Dva měsíce bez příbuzných, to je pro mnohé Ukrajinky v Česku příliš dlouhá doba

4. květen 2022 14:00

Z Hluboké nad Vltavou už odjela zpátky na Ukrajinu zhruba polovina uprchlic. Některé z nich se proto vrací zpátky domů, aby se postaraly o své rodiče, manžela, nebo o opuštěný dům. Město bylo mezi prvními, které hned po začátku války vypravilo autobus do svého partnerského města Koločava na Zakarpatské Ukrajině. 

Od té doby přijalo na sto šedesát válečných uprchlíků, hlavně žen s dětmi. Teď se ale někteří vracejí zpátky domů. A to nejen proto, že na Zakarpatské Ukrajině se přímo neválčí.

Po venkovním hřišti se s míčem prohánějí kluci, holky zkouší hrát basketbal. Kdyby na sebe nevolali ukrajinsky, nikdo by nepoznal, že to nejsou české děti. V Hluboké nad Vltavou má ukrajinské školáky na starosti Hana Maletovová:

Rusky vypráví, že teď má ve škole 34 dětí. Původně jich bylo 40, ale některé se vrátily s rodiči na Ukrajinu. Paní Hana pracovala 36 let jako učitelka a později ředitelka školy, takže vede i ukrajinské třídy na Hluboké.

V Česku chce zůstat do konce školního roku, pak by se ráda vrátila domů. V Koločavě má tříletého vnuka, dceru s manželem a dospělého syna.

Angelika má ve školce 10 dětí. Pár už se jich vrátilo s rodiči zpět na Ukrajinu, ale čas od času přijdou nové.  Snaží se je naučit alespoň pár základních českých slov.

Česky dobře mluví Olesja Bulykovová, která na Hlubokou přijela z Koločavy hned 27. února. I ona pozoruje, že část žen se postupně vrací domů.

O ukrajinské uprchlíky se stará Lucie Jozová už od chvíle, kdy sem přišli:

„V podstatě se nám už půlka z nich vrátila do Koločavy, ale potýkáme se teď například s tím, že někteří ubytovatelé tím, že začíná turistická sezóna, chtějí svá zařízení pro své účely, aby je mohli nabídnout návštěvníkům, turistům. Naštěstí je to v menšině,“ vysvětluje Lucie Jozová.

A uprchlíci, kteří na jihu Čech zůstanou, by právě v gastronomii a službách mohli najít práci.

Celou reportáž Pavly Kuchtové si poslechněte online.

Spustit audio