Počasí dnes13 °C, zítra14 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Správa městských lesů města Jihlavy slaví 30 let

PR článek

Správa městských lesů oslavila 30 let od svého založení. 1. ledna 1992 vznikla příspěvková organizace Správa městských lesů Jihlava, která do vínku dostala správu navráceného historického lesního majetku města Jihlavy, který násilně muselo město v roce 1953 převést na stát a skoro 40 let v něm nemohl skutečný vlastník hospodařit. Prvním novodobým lesním správcem byl vybrán tehdy mladičký lesník Václav Kodet.

Historie hospodaření a správy v lesích města Jihlavy je ovšem mnohem a mnohem starší než posledních 30 let. Začala se v podstatě psát ve středověku společně se vznikem a rozvojem hornické osady, jejíž první písemná zmínka je datována do roku 1233. Vydáním privilegia markraběte Jana z roku 1351, které povolovalo městu Jihlava kupovat pozemky a držet je městským právem, se začíná rozvíjet příběh pozemkové držby města.

V šestnáctém století již město vlastnilo na obou stranách zemské hranice 28 tisíc hektarů půdy a to převážně lesů. V důsledku dluhů města po třicetileté válce se po prodeji řady obcí a pozemků stabilizuje podoba jihlavského panství. 18. století je již charakterizováno intenzivním a cílevědomým lesním hospodařením na výměře lesů, podobné té dnešní.

V roce 1846 prošly městské lesy rozsáhlým mapováním a novým organizačním členěním, jehož základy jsou patrné do dnes. Do roku 1924 bylo vedení městských lesů v rukou německy mluvících správců a v tomto roce nastupuje do funkce lesního rady města a pozdějšího vrchního lesního rady, první Čech Stanislav Ambrož, který v této funkci setrval až do násilného zestátnění městských lesů v roce 1953.

V září 1991 proběhlo výběrové řízení na správce městských lesů, ve kterém uspěl mladý lesní inženýr Václav Kodet a byl radou města do této funkce jmenován. Již od 1. ledna 1992 byl jmenován ředitelem nově vzniklé příspěvkové organizace, která začala v navrácených lesích hospodařit. Prvním jejím úkolem bylo tento historický majetek města převzít od státních lesů. V průběhu prvních týdnů roku se tak stalo a Správa městských lesů mohla začít hospodařit na výměře téměř 3,5 tisíc ha navráceného lesního majetku města.

V roce 1994 byla k SML přičleněna ještě Správa městské zeleně a od 1. ledna 1995 byla příspěvková organizace transformována v obchodní společnost Správa městských lesů Jihlava, s.r.o., která v podstatě v nezměněné podobě spravuje na základě pachtovní smlouvy lesy města dodnes a na základě smlouvy vykonává veškeré práce na městské zeleni včetně správy dvou městských hřbitovů.


 

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Správa městských lesů, Jihlava, výročí, les, příspěvková organizace, třicetiletá válka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Správa městských lesů města Jihlavy slaví 30 let | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.