Vedení Chebu odmítlo podat pomocnou ruku podnikatelům

(Cheb, 2. 5. 2022) – Složitá ekonomická situace, způsobená zejména válečným konfliktem na Ukrajině, těžce dopadá na podnikatele v celé České republice. Někde se snaží situaci soukromým subjektům ulehčit, jinde je takříkajíc nechávají na pospas vlastnímu osudu. To je příklad města Chebu, kde vedení radnice odmítlo snížit podnikatelům nájemné o padesát procent.

„Naši podnikatelé se v mnoha případech ještě nestihli vyrovnat s koronavirovou krizí a nyní přišla krize válečná. Ta je spojené s enormním nárůstem cen pohonných hmot a energií a v případě Chebu i tepla. Proto jsme zastupitelům předložili návrh na padesátiprocentní snížení nájemného pro podnikatele užívající pro svou činnost městské prostory na období od 1.4. do 30.9.2022,“ říká chebská a krajská zastupitelka Gabriela Dostálová (ANO), která očekávala jednoznačnou a souhlasnou reakci. Místo toho ale přišlo zamítavé stanovisko zastupitelů sedících ve vládnoucí koalici s tím, že pomocnou ruku podnikatelé nepotřebují.
„Není to poprvé, kdy vedení města není ochotné jakkoli řešit problémy s enormním nárůstem cen především tepla, ale i dalších vstupů. Návrh úlevy na nájemném měl podnikatelům pomoci snadněji a rychleji se vyrovnat s dopady pandemie a nyní nově i ekonomické krize. Měl jim ale také umožnit případně upravit své podnikatelské záměry a plány podle aktuálního vývoje nejen v České republice, ale v celé Evropě,“ doplňuje Gabriela Dostálová.

V minulosti se v Chebu ale nájemné již snižovalo. Bylo to v době pandemie nemoci covid-19 a bylo to opět na návrh chebského hnutí ANO.
„V době pandemie, konkrétně v roce 2020  to bylo až o třicet procent. Nyní jsou podnikatelé v ještě složitější situaci. Z dopadů pandemie se ještě ani nestačili vzpamatovat a opětovně nastartovat svá podnikání a dolehla na ně krize ekonomická,“ dodává chebský a krajský zastupitel Jan Vrba (ANO) a připomíná, že vedení Chebu se stále neodhodlalo pořádně začít řešit problém s astronomickým nárůstem ceny tepla od společnosti Terea.

„Domníval jsem se, že vedení radnice začne intenzivně pracovat na možných scénářích řešení. Možné varianty řešení jsem na zasedání zastupitelstva v březnu i nyní v dubnu opakovaně zmiňoval. Jenže starosta se patrně domnívá, že se ten problém nějak přežene sám a lidé se s drahotou časem smíří,“ pokračuje Jan Vrba s tím, že starosta vyzval opoziční zastupitele z hnutí ANO, aby nějaké řešení připravili a následně ho předložili vedení města.