Sociální sítě
Nahoru

Špičkové výtvarné umění na výstavě v Galerii KODL

Obdivovatelům výtvarného umění je určena předaukční výstava vybraných uměleckých děl, která probíhá v prostorách galerie do 28. května. Představuje i dvě naprosto unikátní plátna od Bohumila Kubišty a Toyen. Výstava bude zakončena aukcí na pražském Žofíně v neděli 29. května a zájemci budou mít příležitost dražit i online na portálu Arstlimit.com.

Bohumil Kubišta: Staropražský motiv

Expozice nabízí vybranou kolekci výtvarného umění v širokém záběru 19. a 20. století s přesahem do současné tvorby. Století devatenácté zastupují v prvé řadě velká jména osobností českého výtvarného umění v čele s Mikolášem Alšem, Jakubem Schikanederem, Alfonsem Muchou, Antonínem Chittussim, Václavem Radimským a Antonínem Slavíčkem.

Toyen: Samotáři

Dvacáté století prezentují vybraná díla nejen české moderny. Hned několika pracemi je zastoupen Josef Čapek, František Kupka, Václav Špála či Josef Šíma. Významnou kolekci tvoří v jarní aukci plátna Emila Filly. Nejranějším z nich je „Pohled na Gruž“ z roku 1908. Následuje několik zátiší, jež Filla vytvořil v návaznosti na lyrický kubismus, k vidění jsou ale také dvě práce tuší.

Emil Filla: Zátiší s ovocem a lahví

Zásadním dílem této aukce je plátno „Staropražský motiv“ z roku 1911 pocházející z palety jednoho z nejvýznamnějších představitelů české moderny Bohumila Kubišty. Svou umělecko-historickou významností představuje skutečnou sběratelskou raritu. Dílo ze slavné sbírky dr. J. Borovičky se bude vyvolávat za dvacet pět milionů korun. Stejnou vyvolávací cenu má i druhé naprosto unikátní plátno „Samotáři“ malířky Toyen z roku 1934.

Současné umění otevírá sítotisk „Napalm“ světově známého umělce Banksyho. Mladší střední generace autorů je na výstavě zastoupena například díly Karla Balcara, Ondřeje Basjuka, Martina Herolda, Alžběty Jungrové, Jana Kalába, Šárky Koudelové, Pasty Onera, Ivany Štenclové, Zdeňka Trse či Vladimíra Vély.

Podrobnosti, včetně virtuální prohlídky, naleznete na galeriekodl.cz.

Více z rubriky Umění

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.