close
Spolupráce

Investujte do kvalitního elektrotechnického materiálu

elektro

Pokud nemáte v elektrotechnickém průmyslu vzdělání, potom se s největší pravděpodobností v některých pojmech nevyznáte. Současný trh je rozmanitý a nabízí nepřeberné množství kabelů a vodičů. Stejně tak byste neměli zapomenout ani na jističe a rozvaděče. V následujících řádcích vám prozradíme, podle čeho se řídit a na co se zaměřit při výběru elektrotechnického materiálu.

Kvalita kabelů je určena podle normovaného označení, které vám prozradí, o jaký druh a materiál se jedná, kolika vodiči disponuje a také to, jakým způsobem je řešená izolace.

Kabely a vodiče

V případě, že potřebujete kabely pod omítkou, případně do lišty či drážky, sáhněte po plochém kabelu CYKYLo či kruhovém CYKY. Sortiment je opravdu široký a kabely a vodiče se prodávají i jako silové, datové, flexibilní, dále pak ovládací, prodlužovací a jednožilové. Ideální je nechat si poradit od odborníka, který elektrotechnice rozumí po všech stránkách, protože tím předejdete různým problémům, ba dokonce i vyhoření.

Elektrický rozvaděč

Dalším důležitým a nenahraditelným prvkem je rozvaděč. U rozvaděče je úloha velice jednoduchá. Zkrátka schovává kabely a vodiče, navíc disponuje napájecím kabelem a nechybí mu ani snímače, čidla či další ovládací prvky. Z rozvaděče však i kabely a vodiče vystupují a putují k jednotlivým spotřebičům, zásuvkám i světelnému okruhu.

Rozvaděče se rozdělují i podle toho, kam se montují. Některé jsou umístěné v pilíři, jiné se montují do zdi a další zase na stěnu. Specifickou skupinou jsou rozvaděče, které se osazují na stožáru venkovního vedení.

Elektrické jističe

Závěrem nesmíme opomenout na jističe, jež rozpojují elektrický obvod v případě nadměrného elektrického proudu. V okamžiku, kdy nastane přetížení, případně zkrat, jistič odpojí elektrický obvod, aby nedošlo třeba k požáru či poškození elektrických přístrojů.

Jestliže hledáte spolehlivého dodavatele elektrotechnického materiálu, obraťte se na Elfetex.cz.

Zdroj náhledového obrázku: Pixabay

The author Dalibor Navrátil

Leave a Response