VIDEO: Letečtí záchranáři horské služby z Krušných hor cvičili s vrtulníkem zásahy ve volném terénu
Foto zdroj: Horská služba ČR
Ústí nad Labem

Šumava, Krušné hory – Letečtí záchranáři Horské služby Šumava a Krušné hory cvičili v úterý s posádkou vrtulníku Armády ČR z Plzně-Líní ve Vimperku a jeho širokém okolí.

Záchranáři z obou pohoří od rána cvičili především zásahy ve volném terénu. „Nalétávali a spouštěli jsme se na loukách a pasekách, to jsou nejčastější lokality, ve kterých s posádkami vrtulníků operujeme. Trénovali jsme, dokud nám cvičení nepřerušila bouřka a delší déšť, trasu záchranáře z vrtulníku ve visu dolů a také takzvaný podvěs,“ uvedl Josef Tischler, letecký záchranář Horské služby Šumava.

Asi nejzajímavějším a zároveň také nejnebezpečnějším prvkem výcviku byla akce Komín. „Šlo o to bezpečně nalétnout k vrcholu osmdesátimetrového komínu a pak spustit záchranáře na jeho vrchol, respektive horní ochoz. Zvládli jsme to ale na jedničku, i když jsme se museli pečlivě vyhýbat různým anténám a vysílačům, které tam jsou umístěny,“ doplnil Josef Tischler.

Spolupráce s vojáky při výcviku zásahů ze vzduchu je na Šumavě už tradiční „zábavou“. „Cvičíme spolu už řadu let, jak s posádkami z Plzně, tak dřív i s letci z Bechyně. Ti původně zajišťovali Leteckou záchrannou službu v Jihočeském kraji. My se učíme od nich, oni od nás a dohromady trénujeme bezchybnou profesionální koordinaci obou složek při záchraně zdraví a životů,“ komentoval dnešní cvičení Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Zároveň poděkoval městu Vimperk, obci Svatá Máří a dalším soukromým subjektům, které umožnily cvičení v jejich katastrech a na pozemcích.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru