Obytný park Anička ve slovenských Košicích.

Odvážná a šetrná k přírodě. Jak vypadá nápaditá architektura?

Perfektní funkčnost, dokonalý design a soulad s přírodou – to jsou trendy, které pozorujeme v architektuře. Stále více se dbá na to, aby stavba respektovala historii a ráz okolí. Aby se používaly přírodní a trvale udržitelné materiály a zároveň aby architekti neztráceli odvahu experimentovat.

Atraktivní bydlení v přírodě

U našich sousedů na Slovensku najdeme projekty, které i lidem ve městě umožňují bydlet v nádherném prostředí. Obytný Park Anička v Košicích je inspirovaný přístavem s loděmi – vodní element je totiž s touto oblastí pevně spjatý.

U bytového komplexu zaujme fasáda z velkoformátových provětrávaných hliníkových panelů z dílny Ruukki. Upoutají přitažlivým designem dřeva a maximální funkčností v každém ročním období. Díky odvětrávání se v zimě snižuje spotřeba energie za vytápění a v létě se zase budovy nepřehřívají. Fasáda má bezúdržbové vlastnosti a dlouhou životnost.

Hotel, který přitahuje pohledy

Quality Hotel Arlanda XPO se nachází blízko stockholmského letiště. „Naším cílem bylo, aby budova vzbudila pozornost, ne však pro vícebarevnost, ale skandinávským vzhledem vyznačujícím se vhodně použitými přírodními materiály,“ říká Jakob Ahlqvist, projektový manažer společnosti Explore Arlandastad.

Quality Hotel Arlanda XPO u stockholmského letiště.

Nepřehlédnutelná fasáda dodává hotelu správnou dávku extravagance. Zasloužily se o to panely Ruukki® Primo. Jedná se o velkoformátové panely s hladkým povrchem vyrobené z hliníkových kompozitních materiálů. K výrazu fasády přispěly také okenní rámy a perforované zastínění oken z oceli. Vzhled hotelu tak ožívá kreativní hravostí materiálů.

Renovace jako ekologické řešení

Odpovědné řešení k životnímu prostředí se nemusí týkat pouze novostaveb. Naopak renovace a revitalizace pomocí moderních postupů a materiálů je důležitou součástí filozofie obnovitelnosti.

Příkladem je projekt renovace nákupního centra DOMINA v Lotyšsku. Energeticky efektivní sendvičové panely zajišťují vzduchotěsnost a umožňují snížit náklady a emise CO2 až o 20 %. O vkusné detaily se postaraly perforované panely Ruukki® Primo Skyline 100. Díky invenčnímu vizuálnímu řešení dostalo nákupní centrum svěží a moderní výraz.

Nákupní centrum DOMINA v Lotyšsku.

Inovativní přístupy k opláštění budov, které jsou zároveň šetrné k přírodě, neznamenají kompromisy v designu. Nejen hladké velkoformátové panely z hliníkových kompozitních materiálů Ruukki® Primo vnášejí do architektury sofistikované a udržitelné řešení.

Společnost Ruukki je známá svým inovativním přístupem k projektům, které se na počátku mohou jevit jako výzva. Je dodavatelem ocelových stavebních produktů a služeb pro střešní a fasádní systémy ekologicky udržitelných budov. Pokud se vám, ať už v hlavě nebo na papíře, rýsuje nějaký projekt, Ruukki bude vaším spolehlivým partnerem.

Autor: tisková zpráva
Foto: archiv firmy