https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/evropska-komise-povazuje-plan-zemedelskych-dotaci-za-malo-ekologicky-ambiciozni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropská komise považuje český plán zemědělských dotací za málo ekologicky ambiciózní Aktualizováno

2.5.2022 14:06 | PRAHA (ČTK)
Plán navržený českou vládou má podle EK potenciál k dosažení klimatických cílů EU, mohl by ale být více ambiciózní například v oblasti využívání pesticidů, snižování rozloh monokultur nebo budování ochranných pásů, které brání splachování pesticidů do vod.
Plán navržený českou vládou má podle EK potenciál k dosažení klimatických cílů EU, mohl by ale být více ambiciózní například v oblasti využívání pesticidů, snižování rozloh monokultur nebo budování ochranných pásů, které brání splachování pesticidů do vod.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Evropská komise (EK) minulý týden odeslala ministerstvu zemědělství komentář k návrhu pravidel vyplácení dotací pro roky 2023 až 2027. Z dokumentu vyplývá, že Česko by mělo být více ambiciózní hlavně v oblasti ekologie. EK také vyzývá členské státy, aby kvůli válce na Ukrajině přehodnotily své plány a posílily odolnost zemědělského sektoru například snížením závislosti na fosilních palivech. Návrh kritizuje také ekologická organizace Hnutí Duha, podle které plán dotací dostatečně neřeší problémy české krajiny.
 

Ministerstvo dostalo od EK připomínky k návrhu plánu, který Česko do Bruselu odeslalo koncem ledna. Dokument obsahuje 33 klíčových připomínek a dalších zhruba 300 technických komentářů. Na materiál upozornily Hospodářské noviny.

EK v něm vyzývá Česko kvůli dopadům války na Ukrajině ke snížení závislosti zemědělství na využití syntetických hnojiv, která se vyrábějí hlavně ze zemního plynu. Podle Hnutí Duha je zhruba pětina hnojiv do EU dovážena z Ruska - a to v hodnotě více než jedné miliardy eur (asi 25 miliard korun) ročně. Cílem je podle komise udržení produkce potravin. Zemědělci mohou využívat například bioplynové stanice.

Plán navržený českou vládou má podle EK potenciál k dosažení klimatických cílů EU, mohl by ale být více ambiciózní například v oblasti využívání pesticidů, snižování rozloh monokultur nebo budování ochranných pásů, které brání splachování pesticidů do vod.

EK kritizuje nastavení takzvaných ekoschémat, což jsou nové dotační programy, které mají motivovat zemědělce k šetrnějšímu hospodaření s půdou. Podle EK jsou ale podmínky nastavené tak, že na ně dosáhnou téměř všichni a pravidla by měla zemědělce více motivovat.

Dokument zmiňuje i například problematiku eroze, sucha a hospodaření s vodou nebo její zadržování v krajině. Podle EK by se měla omezit plocha monokultur, tedy pěstování pouze jedné plodiny. Od roku 2021 mohou zemědělci pěstovat jednu plodinu na rozloze maximálně 30 hektarů, podle EK by se měla plocha snížit na 20 hektarů a v místech s vysokým rizikem eroze až na pět hektarů.

Podle Hnutí Duha eroze ohrožuje až polovinu zemědělské půdy a v Česku může ročně zmizet až 21 milionů tun úrodné půdy. Upozorňuje také na to, že půda by mohla zadržovat až 8,4 miliardy krychlových metrů vody, v současnosti ale zadrží jen pět miliard. Podle EK by se měly kvůli snižování eroze budovat přirozené krajinné prvky. "Znamená to v mnohem větší míře obnovovat meze, remízky a mokřady, lépe chránit vodu a zadržovat ji v půdě," uvedl koordinátor zemědělské politiky Hnutí Duha Martin Rexa.

Domnívá se také, že zásadní problémy českého zemědělství současný návrh dotací nevyřeší. "Je zřejmé, že nám utíká cenný čas, který potřebujeme, abychom připravili krajinu na drastické dopady klimatické změny. Bez toho nebudeme schopni zajistit, že pro nás bude naše krajina dlouhodobě schopna vyprodukovat dostatečné množství zdravých a dostupných potravin" dodal.

Strategický plán dotací v podobě, v jaké ho ministerstvo odeslalo v lednu komisi, kritizuje již od začátku roku hlavně Zemědělský svaz ČR a Agrární komora ČR. Kritizují hlavně změnu takzvané redistributivní platby, kterou zemědělci získávají na prvních 150 hektarů obhospodařované plochy. Na tuto platbu má podle Národního strategického plánu směřovat 23 procent z celkového objemu přímých plateb. Doposud bylo plánováno deset procent. Více peněz tak dostanou hlavně menší farmáři. Vláda o tom rozhodla na začátku letošního roku, což vyvolalo demonstrace zemědělců.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

2.5.2022 14:23
Komise má pravdu.Ale především se zcela musí zastavít v Evropě pěstování nepuvodních plodin jako kukuřice a brambory puvodem z Ameriky a soustředit se třeba na pohanku.Časem si třeba na vepřový řízek s pohankovou kaši zvyknete.
Odpovědět
Anyr

Anyr

2.5.2022 14:23
Češi splňují jediné, řekněme, "normy" - a to na negativismus. :D

Kritizovat, radit, nadávad, ke všemu se vyjadřovat, vše vědět nejlépe, a ono stejně nic nemá cenu, nic nemá smysl, vše je blbě a vše mělo být jinak, darmo psát a mluvit, pořád všechno stojí za hovno - a to celé už desítky let. XD

Bez EU bychom tu byli v Rusku.
Jen nevím, jestli "jako v Rusku", nebo jestli by si důchodci neprosadili, abychom tu byli skutečně v Rusku. :D
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

2.5.2022 14:34 Reaguje na Anyr
No, na jednu strany přehnaný negativismus škodí, na straně druhé je nutno poctivě říci, že ta kritika je často opodstatněná a mnohé kroky, které EU i některé její členské země činí, jsou slušně na palici.

Ale jestli vám přijde lepší se vším nadšeně souhlasit bez ohledu na to, co je to za ptákovinu ... já vám to rozmlouvat nebudu. Ale s dovolením se nepřipojím.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

2.5.2022 16:55
Komise by Nám měla v praxi předvést, jak se to má dělat !
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

3.5.2022 02:06 Reaguje na smějící se bestie
náš vzdělávací systém preferuje jen pojem znát nikoliv umět, následkem čehož se více tlachá než dělá, což dnešním juniorům náramě vyhovuje...ono něco najít na internetu a schopnost realizovat vlastní fyzickou a duševní schopností se už nenosí.

Tedy přeneseně se nedomnívám, že by do politiky lezl někdo kdo umí a jsou tam jen ti, co znají či se jen domnívají a ještě k tomu poslouchají lobbisty, takže to jsou fakt nesmysli, co z těch hlav leze.
Odpovědět
KP

Karel Pavelka

6.5.2022 19:16 Reaguje na smějící se bestie
A proč? Stačí se podívat do Rakosuka či Německa a jiných zapadních zemí, jak se tam hospodaří na některých zemědělských pozemcích ekologicky a chráněným druhům živočichů se tam dačí na rozdíl od nás, kde se mnohé z nich již nevyskytují, i když tu dříve žily..
Odpovědět
JO

Jarka O.

2.5.2022 21:26
To už vymřeli i domácí zemědělci, že do českého zemědělství kafrá EK? Není nějak přehnaně ambiciózní?
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

3.5.2022 02:09 Reaguje na Jarka O.
uvědomte si, že to vytvářela divize Agrofertu pod vedením velkouzenáře a řepmistra Babiše a není se čemu divit. Oni to poslali v Lednu a v polovině Prosince vláda nastoupila. Doplnit by se to asi mělo
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

3.5.2022 14:36
Tak to jsem v klidu. Jak jsem tak pochopila, zatím se nenašel jediný strategický plán, o kterém by EK řekla "Tohle je dobré, takhle do stačí". V EU v současnosti nebudete nikdy zelení nebo ambiciózní dostatečně.
Odpovědět
KP

Karel Pavelka

6.5.2022 19:19 Reaguje na Marcela Jezberová
No pokud ten plán připravoval soudruh Toman a jeho další rudí poskoci a nešel zcela předělat, tak je to stanivkso EU logické a očekávané. Hlavně se ale potvrzuje to, že nevládní ekologické organizace mají daleko větší přehled o požadavcích EU na zemědělství než naši jezedáci. Ti hospodaří po staru jako za socialismu...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist