Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Amerika Tomáša Klvaňu: Obamova zahraničná politika – katastrofa

.tomáš Klvaňa .stĺpčeky .amerika Tomáša Klvaňu

Od nástupu Vladimíra Putina do prezidentského úřadu v roce 2000 udělal Západ směrem k Rusku mnoho chyb. A ty nejhorší z nich udělal Barack Obama.

Amerika Tomáša Klvaňu: Obamova zahraničná politika – katastrofa

v závěru svého mandátu navštívil Bill Clinton Moskvu, kde se setkal s nástupcem Borise Jelcina (znal ho už ze setkání na Novém Zélandu v roce 1999, kam Putin přijel ještě jako předseda vlády). Putin Američana překvapil chladným, přehlíživým postojem. Poté šel Clinton pozdravit svého přítele Jelcina, jemuž se svěřil s rozpaky. Při rozhovoru přátelsky Jelcina bodl do prsou: „Váš nástupce nemá demokracii v srdci, Borisi. Podle poradců dal na sklonku života Jelcin Clintonovi za pravdu. 

Jenže Clinton své obavy dostatečně jasně nesdělil nástupcům. Jak George W. Bush, tak Barack Obama se pokoušeli o přátelské vztahy s Ruskem a oba pak vystřízlivěli. Obamův pokus byl méně omluvitelný než Bushův, protože se funkce prezidenta ujímal až po mnichovském projevu v roce 2007, v němž Putin poprvé otevřeně demonstroval své nepřátelství k Západu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite