Komplikuje vám stydlivost život? Naučte se ji překonat a získejte větší sebevědomí

Ti, kdo jí nikdy netrpěli, často vůbec netuší, jak vysilující může být a jak moc dokáže člověku zkomplikovat jeho osobní i pracovní život. Pokud stydlivost trápí i vás, uklidnit vás částečně může to, že zdaleka nejste sami – čtyři z deseti lidí se považují za stydlivé. Dobrou zprávou je, že ostýchavost lze překonat. Většinou k tomu stačí trocha úsilí, trpělivosti a času. Jak na to?

Neříkejte to, vyhněte se nálepce

Svou stydlivost nemusíte nijak propagovat. Neoznačujte se za stydlivého nebo za cokoli jiného. Nechte se definovat jako jedinečná osobnost, ne jako jediný rys. Ti, kteří jsou vám blízcí, už to vědí a ostatní si toho možná ani nebudou mít příležitost všimnout. Vaše stydlivost není tak viditelná, jak si pravděpodobně myslíte.

Udržujte ji na lehké úrovni

Pokud ostatní přesto na vaši stydlivost upozorní, zachovejte neformální tón. Pokud se stane součástí diskuse, mluvte o ní s lehkostí. Pokud se červenáte, když je vám to nepříjemné, neztotožňujte to se stydlivostí. Nechte tento fakt stát sám o sobě: „Vždycky jsem se červenala.“

Přestaňte se sabotovat a poznejte své silné stránky

Někdy jsme opravdu sami sobě největším nepřítelem. Nedovolte svému vnitřnímu kritikovi, aby vás shazoval. Místo toho analyzujte sílu tohoto hlasu, abyste ho mohli zneškodnit. Sepište si seznam všech svých pozitivních vlastností, v případě potřeby si na pomoc přizvěte přítele nebo člena rodiny,  a přečtěte si ho nebo si ho odříkejte, když se budete cítit nejistě. Ať vám připomene, kolik toho můžete nabídnout.

Stydlivá žena se schovává.
zdroj: pexels.com

Pečlivě si vybírejte vztahy

Stydliví lidé mají tendenci mít méně přátel, ale jejich přátelství jsou hlubší. To znamená, že váš výběr přítele nebo partnera je velmi důležitý. Věnujte svůj čas lidem, kteří jsou vnímaví, vřelí a povzbuzující a vyhýbejte se tyranům a „škádlivcům“. Vždy se najde několik lidí, kteří jsou ochotni být krutí nebo sarkastičtí, pokud z toho vznikne dobrá úderná hláška. Jiní prostě nemají smysl pro to, co je vhodné, a některým je jedno, že někomu ublíží. Od těchto lidí si udržujte zdravý odstup.

Pozorně se dívejte a vypněte svou představivost

Většina z nás je nejtvrdší sama k sobě, proto si zvykněte pozorovat ostatní. Možná zjistíte, že i ostatní lidé trpí vlastními příznaky nejistoty a že nejste sami. Stydliví lidé také často cítí nesouhlas nebo odmítnutí, i když ve skutečnosti nic takového není. Lidé vás mají pravděpodobně mnohem raději, než si připouštíte.

Jeden špatný okamžik neznamená špatný den

Když trávíme hodně času ve vlastní hlavě, jak to mají stydliví lidé ve zvyku, je snadné zkreslit zážitky, myslet si, že naše stydlivost zničila například celou událost. Pravděpodobnější ale spíš je, že pro nikoho kromě nás to nebyl velký problém.

Pojmenujte to

Někdy, když máte strach, je nejlepší se mu postavit čelem. Pokud máte strach, prostě se na něj podívejte a opřete se do něj. Sepište si seznam všech svých trém a obav. Pojmenujte je, naplánujte si, jak je odstraníte, a jděte dál.

Zdroj: developgoodhabits.com, happinesson.com

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu