Medu bude letos dostatek, ceny mírně vzrostou, míní experti

Pampeliškový med je vlastně sirup z pampeliškových květů. Pořád je to ale cukr, tak s ním slaďte opatrně
  |   zpráva

Včel je dost, vláhy a pastvy málo. V roce 2022 očekáváme dobrou snůšku, ale mírný nárůst cen, shodují se Český svaz včelařů i největší zpracovatel včelích produktů, rodinná firma Pleva.

Turbulence letošního roku by se neměly dramaticky projevit v produkci, dostupnosti ani cenách medu a medových výrobků. Zájemci o český med by však měli ještě pozorněji sledovat původ produktu, neboť regály obchodů nabízejí tradičně spíše produkci z dovozu, nejčastěji z Číny, Argentiny, Španělska, Maďarska či Ukrajiny. Mnohé země na východ od nás zakázaly vývoz medu mimo své hranice, ČR zatím ne. Předpokládám, že velká část medu se doveze z území mimo Evropu. Po kvalitním medu od našich včel je poptávka na západ od ČR. V současné době má většina včelařů zásoby z roku 2021 již dávno vyprodané. Letošní první vytáčení medových plástů předpokládám začátkem června,“ vysvětluje tajemník Českého svazu včelařů František Krejčí.

Záležet bude na přírodě

Lukáš Pleva z rodinné firmy Pleva, která je největším zpracovatelem včelích produktů, uvádí: „Náš odhad je, že bude letos dobrý snůškový rok, pravděpodobně bude opět žádaný lesní med, kterého je poslední roky méně a lidé ho mají nejraději.“ Co se týče cen českého medu, podle Plevy půjdou nahoru stejně jako u dalších potravin. Odhad Českého svazu včelařů je, že se navýšení cen bude pohybovat na úrovni 10 až 15 %.

Je přitom velmi těžké dopředu odhadnout, jaký včelařský rok bude, zamíchat karty totiž mohou proměny počasí, extrémy i sucha. „Minulé dva roky byly kvůli počasí na medný výnos velmi slabé. Produkce medu v Česku byla cca na polovině běžných hodnot. Letošní zima byla velmi mírná, takže úhyny včelstev jsou minimální. Naopak je velké sucho a rostliny potřebují k tvorbě nektaru hodně vláhy. Tedy včelstva máme, a teď bude záležet na přírodě, kolik dá nektaru,“ objasňuje František Krejčí. Lukáš Pleva ještě přidává doporučení veřejnosti: „Pokud chcete včelám pomoci, uděláte nejlépe, pokud na své zahradě, u domu či kdekoli jinde vysadíte květnatou louku. Ve městě pomůže i květináč s trvalkou, letničkou či bylinkou.“

Podle Českého statistického úřadu a Českého svazu včelařů bylo v roce 2021 v ČR téměř 60 tisíc včelařů chovajících více než 640 tisíc včelstev. Každoročně dochází k nárůstu počtu včelařů, na čemž má v posledních letech zásluhu i pandemie koronaviru.

KAM DÁL: Přijde další vlna zdražování, stát nefunguje správně. Ekonom vysvětluje, co musí být jinak, abychom se měli lépe.

Klíčová slova: