Rozvody vody u vás doma aneb 4 věci, které vás mohou překvapit!

Rozvody vody u vás doma aneb 4 věci, které vás mohou překvapit!

Kategorie: STAVBA

Jak zajistit bezproblémový chod domácnosti a optimálně rozvést teplo a vodu po celém domě? Co vás může nepříjemně překvapit a které vynálezy vám naopak mohou pomoci? Pokud se v této problematice vůbec neorientujete, ale zrovna takovou situaci řešíte, pomůžeme vám získat základní přehled.



Na začátku byl projekt…

…anebo také starší nemovitost, kterou jste se rozhodli zrekonstruovat a časem obývat. Pokud máte zvolený způsob vytápění a vyřešené dostatečné zateplení vašeho domu a elektřinu, přichází nyní na řadu rozvody vody.

Názvosloví

Zažitým pojmem je takzvaný ohřev TUV (teplé užitkové vody), nicméně správným pojmem je příprava TV (teplé vody). Rozvody vody (teplé i studené) probíhají současně s instalací topných rozvodů a rozvodů plynu. Nejčastěji jsou vedené pod podlahou a odtud pokračují v drážkách stěn a ústí do vany, umyvadla, myčky, dřezu a podobně. Mluvíme-li o rozvodech vody, máme na mysli ohřev pitné vody, kterou chceme využít na vaření, úklid, osobní hygienu a podobně.

Instalace vody se provádí na dvě fáze. V první fázi připraví instalatér svislé rozvody, které budou umístěny uvnitř zdi. Poté je potřeba položit hydroizolaci základové desky a až následně dodělat vodorovné rozvody.

rozvody

Potrubí

K rozvodům teplé i studené vody se používají jak kovové materiály, tak plasty nebo kombinace obojího. Teplá voda většinou proudí v kovových trubkách a studená naopak v plastových. V současné době je neužívanější takzvaný CPVC materiál (chlorovaný polyvinylchlorid). Tento materiál je základem pro PPR trubky či pro PE nebo PEX trubky. Je odolný vůči bakteriím i chemikáliím, kterými se voda upravuje. PPR a PE trubky patří k těm nejvíce používaným, neboť se ještě stále dají považovat za jedny z nejlevnějších a zároveň nejodolnějších.

Nezapomeňte také na řádnou izolaci vodovodního potrubí, a to zejména u těch jeho částí, které vedou mimo dům. Pokud v domě bydlíte celoročně, v zimě se dům téměř neustále vytápí a nehrozí tak nebezpečí, že by potrubí uvnitř domu popraskalo. To ovšem neplatí o venkovním vodovodním potrubí. Proto je potřeba potrubí obalit mrazuvzdorným materiálem a ideálně jej vést alespoň 80 - 140 cm pod zemí (v takzvané nezámrzné hloubce).

Tip: pro pohodlné udržování stálé teploty v domě se hodí pokojové termostaty, ať už bezdrátové nebo ty klasické. V dnešní době je můžete ovládat i na dálku pomocí mobilní aplikace.

rozvody

Ohřev

Vodu ohříváte pomocí svého zvoleného zdroje vytápění a energie – tepelným čerpadlem nebo kotlem na elektřinu, plyn či pevná paliva. Pro efektivnější využití tepla se vyplatí zainvestovat do zapojení akumulační nádrže. Jedná se o externí zásobník energie, který „uschová“ přebytečné teplo, které vznikne.


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl