Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Romští uprchlíci přespávají u brněnského vlakového nádraží. Podle kraje a neziskovek odmítli nabízené ubytování

02. května 2022
Čtení na 3 minuty

U brněnského vlakového nádraží nedaleko obchodního centra Letmo se objevila skupina Romů z Ukrajiny. V místě mají rozložené deky, děti si zde hrají, v noci uprchlíci přespávají na zemi. Romští dobrovolníci jim o víkendu a v pondělí nosili na místo jídlo a pití. Policie situaci monitoruje, řekl ČTK mluvčí policie Pavel Šváb. Podle něj mají uprchlíci status dočasné ochrany, ale odmítli nabídnuté ubytování.

Samotní Romové podle serveru iDNES.cz tvrdí, že jim žádné ubytování nabídnuté nebylo. “Usadili jsme se tady, protože v asistenčním centru nám řekli, že pro nás nemají místo,” tvrdila lámanou ruštinou jedna z žen, kterou redaktorka MF DNES na místě oslovila.

Mluvčí kraje Alena Knotková uvedla, že v případě odmítnutí ubytování nemají uprchlíci na další nárok. Podle členky Rady vlády pro záležitosti romské menšiny Alice Sigmund Herákové by měla vzniknout skupina na pomoc těmto lidem. Vyjádření města ČTK zjišťuje. Ukrajinci prchají ze země napadené Ruskem.

Podle policejního mluvčí Pavla Švába lidé ze skupiny prošli procesem na některém z asistenčních center pro ukrajinské uprchlíky. „Mají status dočasné ochrany. O situaci u nádraží víme a na místě pracujeme. Snažíme se spolupracovat i s neziskovými organizacemi a OSPOD (odbor sociálně-právní ochrany dětí), protože jsou tam i malé děti,“ uvedl Šváb. Podle něj ale uprchlíci odmítli nabízené ubytování.

„Kdo z uprchlíků nemá ubytování a přijde do asistenčního centra, zaevidujeme ho a hledáme ubytování pro všechny uprchlíky bez rozdílu. Když ho ale odmítne, musí odejít a na další ubytování nemá nárok,“ uvedla Knotková.

Obecně centrum nabízí ubytování v hotelech, penzionech nebo internátech, variantou je i správa uprchlických zařízení. „U romských skupin vzniká problém v situaci, když přijede rodina o 20 nebo 30 členech a nechce být rozdělená. Taková kapacita se nehledá jednoduše, proto nabízíme i správu uprchlických zařízení. Někteří to odmítli,“ řekla mluvčí Jihomoravského kraje Alena Knotková.

Pracovníci neziskových organizací potvrzují, že romští uprchlíci dostali nabídku na ubytování.

“Naposledy jsme našli jedné skupince ubytování, ale oni hned utekli. Migrují do různých měst a nikde nevydrží dlouho. Jako zástupci neziskového sektoru nemáme v takovém případě žádné možnosti, jak těm lidem pomoci, když o pomocnou ruku nestojí,” uvedl pro server Brněnská drbna Josef Vlach z organice IQ Roma Servis.

“Romové jsou tam zcela dobrovolně,” potvrdila Veronika Kuželková z organizace Romodrom.

Podle členky Rady vlády pro záležitosti romské menšiny Alice Sigmund Herákové by měla vzniknout skupina na pomoc těmto lidem.

„Brno je velké město a těch lidí je tu hodně. Brnem prošlo už několik skupin a je z toho zlá krev,“ poukázala Heráková na to, že některým lidem se velké romské skupiny u nádraží nelíbí. Podle Herákové přišlo do ČR asi 1200 romských uprchlíků.

„Přicházejí různé skupiny od nejvíce integrovaných až po ty z nejhorších sociálních podmínek. Je tam obtížnější integrace. Jsem proto v komunikaci s kolegou, který pracuje na sociálním odboru magistrátu, aby vznikla akční skupina,“ řekla Heráková.

Situaci u vlakového nádraží komentoval i bývalý brněnský zastupitel a občanský aktivista Matěj Holan. “Tradiční brněnská pohostinnost… Do Brna přijeli Ukrajinci. Brno a Jihomoravský kraj se chlubí, že se o ně postará. Zapomnělo však dodat, že tím myslí bílé Ukrajince. Romové mají smůlu,” napsal na sociální síti Facebook Holan.

Romští uprchlíci z Ukrajiny se na útěku před válkou setkávali pravidelně s diskriminací. V současné době je pro ně v České republice je velký problém sehnat bydlení, a proto jim je nabízeno krátkodobé v detenčních zařízení, které byla původně určena pro nelegální běžence. Vypadají velmi často jako vězení, což může být i jeden z důvodů, proč takové ubytování skupinky romských žen s dětmi odmítají.

AKTUALIZACE. 2. 5. 2022, 21:00: Potom, co o kritické situaci romských uprchlíků u vlakového nádraží v Brně začala psát média, na místo znovu přijela i cizinecká policie a začala společně s městem řešit další postup. Část uprchlíků skončí v ubytovacím místě v židenických kasárnách, kde pro ně hasiči začali budovat provizorní ubytování. Hasiči tam nosí matrace, aby měli na čem spát. Řeší se i sociální zázemí. Další část uprchlíků bude muset řešit problémy s doklady v asistenčním centru. 

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon