INZERCE

Služební odznak Státní bezpečnosti. Foto: Tomáš Rovný

Estébák estébáků v Dopravním podniku. Protokoly popisují roli dnešního nákupčího ČEZu

V pondělí a v úterý jsme v Ekonomickém deníku přinesli dva rozsáhlé texty o aktivitách bývalého příslušníka Státní bezpečnosti Petra Oumrta v pražském Dopravním podniku a společnosti ČEZ. Mimo jiné jsme doložili, že si Oumrt při policejním vyšetřování i dokazování podezřelých zakázek u městského dopravce často nevzpomínal. Z protokolů lze doložit, jak bývalí příslušníci StB obstoupili Dopravní podnik, aby mohli získávat zajímavé kontrakty.

Bývalý příslušník komunistické rozvědky Petr Oumrt pracoval jako šéf zásobování pražského Dopravního podniku v letech v letech 2007 až 2013, kdy se o kontrakty, mimo jiné o nákup jízdenek, zajímala policie. Podle protokolu z domovní prohlídky zpočátku i on patřil mezi podezřelé, kteří později usedli na lavici obžalovaných.

Z Oumrta, u něhož byla původně jako u podezřelého provedena domovní prohlídka, se ale stal svědek, který si u soudu často nepamatoval. Dnes pracuje jako nákupčí ve Skupině ČEZ.

V odpovědích na otázky Ekonomického deníku Petr Oumrt například nezmínil, že se zná s lobbistou Ivo Rittigem, který stál v kauze Dopravního podniku mezi obžalovanými. Naproti tomu Rittig známost s Oumrtem při podání vysvětlení na policii přiznal.

Lobbista Ivo Rittig Petra Oumrta zná jakjo kamaráda Jana Janků. Řekl to vyšetřovatelům. Foto: Jan Hrbáček

Ekonomický deník se Petra Oumrta mimo jiné zeptal na to, zda zná lobbistu Ivo Rittiga, Petra Kmetě, Pavla Švarce, Jana Janků a Vladimíra Sittu (bývalé příslušníky StB, kteří jsou známí z kauz na Dopravním podniku – pozn. red.) a odkud

„Osoby, se kterými jsem měl v rámci působení v Dopravním podniku pracovní vztah, jsou Jan Janků a Sitta junior,“ odvětil Petr Oumrt.

Další otázka zněla: U soudu jste tvrdil, že Sittu seniora vůbec neznáte. Jak je to prosím možné, když jste spolu sloužili?

„Sittu seniora neznám a pokud, jak jste zmínil, že máte jasnou představu o mojí práci u rozvědky, není otázka na místě – způsob práce u rozvědky vylučoval v rámci konspiraci znalost stovky zaměstnanců vnitra, navíc, pokud nevýznamná část pracovala v legalizaci nebo přímo v zahraničí,“ uvedl Petr Oumrt.

Dosazený člověk

Ze soudních protokolů vyplývá, že bývalí příslušníci StB pomáhali Petra Oumrta na Dopravní podnik dostat. Z jakého důvodu? Ten si každý domyslí určitě sám.

Osmého září 2020 byl před soudem vyslýchán Vladimír Sitta st. ze společnosti Neograph. Shodou okolností také bývalý příslušník StB.

„Říká vám něco jméno ing. Petr Oumrt?“ zněl dotaz ze senátu.

„Ano. To byl člověk, který podle mých informací, které jsem dostal od ing. (Jana) Janků (taktéž ze společnosti Neograph a taktéž bývalý příslušěník StB – pozn. red.), pracoval na nákupu v DP a pokud si vzpomínám, tak ing. Janků to vydával za svojí zásluhu, že mu sehnal místo.

„Ohledně těch jednání před uzavřením smlouvy, věděl jste, že se nějakým způsobem angažuje pan Oumrt?“ zněl další dotaz v pokračujícím výslechu.

„Ne, to jsem nevěděl,“ odvětil Sitta starší.

O den později vypovídal Petr Oumrt.

„Vy sám jste se nějakým způsobem podílel na obsahu této listiny?“ tázal se jej soud.

„Na obsahu listiny jsem se nepodílel,“ uvedl před soudem šéf nákupů Dopravního podniku.

Jenže z rozsudku Městského soudu pak jednoznačně vyplynulo, že „zodpovědnost za dodržení zákona o veřejných zakázkách měl vedoucí odboru Ing. Oumrt, který také zpracování výzvy i její odeslání zajistil“.

„Pan Oumrt 18.12.2007 posílal své podřízené paní Matějkové e-mail, který má vysokou důležitost, týká se výzvy k podání nabídek a píše, je to reakce na moje zásadní připomínky k této výzvě, já den předtím píšu ´zadavatel předpokládá zahájení plnění zakázky k 15.2., lhůta k podání nabídky končí 15.1., s pozdravem Štika´. Pan Oumrt 18.12. píše paní Matějkové ´po zapracování výše uvedených připomínek lze předložit k podpisu generálnímu řediteli. Díky Petr Oumrt´. Pak bych odkázal na některá čl. ve spise 19575, kde pan svědek odpovídá na svou pracovní náplň ´jednotka zásobování měla na starosti nákup materiálu a služeb na základě potřeb interních zákazníků …atd.´, spíše zásadnější bych viděl odpovědi svědka z přípravného řízení, které se týkají výzvy k podání nabídek a bylo to na čl. 3099 ´pokud se týká přípravy smluvních vztahů, toto zajišťoval úsek služeb a AK, technické parametry jsem předával já útvaru služeb, to je pan Hanuš. Pan Hanuš řekl, že po organizační změně na čl. 3101 již ke klasickým požadavkům nedocházelo, protože přešla odpovědnost za uzavření smluvních vztahů na útvar služeb, který si vyžadoval potřebné podklady od jednotlivých odborných útvarů. Nyní odpovědi pana Oumrta z přípravného řízení na čl. 3800 ´zodpovídám za proces nákupu, skladování, logistiky´,“ popsal u soudu roli Petra Oumrta bývalý ekonomický ředitel Dopravního podniku Ivo Štika.

Vysoutěž to vole!

Velmi zajímavá je také výpověď Vladimíra Sitty mladšího (syna estébáka Sitty staršího – pozn. red.) ze společnosti Neograph z 22. ledna roku 2019.

„…jsem se tam potkal i s Ing. Oumrtem, což byl v té době šéf nákupu DP v Praze, samozřejmě vždycky za účasti pana Janků a myslím, že u toho byl i pan Mgr. (Jan) Valtr (další z lavice obžalovaných – pozn. red.)“ prohlásil Sitta junior při výslechu.

„Ke kolika takovým jednáním došlo, kdy a čeho se týkala?“ navázal dotaz ze senátu.

„Ty jednání mohly být 2-3 a týkaly se zakázek pro DPP, byl jsem přítomen i během toho jednání takové skutečnosti, kdy jedna z těch osob předávala doklady, nějakou složku panu Oumrtovi s komentářem ´vysoutěž to vole´ a následoval spontánní smích,“ konsttoval Sitta mladší.

„Vy jste zmínil vaše setkání ve společnosti Rittig a partners s Ing. Oumrtem, setkal jste se s ním ještě někdy jindy a jinde?“ zněl další dotaz soudu.

„Ano, s ing. Oumrtem jsem se viděl několikrát a předtím to bylo v DP, jednal jsem s ním v DP za přítomnosti Ing Janků,“ řekl Vladimír Sitta mladší.

„Slyšený svědek Ing. Petr Oumrt v letech 2007 – 2013 pracoval v DPP na pozici vedoucího jednotky zásobování. Společnost Cross Point mu není známa. K výběrovému řízení týkajícímu se dodávek služby prodeje jízdních dokladů si svědek na nic nevzpomněl,“ zkonstatoval senát Městského soudu v Praze.

„Oumrt byl vybrán Ing. Janků pro DPP, aby se usnadnilo jednání s DPP, kdy původně požádal i jeho, zda o někom neví, ale, protože se v tomto nechtěl nagažovat, vybral si člověka svého sám. S jmenovaným se setkal na nějaké akci, kam jej pozval Ing. Janků na Orlíku, kde byl jmenovaný, ale i Rittig a JUDr. Pavel Švarc, ale o koho se jedná, to neví. Ví jen, že se s ním Ing. Janků dohodl, protože vlastnil účetní společnost, že později zpracovávala Neographu účetnictví. Dle jeho názoru, jak obejít veřejnou zakázku a využít prvků chráněných dle zákona o utajovaných prvcích byl nápad STC a pana Bulíčka, který tímto způsobem zadával zakázky od roku 2005 vůči Neographu a následně toto přenesli oficiálně na JUDr. Kmetě, aby bylo možno vyvádět peníze formou provize,“ napsal v obžalobě žalobce Vrchního státního zastupitelství Adama Borgula.

Je nutné dodat, že se svou obžalobou nepřesvědčil ani nalézací ani odvolací soud. Nedokázal přinést dostatečné důkazy o tom, že se na Dopravním podniku skutečně odehrávala trestná činnost.

Na závěr snad už jen poslední citaci z obžaloby. Vladimír Sitta junior je citován v této souvislosti: „Ing. Janků prezentoval prostory společnosti Rittig a Partners jako sídlo své kanceláře. Při návštěvě Ing. Janků v této kanceláři několikrát potkal Jana Valtra, Petra Oumrta z DPP nebo Stubleyho (advokáta Marka Stubleyho z advokátní kanceláře Šachta and partners – pozn. red.).

Specialista ČEZ

Když zazvoní konkrétní telefon na ČEZu, ozve se: „Petr Oumrt, ČEZ nákup“. Bývalý příslušník Státní bezpečnosti dnes pracuje ve Skupině ČEZ.

„Pan Petr Oumrt nastoupil jako specialista nákupu, věnující se především oblasti Telco v roce 2016 na základě výběrového řízení. Nejde o žádnou manažerskou pozici, ale o post řadového zaměstnance a tyto pozice neprocházejí žádným detailním prověřováním. Z životopisu jsme věděli, že byl v minulosti zaměstnán v Dopravním podniku, ale nemáme žádné informace, a ani nemůžeme mít, o tom, že by byl prošetřován policií,“ sdělil Ekonomickému deníku k aktuálnímu angažmá Petra Oumrta mluvčí Skupiny ČEZ Ladislav Kříž.

To, že Petr Oumrt není řadovým referentem ČEZu, dokazují údaje o poptávkách skupiny v zahraničí, které Ekonomický deník zajistil na zahraničích webech, a nejde o nákup kancelářských potřeb. Jako řešitel za ČEZ je v nich uváděn právě z StB jazykově vybavený Petr Oumrt. Jeho e-mail je v zajištěných podkladech k zakázkám zmíněno osmašedesátkrát a zdaleka nejde o všechny obchodní případy tohoto „řadového úředníka“, jak tvrdí mluvčí Skupiny ČEZ.

Bez zajímavosti není ani pracovní „mezipřistání“ Petra Oumrta mezi angažmá v Dopravním podnikem a v ČEZu. Na profesním serveru LinkedIn o sobě píše: „Dovolená po 6 letech….listopad 2013 – únor 2014 · 4 měsíce, studium němčiny Goethe institut březen 2014 – březen 2015 · 1 rok 1 měsíc, studium angličtiny British Council březen 2014 – březen 2015 · 1 rok 1 měsíc.“ Dopřát si čtyřměsíční dovolenou a roční kurzy angličtiny a němčiny si může dovolit málokterý smrtelník.

Navíc v roce 2015 Petr Oumrt nastupuje na 9 měsíců jako specialista senior nákupu v Centru výzkumu Řež. „Administrace veřejných zakázek z pozice dotovaného zadavatele / otevřené řízení, jednací řízení bez uveřejnění, hrazených z operačního programu VaVPI. Dodávky úzce specializovaných strojů / zařízení pro horké komory – např. trhací stroje, mikroskopy, řezací stroje, brusky, analyzátory plynů,“ píše o sobě na LinkedIn.

Výzkumná organizace Centrum výzkumu Řež byla založena 9. října 2002 jako 100procentní dceřiná společnost Ústavu jaderného výzkumu Řež. Hlavním posláním společnosti je výzkum, vývoj a inovace v oboru energetiky, zejména jaderné. Jde tedy o instituci, která figuruje ve sféře zájmů Ruska i bývalých příslušníků či spolupracovníků StB.

Dokument o přijetí Petra Oumrta k StB. Foto: Jan Hrbáček

Ekonomický deník proto Petrovi Oumrtovi položil přes tiskový odbor ČEZu několik otázek. Odpovědi ale nedorazily.

Ekonomický deník proto Petrovi Oumrtovi zavolal, aby mu mohl otázky položit osobně. Zpočátku Petr Oumrt odpovídat nechtěl. Zvukový záznam telefonátu je ZDE.

Následně se ale ozval sms zprávou s tím, že na otázky odpoví.

Mohl byste popsat období, kdy jste působil v pražském Dopravním podniku? Co konkrétně jste měl na starosti? Za jaký úsek jste zodpovídal, kolik jste měl podřízených? Co konkrétně jste řešil vy, např. nákup jízdenek, můžete tento proces prosím popsat?

Vedoucí jednotky zásobování, která měla v odpovědnosti nákup materiálu a služeb a problematiku skladového hospodářství/zásoby v období 2007-2013. V rámci jednotky zásobování pracovala cca 130 pracovníků. Moje odpovědnost byla dána organizačním řádem a dalšími interními normami, případně jsem byl operativně úkolován představenstvem, dozorčí radou a v daném období příslušným nadřízeným. Proces nákupu jízdenek byl v odpovědnosti příslušného útvaru Dopravního podniku.

Byly podle vás zakázky problematické, jak tvrdilo VSZ Praha ve své obžalobě? Jaká byla tedy prosím vaše role při jejich realizaci?

Předpokládám, že máte na mysli veřejné zakázky podle zákona o zadávání veřejných zakázek. Proces zakázek podléhal interní kontrole Dopravního podniku a kontrole dohledových orgánů. Jako vedoucí jednotky zásobování jsem nesl danou odpovědnost za administraci procesu veřejné zakázky – dodržení zákona o veřejných zakázkách.

Znáte Ivo Rittiga, Petra Kmetě, Pavla Švarce, Jana Janků a Vladimíra Sittu? Odkud?

Osoby, se kterými jsem měl v rámci působení v Dopravním podniku pracovní vztah, jsou Jan Janků a Sitta junior.

U soudu jste tvrdil, že Sittu seniora vůbec neznáte. Jak je to prosím možné, když jste spolu sloužili?

Sittu seniora neznám a pokud, jak jste zmínil, že máte jasnou představu o mojí práci u rozvědky, není otázka na místě – způsob práce u rozvědky vylučoval v rámci konspiraci znalost stovky zaměstnanců vnitra, navíc, pokud nevýznamná část pracovala v legalizaci nebo přímo v zahraničí.

Jaká byla vaše pracovní náplň u StB?

Viz výše – dostupné informace máte k dispozici v archívu, který jste zmínil – otevřené zdroje. Takže jenom pro úplnost – ekonomický odbor/problematika, německy mluvící země.

Jak vysvětlíte, že jste si u soudu na řadu věcí v Dopravním podniku nevzpomněl?

U soudu jsem odpověděl na všechny otázky, kde jsem si byl jistý, že se nejedná o domněnku nebo neúplnou vzpomínku. S odstupem času, kdy k soudu došlo, je navíc přirozené, že míra zapomnění rychle stoupá. Zdroj, který citujete nebo evokoval tento dotaz, se mýlí.

Jan Hrbáček