okna i dveře, do toho zas tak moc nevětráme. Na problém si zaděláme velice snadno.

Avšak i u domů, kde izolace provedena byla, může po létech tato ochrana proti vzlínání vlhkosti zastarat, nebo se změní třeba okolní podmínky terénu a izolace již není dostatečnou. I v tomto případě je nutná nová funkční izolace.

Jak poznat, jestli náš dům potřebuje izolaci zdiva?

Problémy s izolací jsou rozpoznatelné velice snadno. Vizuálně si na omítce domu všimneme viditelné vlhkostní mapy. Ta začne degradovat, obvykle zvenčí i zevnitř. Často se též objeví solné výkvěty. Přestože dbáme o dostatečné a správné větrání, je v interiéru těžký a vlhký vzduch. Mnohdy cítíme ztuchlý zápach, objevit se může i plíseň, a to nejčastěji v rozích, ale i jinde. Plesnivět nám mohou i věci v místnosti – oblečení, kožené věci, matrace a další. Vyšší vlhkost je též ideální prostředí pro dřevokazné houby. Může se objevit velice závažný problém – dřevomorka.

Pokud bychom se nepustili do sanace vlhkého zdiva a rovnou začali rekonstruovat, zanedlouho bychom poznali, jak byla naše práce marnou. Minimální životnost by měly nové podlahy, zejména pokud bychom vsadili na dřevěné, ale i na klasickou plovoucí laminátovou podlahu, která se vyrábí v podstatě s papírovou spodní vrstvou.

Technologií sanací vlhkého zdiva existuje hned několik

Izolace a sanace vlhkých budov se prování hned několika způsoby, jejich využitelnost je daná zejména provedením nemovitosti. Některé metody se totiž nedají používat u budov, které nejsou z cihel či z jiného materiálu s vodorovnou spárou.

Pro izolaci zdiva se používá několik sanačních a hydroizolačních technologií. Může jít o narážení nerezových plechů, podřezávaní zdiva diamantovým lanem či jeho podřezávání motorovou pilou. Tyto metody se hodí právě tam, kde podélná spára je. Jiné možnosti i pro budovy bez podélné spáry nabízí chemická injektáž či aktivní elektroosmóza.

Specialisté na sanaci a izolaci budov

Na všechny zmíněné metody sanace zdiva se zaměřuje firma Františka Hróza. Firma navíc provádí měření vlhkosti zdiva speciálním přístrojem s vyhodnocovacím softwarem i hydroizoluje spodní stavby s využitím PVC. Sanační práce společnost provádí u soukromníků v bytových a rodinných domech, ale i na chalupách, v církevních a památkově chráněných objektech, v administrativních budovách, předškolních a školních zařízeních, v historických objektech, na obecních úřadech, v penzionech a v dalších budovách.

Společnost Františka Hróza má mnohaleté zkušenosti v oboru, a to jak teoretické, tak praktické. Je schopna na základě zjištění stavu objektu navrhnout optimální sanační zásah. K dispozici má rovněž veškeré potřebné technologie, včetně jádrového vrtání. To vše společnost umí nabídnout za velice příznivé ceny, která nejsou zatíženy vysokými režijními náklady. Nechte si zpracovat návrh sanace od profesionálů.

Článek Sanace zdiva je základem správné rekonstrukce starších staveb byl publikován 2. května 2022 v 00.00 v rubrice Dům. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...