TOP 5 skandálů z předávání Oscarů

02.05.2022

Předávání Oscarů má být svátkem pro celý filmový svět. Americká filmová akademie ocení ty nejlepší filmové počiny uplynulého roku, a kromě dojemných děkovných řečí diváky čeká i bohatý doprovodný program plný skvělých hudebních vystoupení. Pokud se tedy něco nepokazí... Je jasné, že předávání předchází celá řada příprav a zkoušek, ale na všechno se zkrátka připravit nedá.

Právě proto se řada slavnostních večerů neobešla bez trapasů a skandálů, které jim jen tak někdo neodpáře. Dnes se zaměříme na ty nejtřaskavější situace, které způsobily opravdový poprask. Vítejte na Showbiz.cz, kde vám dnes představíme pětici těch nejtrapnějších skandálů z předávání Oscarů.

2022: Facka za nepovedený vtip

Dnešní článek odstartujeme prozatím posledními Oscary, které nás k sepsání tohoto textu inspirovaly. Asi nemá cenu zastírat, co k čemu během 94. ročníku mezi Willem Smithem (53) a moderátorem Chrisem Rockem (57) došlo. Zprávy o facce, kterou Smith Rockovi uštědřil, téměř okamžitě obletěly celý svět.

Jejich krátká potyčka dostala v řadě médií mnohem větší prostor než samotní vítězové, což řadu výherců určitě moc netěší. Smith se zvedl ze své židle v momentě, kdy si Rock nejapným vtipem utahoval z jeho ženy Jady Pinkett Smith (50). Ta přišla na ceremoniál s nakrátko ostříhanou hlavou kvůli jejímu souboji s takzvanou alopécií, která způsobuje vypadávání vlasů.

Smith svého kolegu rozhodně nešetřil a ona facka zaskočila snad všechny v sále. Když pak herec přijímal cenu za svůj výkon ve filmu Král Richard: Zrození šampiónek, tak se za svoje chování omluvil. Omluvil se snad všem kromě Chrise Rocka, kterého jeho tvář pravděpodobně bolí do teď.

1974: Nudista na ceremoniálu

Následujícím skandálem se vrátíme nejen hodně do historie, ale zároveň asi k té nejšílenější události z předávacích ceremoniálů. Ačkoliv bylo předávání Oscarů vždy „mládeži přístupné“, v roce 1974 se před překvapenými diváky i hosty v sálu objevilo něco nečekaného.

Za moderátora Davida Nivena v jednu chvíli ze zákulisí přiběhl kompletně svlečený učitel angličtiny Robert Opel, který tak chtěl protestovat proti konformní společnosti ve Spojených státech. Niven na jeho exhibici okamžitě vtipně zareagoval slovy: „Je fascinující, že jediný smích, který takový muž sklidí, přijde ve chvíli, kdy ukazuje svoje ‚nedostatky‘.“

Stejně fascinující je i fakt, že se tohoto naháče nikdo nepokusil zatknout, naopak si ho pořadatelé pozvali do zákulisí, aby jim vysvětlil, o co mu jeho činem šlo. Jakkoliv je tento příběh zábavný, šťastný konec bohužel nemá. Opel byl později zavražděn ve své galerii při dalším ze svých protestů.

2014: „Slavná zpěvačka“

Další událost, není takovým průšvihem pro filmový průmysl nebo Americkou filmovou akademii, ale ukazuje, že i ti nejzkušenější mohou občas „zvorat“ ty nejjednodušší úkoly. V roce 2014 takový trapas čekal Johna Travoltu (68), který byl jedním ze slavných, kteří se udílení Oscarů účastnili jako předávající.

Když přišel jeho moment, aby představil jedno z hudebních vystoupení, uvedl zpěvačku Idinu Menzel (50) jako neskutečně talentovanou a jedinečnou. Chyba se ale dostavila vzápětí, když zpěvačku a herečku v jedné osobě z nějakého důvodu přejmenoval na „Adele Nazeem“.

Travolta později prohlásil, že k tomu došlo kvůli tomu, že jméno představitelky ElsyLedového království přeslechl a že bylo ve čtecím zařízení uvedeno foneticky, což ho ještě víc zmátlo. Herečka to však vzala sportovně, a dokonce si z téhle trapné situace sama ráda dělá legraci.

2000: South Park na tripu

Tvůrci kresleného seriálu South Park jsou bezesporu velmi talentovaní. Dokázali vytvořit show, která je schopná okamžitě reagovat na současné dění, a kromě talentu pro humor jsou i Trey Parker (52) a Matt Stone (50) i zdatnými hudebníky. Právě díky své písni Blame Canada z filmu South Park: Peklo na Zemi se objevili mezi nominovanými za nejlepší filmovou píseň roku.

Nebyli by to ale Parker a Stone, aby tuhle situaci nevyužili k nějakému žertíku. To, že na ceremoniál přišli v dámských šatech, které si na předání dříve vzala Jennifer Lopez (52) a Gwyneth Paltrow (49) určitě několik lidí šokovalo. Když však později přiznali, že si těsně před ceremoniálem dali LSD, není divu, že už moc pozvánek na předávání Oscarů nedostali.

2017: Nesprávný nejlepší film

Jak známo – chybovat je lidské. Trochu problematičtější je moment, kdy je vám svěřena ta nejdůležitější povinnost při udílení filmových cen, a to oznámení toho nejlepšího filmu uplynulého roku. Je to velká zodpovědnost, kterou nikdo nebere na lehkou váhu. Právě proto se stal přešlap Warrena Beattyho (84) a Faye Dunaway (81) takovým skandálem.

Když Beatty rozdělal obálku, zatvářil se zmateně a podal kartičku s výhercem své kolegyni, která za nejlepší film hrdě prohlásila La La Land. Poté, co se všichni začali radovat a tvůrci La La Landu dorazili na jeviště, se ze zákulisí se přiřítili pořadatelé, kteří oznámili, že se stala chyba a cena za nejlepší film ve skutečnosti patří snímku Moonlight.

Nejhorší na tom je, že chyba nebyla na straně předávajících, ale na straně pořadatelů. Beatty totiž obdržel nesprávnou obálku, ve které byla uvedena Emma Stone (33), která už dříve vyhrála cenu za nejlepší herečku roku právě za La La Land. Dunaway tak přečetla název filmu, který byl na kartičce také, a chyba byla na světě.

(tod)

Fandím
9 fanoušků
Nesnáším
0 antifanoušků
Celebrity:
Matt Stone, John Travolta, Will Smith, Emma Stone

Filmy:
South Park: Peklo na Zemi, Ledové království

Kategorie:
Filmy, Filmové novinky,

Tagy:
bulvár, trapas, oscary, skandál, americký Oscar, ceny Oscar, celebrity trapasy, John Travolta, Městečko South Park
TOPlist