InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Divadlo A.Dvořáka: Jentl – drama podle povídky I. B. Singera

    pátek 17.5 19:00 - Sokolovna, Blatná

  • Mustang Bluesride

    pátek 17.5 19:00 - Club Highway 61 Kijevská 1474, České Budějovice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakt s občany je pro mě prioritou, říká starostka Řepice

Vladimíra Tíkalová , Autor: Miloš Vrátný - Jižní Čechy Teď

Vladimíra Tíkalová     Autor: Miloš Vrátný - Jižní Čechy Teď

ŘEPICE – Dvě volební období je ve funkci starostky Vladimíra Tíkalová. Akční žena v akční obci, kterou Řepice bezpochyby je! Kulturní a společenské akce pro malé i velké, to je doména vesnice ležící nedaleko Strakonic, která se před deseti lety stala dokonce Vesnicí roku ČR. Takřka každý víkend je zde ve znamení zábavy, ale i prospěšné činnosti. Výrazné utlumení přinesla jen covidová opatření v uplynulých dvou letech. Díky své poloze je Řepice rovněž lukrativním místem k životu. Je tomu tak už několik let. „Za uplynulé čtyři roky bylo v obci přiděleno na desítku čísel popisných a čtyři čísla evidenční, k trvalému pobytu se přihlásilo přes čtyřicet lidí,“ upřesnila Vladimíra Tíkalová. O budoucnost se tedy obec zatím bát nemusí.

 

Nakolik se změnila Řepice za uplynulé čtyři roky, od posledních komunálních voleb?
Tato doba byla bohužel z velké části ovlivněna koronavirovým obdobím. Rozvoj obce byl hodně ovlivněn dotačními tituly, které byly zaměřeny hlavně na pomoc odvětvím postiženým covidem, což všichni určitě chápeme. Na obce se ale tak trochu zapomnělo. Řepice dokázala vždy využít několik dotací ročně pro svůj rozvoj. Bohužel se dotační spoluúčast obcí procentuálně zvětšila a při rozpočtu, jaký máme, si nemůžeme dovolit to, co bychom chtěli. Musíme přemýšlet ekonomicky a nedostat obec do dluhů.

Jaké bylo pro vás osobně druhé období ve funkci starostky? V čem se lišilo od toho prvního?
Toto období se nijak nelišilo od toho předchozího. Jelikož jsem na úřadě již od roku 2009 působila jako administrativní pracovnice, s jeho chodem jsem byla díky předchozímu panu starostovi dobře obeznámena.

Co se vám v obci za uplynulé čtyři roky povedlo udělat, co naopak ne?
Během čtyř let jsme po stavební stránce vybudovali chodník s veřejným osvětlením k autobusové zastávce, obnovili veřejnou zeleň na návsi a kolem kostela, zakoupili traktůrek na všestranné využití pro obec, pořídili dobíjecí stanici na elektrokola, několika desítkami tisíc jsme podpořili činnost dobrovolných hasičů a další. Naopak mě mrzí, že kvůli zdlouhavým jednáním se Státním pozemkovým úřadem nám nevyšla dotace na regeneraci brownfieldu. Za obecním úřadem máme nádherný historický Panský dvůr. Rekonstrukce budov je však finančně nákladná a vysněná dotace nám kvůli „administrativním nedostatkům" nebyla schválena. Současná doba podporuje jiná odvětví než ta, která bychom my potřebovali.

Na začátku roku 2020 jste se setkala na Pražském hradě s prezidentem, který pozval všechny zástupce obcí, které získaly titul Vesnice roku. Jak na to s odstupem vzpomínáte?
Na tuto akci jsme se vydali s místostarostou Pavlem Samcem. Bylo milé setkat se s představiteli vítězných obcí. Vesměs jsou to stejní obyčejní lidé jako já – stejné starosti, stejné naděje, podobné smýšlení. V tom jsme asi všichni stejní, snažíme se kopat za svoji obec, za její občany, za její rozvoj, prostě za stejnou věc.

Změnil se život v Řepici nějak zásadně poté, co se před deseti lety stala Vesnicí roku? Přineslo vám to nějaké výhody?
Život v obci je stále fajn jako byl před získáním titulu Vesnice roku. Malinko nám společenský a kulturní život utlumil koronavir a těžko dostáváme občany do toho dění a společného nadšení jako před pár lety. Věřím, že to při nejbližší příležitosti oslav desetiletého výročí získání titulu Vesnice roku ČR 2012 zvládneme. Na 21. května máme připraveno soutěžní klání mezi vesnicemi a pevně věřím, že družstva z Řepice i dalších obcí přijde podpořit velký počet fanoušků, pro které bude připraveno občerstvení a večerní taneční zábava. Výhodou získání titulu Vesnice roku bylo, že se v Řepici díky dotacím postavila vysněná mateřská škola, která úžasně funguje i při změně vedení. Stále máme naplněnou kapacitu, a to nejen řepickými dětmi.

Co vás naučila dvouletá covidová situace? Jak jste v ní fungovala, s jakými novými nároky jste se musela vypořádat?
Tomuto období říkám „vše on-line". V podstatě jste nikoho na žádném úřadě nezastihli pro osobní jednání. Pokud jste od vyšších institucí něco potřebovali, museli jste pouze přes telefon, e-mail nebo další elektronická média. Přitom v Řepici jsme ale dokázali fungovat „normálně pro lidi", je to asi úhel pohledu na situaci. Samozřejmě po nás byla vyžadována spousta opatření, eliminace kontaktů. Ale u nás jste na vsi... Vypořádali jsme se se vším se vztyčenou hlavou.

Platí stále, že se do obce stěhují mladé rodiny, které zde staví domy? Nebo ten hlavní boom už je za vámi? Kolik takto v Řepici přibylo obyvatel a kolik domů?
Řepice je pro lidi stále lukrativní oblastí. Nachází se blízko Strakonic, a tak jejímu rozvoji nic nebrání. Za uplynulé čtyři roky bylo v obci přiděleno na desítku čísel popisných a čtyři čísla evidenční, k trvalému pobytu se přihlásilo přes čtyřicet lidí. I nadále je v intravilánu obce několik soukromých stavebních parcel, které lze využít k výstavbě rodinných domů. Proto není v úmyslu zemědělského půdního fondu a zastupitelstva nadále tyto plochy rozšiřovat, když je jich spousta nevyužitých.

Nabízeli jste jako obec pro tyto lidi nějaké výhody, lákali jste je na něco? A podporujete dnes nějak lidi, aby se usadili v Řepici?
Pro nově přistěhované nenabízíme výhody z přihlášení se k trvalému pobytu. Již několikrát jsem však od lidí, kteří hledají parcelu k výstavbě rodinného domu slyšela, že by ji chtěli v Řepici, protože Řepice žije. To vás potom hodně potěší.

Jakou je dnes Řepice obcí? Po kulturní stránce, společenském životě a toho, jak obec vypadá?
Řepice je podle mého názoru skvělá obec. Všichni Řepičáci i přespolní se mohou účastnit všech akcí, které zde pořádáme. Prezentujeme je na webu, Facebooku a vývěskách obce. Ať jsou to kulturní, společenské nebo sportovní akce, vždy jsme rádi za účast všech lidí. Ale nebylo by to tak bez lidí, kteří Řepici dělají Řepicí. Není to o jednom člověku. V každém odvětví na tom „pracuje" několik nadšenců, kteří chtějí. Stále si myslím, že když se chce, všechno jde.

Plánujete kandidovat znovu v podzimních volbách a ucházet se opět o pozici starostky? S jakými ambicemi, co byste chtěla případně v dalším volebním období změnit? A jak byste chtěla, aby Řepice za další čtyři roky vypadala a jak by měla vypadat v dlouhodobém horizontu?
Kandidovat určitě chci. Kontakt s občany je pro mě prioritou, v tomto odvětví se nacházím. Je zde také pár akcí, kde bych chtěla myšlenku změnit v realitu. Nejsem ambiciózní člověk, který by chtěl za každou cenu prosadit svůj názor. A jak by měla Řepice vypadat v budoucnu? To není otázka na jednoho člověka. V Řepici je na 450 obyvatel a každý má možnost přijít a říct si svůj názor.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace