4. května 2022 • 14:33

Úžasný den Brookse: porazil rakovinu, slavil postup a plánoval comeback

Autor: Vladimír Formánek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Svůj největší zápas v životě vyhrál. Nebylo to finále Ligy mistrů ani mistrovství světa. Šlo o něco mnohem důležitějšího. O život. David Brooks porazil rakovinu. „Od mé poslední zprávy uplynulo několik měsíců, přesněji šest. Ale nyní můžu říct, že za tu dobu jsem úspěšně dokončil léčbu. Jsem zdravý,“ uvedl v úterý ve svém prohlášení čtyřiadvacetiletý křídelník. V den, kdy jeho tým, Bournemouth, vybojoval postup do Premier League.



Říká se, že každý den máte prožít tak, jako kdyby byl váš poslední. Nikdy totiž nevíte, co se stane. Mnohdy stačí hodina, minuta, vteřina… A nebo slova doktora, který vám sdělí, že máte druhé stádium Hodgkinova lymfomu. Tohle je příběh Davida Brookse.

Ještě 29. září 2021 normálně nastoupil do duelu s Peterborough, který skončil bezbrankovou remízou. Jenže do dalších zápasů už nezasáhl. A o pár dní později vysvětlil proč: „Mám rakovinu.“ V ten moment šlo všechno stranou, včetně fotbalu.

Velšský záložník vyrostl v akademii Manchesteru City, do které nastoupil už v sedmi letech. Vyhlídky na místo ve hvězdami nabitém kádru áčka neměl zrovna příznivé, proto neváhal v roce 2014 podepsat profesionální smlouvu se Sheffieldem United, kde se soutěžního debutu dočkal o čtyřiadvacet měsíců později.

V kádru „blades“ vydržel tři sezony, než se stěhoval za 11,5 milionů liber (337 milionů korun) do Bournemouthu, který v té době hrál čtvrtým rokem Premier League. A Brooks ihned zapadl. „Cherries“ zakončili ročník na klidném čtrnáctém místě. Levonohý křídelník si připsal sedm gólů a přidal i pět asistencí.

V další sezoně ale vinou zranění posbíral jen devět ligových startů a Bournemouth navíc sestoupil. Brooks nicméně zůstal věrný i po pádu a opět se vrátil do staré formy. Na návrat mezi elitu to ale nestačilo. Ten přišel až nyní, o ročník později.

Postup si Bournemouth zajistil v úterý domácí výhrou 1:0 nad Nottinghamem. A na tribuně už seděl v té době zcela vyléčený Brooks, který se o překonání rakoviny dozvěděl před duelem a o radostnou zprávu se podělil s fanoušky na Twitteru.

„Minulý týden jsem se setkal se svým specialistou, který zkontroloval konečné výsledky testů. S potěšením mohu prozradit, že léčba byla úspěšná a nyní jsem bez rakoviny,“ píše v prohlášení. „Je neuvěřitelné, že tohle můžu říct. A jsem vděčný za všechny vaše zprávy a přání všeho dobrého, opravdu mi pomohly překonat těžké časy."

Zároveň poděkoval i všem lékařům za jejich práci a podporu během celého procesu. „Jsem tolik vděčný,“ uvedl a už plánoval návrat na trávníky. „Jsem šťastný, že mohu začít cestu zpět do plné kondice a pokračovat tak ve fotbalové kariéře. Jsem odhodlán v příštích měsících pracovat tvrději než kdy dřív a těším se, že se zase dostanu na hřiště a za vámi, fanoušky. Ještě jednou děkuji.“

Když rozhodčí odpískal na Vitality Stadium konec zápasu s Nottinghamem, fanoušci se radostí seběhli na hřiště a kromě postupu slavili i vítězství Brookse. Nádherný den s dokonalým vyústěním.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud