04.05.2022 14:45

Spolek Geisslers oživí v létě zámky i kláštery komediálním divadlem. V květnu zve na pestrý program do Vily Štvanice

Divadelní soubor Geisslers Hofcomoedianten využívá jako zdroj inspirace pro moderní a zábavné divadlo dobu baroka. A právě s ryze současnými hrami inspirovanými slavnými díly i historickými událostmi barokní doby přinesou Geissleři život na české a moravské hrady i zámky, do měst i vesnic, kostelů i klášterů.

Léto u Geisslers patří už tradičně kočovnému životu, kdy soubor vyráží hrát do míst s divadelní tradicí v Čechách i na Moravě. Smyslem putování je připomenout časem ztracenou tradici zámeckých a klášterních divadel 17., 18. a 19. století v jednotlivých regionech České republiky.

Kromě osvědčených štací Festivalu zámeckých a klášterních divadel, jakými jsou například Třeboň, Mikulov a nedaleké Dolní Dunajovice a samozřejmě festival THEATRUM KUKS, přibírají divadelníci každoročně nové destinace: letos se vypraví třeba do Nymburka nebo na zámek Hrádek u Sušice.

V repertoáru nechybí velkolepé hudební inscenace jako adaptace Moliérovy Psýché s živým komorním orchestrem pod názvem Krása střídá nádheru či nově-barokní opera na antické téma Římská Lukrécie. Diváci se mohou těšit také na oblíbené letní pouliční představení, mezi které patří například Braunovými sochami ctností a neřestí inspirovaná hra Jedem s medem s velkými dřevěnými marionetami na voze. Chybět nebudou ani některé novinky posledních dvou sezón, jako kabaret se zvířecími maskami, loutkami, houskami, chlebem a živou hudbou RAUT inspirovaný La Fontainovými bajkami a záhrobní promo životních radostí Tanec smrti ve stylu site-specific. Fantastické počátky barokního divadla v Čechách představí v předpremiéře opera v rytmu diska Pudl a pudr.

V Praze uvádí v následujících týdnech Geisslers ve Vile Štvanice následující program:

středa 4. 5. | 20:00 | RAUT
Kabaret La Fontaine

Mezinárodní kabaret se zvířecími maskami, předmětovými loutkami, houskami, chlebem a živou hudbou! Geisslers v režii jednoho z nejosobitějších a nejvýraznějších loutkářů současného divadla Matiji Solceho na motivy bajek francouzského básníka Jeana de La Fontaine.
Režie: Matija Solce

neděle 8. 5. | 20:00 | 27
Exekuční show Jana Mydláře

Raně barokní katovna české politiky. Morbidní kabaret národního hrdinství, ve kterém konferenciér Jan Mydlář dává prostor k 27+1 originálním číslům. Od kupletu k madrigalu a od žonglování po drama, to vše s vírou pevnou jako mariánský sloup a z lásky věrné až za hrob.
Režie: Petr Hašek

středa 11. 5. | 20:00 | Krása střídá nádheru (nově s komorním orchestrem)
Božská tragikomedie

Adaptace nesmrtelného příběhu o Amorovi a Psyché vás zavede do světa bohů a jejich výstředních her. Volně podle tragikomedie-baletu Psyché z roku 1671. Jedna z posledních Molièrových her, její první překlad do češtiny i první uvedení v ČR, v obnovené premiéře s živým komorním orchestrem.
Režie: Petr Hašek

sobota 14. 5. | 20:00 | Magdalena lascivní a kajícná
Chlípně zbožné oratorium na vodní ploše

Činoherně-operně-taneční inscenace na vodě v nově-barokním stylu podle vrcholně barokního oratoria G. B. Andreiniho o nejznámější kurtizáně všech dob. Jak získat lásku krásné operní divy? Co takhle napsat jí oratorium na míru? Výprava do hlubin autorovy duše.
Režie: Petr Hašek

neděle 15. 5. | 20:00 | Carlo Gozzi / Geisslers – LK3P 2: Zelenavý ptáček
Odpadkově-úpadková taškařice

Potomstvo pomerančů je zpět! Ve druhém díle úspěšné pohádkové komedie Láska ke třem pomerančům opět ožívají oblíbení hrdinové: kouzelník všech kouzelníků Celio, zlá čarodějnice Kreonta, nenažraný a líný Truffaldino a další…
Režie: Petr Hašek

Geisslers Hofcomoedianten tvoří současné hravé divadlo inspirované barokem. Neusilují ale o rekonstrukci původních barokních her a předloze dávají současný rozměr, objevují nadčasová témata, zapomenuté příběhy, odkazy slavných divadelních osobností a paralely mezi minulostí a současností. Od roku 2014 Geisslers pravidelně hrají na jevišti Divadla VILA Štvanice, kde také od roku 2015 pořádají festival pro rodiny s dětmi VILOmeniny. Od svého počátku jsou Geissleři součástí festivalu barokního divadla a hudby THEATRUM KUKS.

www.geisslers.cz

Autor článku: Simona Andělová