Po úspěchu první dražby vraků přišlo zklamání, druhá vynesla jen 30 tisíc

  14:08
Nízký zájem doprovázel druhou dražbu technicky nezpůsobilých aut odtažených z ulic v Ústí nad Labem. Zatímco na podzim jí přihlíželo přes sto lidí a zájemci sváděli o vozy velké souboje, na pondělí se registrovalo jen šest dražitelů. To se podepsalo i na výsledné částce.

„Z vybraných peněz se umoří náklady na odtah a uskladnění vozů na hlídaném parkovišti,“ sdělila Monika Straková z odboru dopravy a majetku ústeckého magistrátu. Pokud dražba náklady nepokryje, pošle město majitelům předžalobní výzvy, aby je uhradili.

Aukci nezpůsobilých vozů pořádalo Ústí nad Labem premiérově loni v listopadu. Nejlevnější vůz Fiat Seicento se tehdy prodal za 2,5 tisíce korun, nejdražším pak byla přes třicet let stará Škoda 120 v bledě modrém provedení. Její nový majitel musel sáhnout hluboko do kapsy, cena sběratelského kousku totiž vystřelila na více než stonásobek vyvolávací částky. Vydražila se za 35 500 korun.

Takovou cenu tentokrát neměly ani všechny vozy dohromady. A to se jich přitom dražilo hned 19, tedy o tři více než posledně. Všechny vozy byly bez klíčků a technického průkazu, vyvolávací cena každého z nich byla stanovena na 300 korun.

„Já jsem spokojený, nečekal jsem, že budou částky tak nízko,“ pochvaloval si po aukci Roman, který přijel až z Chomutova a nakonec se mu podařilo získat hned devět aut. Nejdražší z nich, hnědý Fiat Marea, koupil za 5 500 korun, většinu se mu ale povedlo vydražit už za vyvolávací cenu. Vozy prý nyní prohlédne, využije z nich některé náhradní díly a poté je pošle k ekologické likvidaci.

„Mám vrakoviště, takže mě tady zajímají asi dva nebo tři vozy. Chci za ně dát logicky co nejméně,“ povídal před začátkem dražby i Vlastimil, který přijel z Teplic. I on byl nakonec spokojený, získal také devět vozů. „Výhoda byla v tom, že nás tady bylo málo,“ mnul si ruce.

Deset vozů za vyvolávací cenu

Podle Moniky Strakové z ústeckého magistrátu ale nutně nemusí všechny vydražené vozy skončit na vrakovišti a některé z nich by se mohly i vrátit do ulic.

„Žádné není trvale vyřazeno z provozu. Když si ho člověk koupí, může si nechat udělat evidenční kontrolu, auto na registru vozidel přihlásit, za sto korun dostane duplikát malého a velkého technického průkazu a v případě, že u vozidel chybí SPZ, dají se také dokoupit. Pak může auto znovu jezdit po silnicích,“ vysvětlila.

S tím ale nesouhlasil jeden z dražitelů, který se na aukci dlouho nezdržel. „Ty auta jsou doslova strašný, na fotkách vypadaly mnohem líp. Když to člověk vidí osobně, je to hrůza,“ zlobil se a ještě než dražba skončila, odevzdal své číslo a odešel.

Za nezpůsobilá vozidla tentokrát město vybralo 30 500 korun, prodalo se všech 19 vozů. O velkou část z nich se ale mezi dražiteli žádná velká přetahovaná nekonala. Naopak, celkem deset vozů se vydražilo jen za vyvolávací cenu.

Autor: