American Framing. Fenomén rámových konstrukcí ze dřeva představuje výstava v pražské Galerii Jaroslava Fragnera

3. květen 2022

Rámové konstrukce, které prezentuje výstava s přiléhavým jménem American Framing, se zrodily na počátku 19. století kdesi na americkém venkově. Byly jednoduché, levné a navíc nevyžadovaly žádné náročné technologie, ba ani dovednosti. A tak není divu, že se rychle rozšířily napříč USA.

Nejstarší stavbou, přesně řečeno modelem rámové konstrukce, je na výstavě maketa skladiště, které v roce 1832 v Chicagu postavil tesař George W. Snow. Právě tento objekt už pochopitelně neexistuje, představuje tu však výchozí bod fenoménu, jenž autoři výstavy, Paul Andersen a Paul Preissner, demonstrují prostřednictvím signifikantních příkladů rámových konstrukcí, které zcela jistě posouvaly přinejmenším americké dějiny. Vedle nouzových obydlí vybudovaných pro přeživší zemětřesení v San Franciscu z roku 1906, katalogového rodinného domu Hillsboro z 30. let minulého století či boudy buldoka Spikea z komiksu Tom a Jerry, je to i řada dalších staveb.

Výstava American Framing v Galerii Jaroslava Fragnera

Výstavu, jež původně vznikla pro národní pavilon Spojených států amerických na 17. Bienále architektury v Benátkách, doplňují barevné a černobílé fotografie Chrise Stronga dokumentující stavební postupy, kontext i manuální práci, bez níž je „americký framing“ zvlášť nemyslitelný. Expozice je další z řady přehlídek věnujících se dřevu jakožto krásnému a obnovitelnému materiálu, který si návštěvníci mohou osahat díky venkovní site specific instalaci, jejíž půvab tkví také v tom, že byla zhotovena z materiálu, který se v galerii uplatnil už na výstavě o švédském dřevěném mrakodrapu, kulturním centru Sara v městě Skellefteå. 

Výstava American Framing probíhá v Galerii Jaroslava Fragnera od 29. dubna do 26. června 2022.

autor: Jakub Potůček
Spustit audio

Související