Jan Jaroch
3. května 2022 • 15:52

Dončičův problém: v play off má průměr jak Jordan, tým ale netáhne

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nastřílel víc bodů jak čtyři ostatní parťáci ze základní pětky Dallasu dohromady. Luka Dončič sice na úvod semifinále Západní konference v basketbalové NBA zazářil 45 body, jeho tým však spálil žár Sluncí z Phoenixu. Domácí zdolali hosty z Dallasu 121:114, potvrdili roli nejlepšího týmu základní části a v sérii hrané na čtyři vítězství vedou 1:0 na zápasy.



Mikal Bridges skončil druhý v hlasování o nejlepšího obránce sezony NBA. Při necelých dvou metrech výšky má rozpětí paží 215 centimetrů a bleskurychlé nohy. Když se přilepí na soupeře, má z toho dotyčný obyčejně pokažený večer. Jeden z nejočekávanějších minisoubojů v sérii Phoenix – Dallas však elitní obránce prohrál.

Třiadvacetiletý slovinský fenomén Luka Dončič ho přejel jak rychlík. 45 bodů, 12 doskoků, 8 asistencí – to jsou čísla, která ve věku 23 let či nižším naposledy v play off zapsal Kobe Bryant. A stejně na tom nezáleželo.

Suns si vybrali vlastní medicínu, s jakou Dallas přehrají. Nechají Dončiče být Dončičem a budou věřit, že jediný hráč je neporazí. Tahle karta kouči Montymu Williamsovi vyšla dokonale.

Slovinec byl k nezastavení, jelikož ho Phoenix nezdvojoval a nesnažil se ho přinutit, aby se zbavil míče. Dončič proměnil 15 z 30 střel z pole včetně osmi nájezdů do koše a dvou smečí. Ostatní borci v bílých uniformách ale číslu 77 nedokázali sekundovat a byli zle z rytmu. Dončič dal 45 bodů, ostatní čtyři členové základní pětky pouze 39 dohromady. Tohle se Slovinci stalo již podruhé ze sedmnácti play off mačů, k nimž v kariéře nastoupil.

„Luka si dělal, co chtěl. Najížděl, střílel trojky i ze střední vzdálenosti. A taky ostatním připravil řadu skvělých pozic, které obyčejně dáváme. Příště by se k jeho párty měli ostatní připojit,“ povzdechl si kouč Dallasu Jason Kidd.

Přesně tomu však hodlají loňští finalisté z Phoenixu, kteří letos se 64 výhrami v základní části ustanovili nový klubový rekord, zamezit. „Pokaždé, když od někoho dostanete 45 bodů, není to hezký pohled do statistik. Ale mě víc zajímá, kolik měli asistencí. A to bylo pouze 16. Jejich ostatní hráči nepředvedli to, čeho jsou schopní,“ mnul si ruce Williams.

Všech 30 střel, které si Dončič v zápase vzal, bylo po driblinku. To znamená, že ani jednou nedostal pas do pozice, vše si musel odpracovat sám. Za to, že se z jejich zápasů v play off pravidelně stává Dončičova one man show, byli Mavericks kritizovaní již v posledním play off. A nyní se podle podobného mustru pokračuje. Dončič má sice v play off kariérní průměr 33,4 bodu na zápas, což je spolu s Michaelem Jordanem nejvyšší příděl historie, na rozdíl od šestinásobného šampiona ligy zatím svůj tým dokázal pouze letos přenést přes první kolo. V minulých dvou ročnících se mu to nezdařilo a letos nikdo netipuje, že by mohli Mavericks v semifinále Západu komplexně hrající Phoenix vyřadit.

První zápas ukázal, jak těžké to bude. Suns vedli během utkání až o 21 bodů a přestože pustili soupeře v závěru z otěží, jejich vítězství nebylo v ohrožení. Dončič, sám voják v poli, nedokázal vše zařídit sám. To je opakující se téma, na které dosud hledají Mavericks řešení marně.

Nejvyšší bodový průměr v play off za kariéru

1. Luka Dončič - 34,7
-  Michael Jordan - 34,7
3. Allen Iverson - 29,7
4. Kevin Durant  - 29,4
5. Jerry West - 29,1

Výsledky play off NBA

Semifinále Východní konference - 1. zápas: Miami - Philadelphia 106:92. Semifinále Západní konference - 1. zápas: Phoenix - Dallas 121:114.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud