QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Na otevření další části Motomuzea do Chlumčan dorazily legendy - FOTKY

03.05.2022 12:50

V Chlumčanech se odehrála v sobotu velká sláva. V místním motomuzeu slavnostně otevřeli druhou budovu a dorazily i motocyklové legendy. Miloslav Souček tady dokonce oslavil 91. narozeniny!

motomuzeum chlumcany_ QAP_cz (97)
motomuzeum chlumcany_ QAP_cz (97)motomuzeum chlumcany_ QAP_cz (74)motomuzeum chlumcany_ QAP_cz (55)motomuzeum chlumcany_ QAP_cz (98)motomuzeum chlumcany_ QAP_cz (54)motomuzeum chlumcany_ QAP_cz (57)motomuzeum chlumcany_ QAP_cz (56)motomuzeum chlumcany_ QAP_cz (59)motomuzeum chlumcany_ QAP_cz (58)motomuzeum chlumcany_ QAP_cz (60)motomuzeum chlumcany_ QAP_cz (61)motomuzeum chlumcany_ QAP_cz (62)motomuzeum chlumcany_ QAP_cz (63)motomuzeum chlumcany_ QAP_cz (64)motomuzeum chlumcany_ QAP_cz (65)motomuzeum chlumcany_ QAP_cz (66)motomuzeum chlumcany_ QAP_cz (67)motomuzeum chlumcany_ QAP_cz (68)motomuzeum chlumcany_ QAP_cz (69)motomuzeum chlumcany_ QAP_cz (70)motomuzeum chlumcany_ QAP_cz (71)motomuzeum chlumcany_ QAP_cz (72)motomuzeum chlumcany_ QAP_cz (73)motomuzeum chlumcany_ QAP_cz (76)motomuzeum chlumcany_ QAP_cz (75)motomuzeum chlumcany_ QAP_cz (78)motomuzeum chlumcany_ QAP_cz (77)motomuzeum chlumcany_ QAP_cz (79)motomuzeum chlumcany_ QAP_cz (80)motomuzeum chlumcany_ QAP_cz (81)motomuzeum chlumcany_ QAP_cz (82)motomuzeum chlumcany_ QAP_cz (83)motomuzeum chlumcany_ QAP_cz (84)motomuzeum chlumcany_ QAP_cz (85)motomuzeum chlumcany_ QAP_cz (86)motomuzeum chlumcany_ QAP_cz (87)motomuzeum chlumcany_ QAP_cz (89)motomuzeum chlumcany_ QAP_cz (88)motomuzeum chlumcany_ QAP_cz (91)motomuzeum chlumcany_ QAP_cz (90)motomuzeum chlumcany_ QAP_cz (92)motomuzeum chlumcany_ QAP_cz (93)motomuzeum chlumcany_ QAP_cz (94)motomuzeum chlumcany_ QAP_cz (96)motomuzeum chlumcany_ QAP_cz (95)motomuzeum chlumcany_ QAP_cz (99)motomuzeum chlumcany_ QAP_cz (100)motomuzeum chlumcany_ QAP_cz (101)motomuzeum chlumcany_ QAP_cz (102)motomuzeum chlumcany_ QAP_cz (103)motomuzeum chlumcany_ QAP_cz (104)motomuzeum chlumcany_ QAP_cz (105)motomuzeum chlumcany_ QAP_cz (106)motomuzeum chlumcany_ QAP_cz (107)Archiv Jan Němeček 1Archiv Jan Němeček 2Archiv Jan Němeček 3Archiv Jan Němeček 5Archiv Jan Němeček 6Archiv Jan Němeček 7Archiv Jan Němeček 8Archiv Jan Němeček

Motomuzeum Chlumčany za svými zdmi skrývá opravdové motocyklové skvosty. Od soboty 30. dubna už je na dvě stě kusů motorek umístěných ve dvou budovách. Druhou budovu tady otevřeli za účasti legend motocyklu a motokrosového sportu v sobotu 30. dubna. Atmosféra byla úžasná...

Dorazili bývalí závodníci a motokrosové hvězdy. Byli to ti, kteří na strojích vystavených v muzeu, sami závodili. S těmito motorkami vyhrávali velké závody a česká mistrovství. Mezi nimi byl i Miloslav Souček, pro kterého v Chlumčanech v rámci otevření připravili narozeninovou oslavu.

motomuzeum chlumcany_ QAP_cz (75)Tento čtyřnásobný mistr Československa, bronzový medailista z mistrovsví Evropy či čtvrtý na světě ve třídě do 500 ccm, se netajil nadšením. „Je to úžasné, co ti kluci tady pro mě připravili. Já jsem nic nechtěl slavit, ale oni mi nedali pokoj. To přesvědčení těch kluků, aby se se mnou ještě jednou setkali, bylo tak velké. Dneska jsem rád, že to tak dopadlo a potkali jsem se tady. Sice z té plejády, co jsem jezdil já, je nás tu jen…no dalo by se to spočítat na jedné ruce, ale i ti mladší kluci sem také přijeli. Jsem opravdu nadšený,“ řekl Miloslav Souček, s kterým hosté na otevření muzea oslavili jeho neskutečné 91. narozeniny.

Bývalý úspěšný motokrosový jezdec pěl chválu i na muzeum. „Muzeum znám, tady už jsme měli některá setkání. Mají tady všechny typy ES ve své sbírce, jsem za to opravdu rád. Je to nádhera,“ řekl Míla Souček.

 

motomuzeum chlumcany_ QAP_cz (87)

S Honzou Němečkem jsme si povídali u jeho prvního ESA. Jako sedmnáctiletý se po vyučení dostal náhodou do Divišova. "To jsem si myslel, že jsem závodní jezdec Divišova. Ale dali mě jako vyučeného kovomodeláře na dílnu, no já byl naštvaný," říká Němeček, který nakonec závodil 11 let a továrním jezdcem Divišova byl 3 roky. I on má na svém kontě řadu velkých úspěchů.

„Tehdy závodili kluci Petr Dobrý, Konečný, oni začali závodit na Pionýrech a já jim záviděl. Já jsem neměl šanci. Nebyly peníze. Já pak začal náhodou rovnou na velký motorce," vzpomíná Jan Němeček na své začátky v roce 1961.

Jako milovník motorek i bývalý závodník obdivoval skvosty v chlumčanském muzeu. „Byl jsem tady už několikrát a vždy jsem to obdivoval. A teď znovu, je to opravdu něco krásného, opravdu nemám slov,“ rozplýval se bývalý úspěšný závodník. „Takové muzeum jsem nikde jinde neviděl,“ podotkl.

motomuzeum chlumcany_ QAP_cz (98)

Muzeum má nově dvě části. „Dohromady máme dvě stě motocyklů. Teď máme v původním křídle závodní motorky a tady v novém křídle jsou historické motorky," ukázal QAPu majitel Petr Bárta. 

Největším skvostem a nejdražší motorkou v chlumčanském muzeu je Vincent HRD z roku 1948 s obsahem motoru 998 ccm. "To je jedna z nejvzácnějších motorek nejen v Čechách, ale i celosvětově. To byl můj sen mít tohoto Vincenta. Je koupená ze sbírky z Holandska," prozrazuje dále majitel muzea. 

motomuzeum chlumcany_ QAP_cz (102)

 

 

Archiv Jan Němeček 1

 

foto: QAP.cz, Archiv Jan Němeček

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24