„U zadele.“ Fiala zasáhl. Marně. Pekarová v tom úplně nejhorším

02.05.2022 19:00 | Komentář

ANKETA „Bylo by dobré, kdyby se prezident překonal a setkal se s předsedkyní Poslanecké sněmovny. Je to demokraticky smýšlející politička, mimořádně schopná, která myslí na občany, na dobro České republiky,“ uvedl na Primě premiér Petr Fiala v reakci na příkrá slova prezidenta Zemana na adresu Markéty Pekarové Adamové, že je prokletím politiky a popírá demokracii. Přičemž prezident dal za příklad její výrok, že opozice má sedět v koutě, šoupat nohama a mlčet. PL.cz se zeptaly politiků, co na hodnocení premiéra říkají.

„U zadele.“ Fiala zasáhl. Marně. Pekarová v tom úplně nejhorším
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně sněmovny Markéta Adamová Pekarová

Předsedkyně Poslanecké sněmovny a TOP 09 Markéta Adamová Pekarová odpověděla na slovní atak prezidenta Zemana na CNN Prima News. „Zkreslování mých výroků panem Zemanem mě ani nepřekvapuje, ani nemrzí. Takový vždy byl a jiný už nebude. Nicméně za pozornost stojí, co jsem skutečně v souvislosti s tendrem na Dukovany řekla,“ sdělila Pekarová v reakci na Zemanův výrok v nedělní Partii. Zmíněná citace pochází z rozhovoru pro Právo. „Ještě před rokem bývalý ministr Havlíček usiloval o to, aby v tendru byl i ruský Rosatom. Jemu i všem podobným, kteří nám teď cokoliv vzkazují a radí, doporučuji, aby radši šoupali nohama a mlčeli v koutě,“ připomněla předsedkyně Sněmovny své tvrzení. „Je tedy evidentní, že pan Zeman se v tom našel a nyní se jako klasická potrefená husa ozval. I on totiž prosazoval, aby Dukovany mohl dostavět Rosatom. To by pro Česko znamenalo závislost na diktatuře válčící a zabíjející nevinné lidi. Od takového člověka je pro mě jakákoli urážka vyznamenáním,“ doplnila předsedkyně TOP 09 v reakci pro CNN Prima NEWS.
 
 
Na Zemanova slova zareagoval výše zmíněnou citací i premiér Petr Fiala. A právě na jeho hodnocení se PL.cz zeptaly v anketě. „Pan premiér nejspíše reagoval jen jako gentleman. Jistě ne jako personalista. Ostatně do vlády si tuto dámu sám nevzal. A kritiku aspoň za to si nezaslouží,“ konstatoval bývalý poslanec ČSSD Jiří Koskuba, primář interny. „Je to předsedkyně koaliční strany a musíme spolu vycházet. bez ohledu na to, co kdo říká. Tak bych přeložil slova premiéra Fialy,“ vysvětlil senátor Jiří Čunek, bývalý předseda KDU-ČSL a ministr pro místní rozvoj, exhejtman Zlínského kraje a starosta Vsetína.
 

Anketa

Je sněmovní opozice (ANO a SPD) dostatečně důrazná v boji s vládou?

hlasovalo: 36791 lidí
 
„Názor prezidenta je jeho jeden ze stovek arogantních výlevů, které dláždí jeho kariéru. Nemá smysl, aby se s ním předsedkyně sněmovny setkávala. Je to zbytečné. Pekarová Adamová narozdíl od Zemana ví, co je slušné chování. Fiala má pravdu,“ souhlasil s premiérem František Laudát, předseda Klubu angažovaných nestraníků, bývalý předseda poslaneckého klubu TOP 09 a STAN.
 
„Kdyby byla paní Pekarová schopná, seděla by dnes v čele ministerstva práce. Jenomže sama své limity dobře zná, tak se úřadu radši lekla a v ceremoniální funkci předsedkyně sněmovny jezdí po světě a trousí moudra. Její vliv je naštěstí minimální, ale je to nejasociálnější politik této koalice. Lidi jsou jí úplně u zadele, hlavní je mít perfektně padnoucí kostýmek,“ ohodnotil Matěj Stropnický, bývalý předseda Strany zelených. 
 
„Pan premiér vystihl stav své vlády a svých zástupců s velkou ironií. Paní Pekarová Adamová nemá dle jejích výroků ani potuchy, jak se žije občanům České republiky a podle života v Praze to pravdu hodnotit nelze. Bohužel pan premiér svým hodnocením utvrzuje veřejnost, že se tato vláda i nové vedení PS opravdu nepovedlo,“ domnívá se Hana Aulická Jírovcová, bývalá poslankyně KSČM, zastupitelka Mostu.  

 
„Jako předsedkyně sněmovny nám svým jednáním a výroky již mnohokrát ukázala, že demokratická není. Nemluvě o ignoranci voličů SPD při obsazování pozic místopředsedů. V rámci organizace sněmovny ukázala, že „vše bere TOP 09“. Při plánování mimořádných schůzí dělá vše pro to, aby odřízla opozici. Za sebe dnes říkám, že to není moje předsedkyně. Její jednání a postoje jdou proti českým občanům. Člověk, který dává přednost síle před diskuzí, je totalitně smýšlející, slovu a významu demokracie dělá jen ostudu,“ myslí si poslanec hnutí ANO Marek Novák
 

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 1.5. 2022)

67%
30%
hlasovalo: 15688 lidí
„Pekarová Adamová je politická manekýna a jedna z vůdkyň „válečné strany“ u nás. Její bláboly o tom, že se Rusové při svém pochodu nezastaví na Ukrajině, ale půjdou dál na Západ, už jsou hodny psychiatrické diagnózy. Ve své funkci v čele sněmovny už vyrobila několik závažných přehmatů. Ty budou pokračovat. Je to chodící ostuda české politiky,“ uvedl bývalý premiér a expředseda ČSSD Jiří Paroubek
 
 
„Ponechávám zcela na každém, jaký na to má názor. Je už naštěstí k dispozici dostatek informací, které to umožňují. Napadá mě přísloví: Kdo chce kam, pomozme mu tam,“ napadlo Vlastimila Tlustého, bývalého ministra financí a předsedu poslaneckého klubu ODS. 
 
 
Spíše na výrok prezidenta Miloše Zemana zareagoval bývalý předseda Senátu ČR Milan Štěch (ČSSD). „Jsem přesvědčen o tom, že ústavní činitelé mají hovořit se svými kolegy v ústavních funkcích, i když si nejsou úplně sympatičtí. především by se měli vyvarovat ostrých konfliktních výroků na osoby dalších ústavních veřejných činitelů. Nepřispívá to k dobré náladě i mezi občany. Každý ústavní činitel je svým způsobem příkladem směrem k veřejnosti. Určitě není dobré, aby se tyto formy hodnocení používaly. K ničemu dobrému to nevede. Pan prezident i další by se měli setkávat, hovořit spolu, potlačit určité antipatie, které mohou být. Když se dostanou do tak vysoké funkce, musí se chovat zodpovědně a být někdy nad věcí,“ řekl. 
 
 
„Osobně ji téměř neznám. Podle výroků, které hlásá, a jsou velmi kontroverzní, ji k demokratickým představitelům neřadím. Její praxe a životní zkušenosti jsou na tak vysokou funkci naprosto nedostatečné a sympatie občanů nezíská tím, že je nahrazuje arogancí,“ upozornila Marie Benešová, bývalá ministryně spravedlnosti ve dvou vládách. 
 
 
„Okomentovala bych hodnocení pana Fialy starým příslovím: Vrána k vráně vždycky sedá a rovný rovného si hledá,“ popsala Karla Maříková, poslankyně SPD, místopředsedkyně sněmovního výboru pro zdravotnictví. „Ctím demokracii, a tedy respektuji názor premiéra Fialy. To však neznamená, že s ním souhlasím. Naopak - s tímto výrokem absolutně nemohu souhlasit. Kdyby paní Pekarová skutečně myslela na občany, rozhodně by nenechala vysoké ceny pohonných hmot, potravin a energií ladem. Jiné země snížily DPH nebo našly jiné řešení. Naše vláda pouze snížila spotřební daň u pohonných hmot o cca korunu. Paní Pekarová Adamová poté zveřejnila status, kde vítězoslavně prohlásila, že pomáhají s vysokými cenami pohonných hmot. Buď je to skutečně velmi špatný vtip, nebo smutná pravda. Obávám se, že správná odpověď je to druhé,“ obává se bývalá poslankyně Tereza Hyťhová, místopředsedkyně Trikolóry.  
 
 
„Pokud by paní Pekarová Adamová myslela na občany a na dobro ČR, pak bude ze všech sil prosazovat skutečně pravicovou politiku, odstraňování regulací a všemožných státních zásahů, snižování daňové zátěže, bude se snažit bojovat proti omezování svobody slova a projevu, zkrátka bude bojovat za svobodu a také za kapitalismus. Ve skutečnosti a z principiálního hlediska je paní Pekarová Adamová bezvýznamná. Je to jen jedna z dvou set nepřátel svobody v této zemi, kteří jsou usazeni v poslaneckých lavicích,“ domnívá se Luboš Zálom, místopředseda Svobodných. 
 
 
„Já bych to tentokrát neviděl tak černě. Mýlit se může každý a pokud se pan premiér jen ráno špatně podíval do kalendáře a 1. květen zaměnil za 1. duben, nemá smysl za jeho aprílovým žertíkem hledat cokoli jiného, než právě jen ten aprílový žertík. Pokud si datum nepopletl a řekl to se vší vážností, je tu zase naděje, že stejně jako přiznal svůj omyl s kampaní, která vyzývala k udavačství, přizná ho i tentokrát. Čím dříve, tím pro obyvatele téhle země lépe. Markéta Pekarová Adamová se totiž opravdu nejeví jako demokraticky smýšlející politička, která myslí na občany a dobro této země. Pokud si vzpomenete na některá její prohlášení, dáte mi za pravdu,“ sdělil Martin Herman, středočeský krajský zastupitel hnutí ANO. 
 
 
„Opačného názoru je i profesor Ivo Budil, myslitel s renesančním záběrem. Brát rozum od této paní, uvedl nedávno, je jako nechat si vykládat Shakespeara Papuáncem ze zapadlé vísky. Ivo se za to pak, v našem pořadu na TV Petr Bureš, omluvil onomu Papuánci. Právě tato intelektuální výbava bude vysvětlením výroků, jimiž její majitelka co chvíli ostouzí lidi, kterým nesahá po kotníky. Daňové poplatníky stojí čtvrt miliónu měsíčně, nepočítaje zákonné odvody a faraonskou apanáž. S čímkoli v zájmu, a ne škodě naší země však ne a ne přijít. Může si opozice poměrů, které ta paní zosobňuje, přát lepší nahrávky na smeče?“ otázal se Josef Skála, kandidát KSČM na prezidenta. 
 
„Panu premiérovi nezbývá nic jiného, než držet koalici bez ohledu na to, jak se kdo prezentuje. Nicméně výstupy paní předsedkyně hovoří samy za sebe,“ konstatovala poslankyně hnutí ANO Margit Balaštíková.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…