O nás     Inzerce     KontaktO rodičích a jejich dětech již od roku 2009
Hledat
Nepřehlédněte: Pohádky pro děti
Tip na knihu: Polepšovna pro čarodějky
7 tipů, jak být úplně v pohodě
Jak řešit neplodnost
Hlavní rubriky: Těhotenství, Zdraví, Péče o dítě, Výchova dítěte, Zábava a volný čas, Rodiče sobě, Diskuze, Služby pro rodiče, Speciály


Jak bojovat proti pylové alergii přírodní cestou?

Kvetou kočičky, břízy se obalují jehnědami. Mnoha rodinám ale tito poslové jara přinášejí zároveň i kýchací explozi, zarudlé oči a červený odřený nos rodičů i dětí. Pylové alergie spoustě lidem znepříjemňují jarní období a často jimi trpí i děti. Rodinný výlet do přírody se proto může změnit v nepříjemný zážitek. Jak si s alergiemi poradit?

Co je to alergie?

Co rozumíme pojmem pylová alergie? Jde o nadměrnou reakci organismu na nějakou cizorodou látku, v tomto případě pyl. Proč se lidské tělo nevhodně brání? Může jít o špatnou funkci imunity, která neškodný pyl vyhodnotí jako nebezpečný a vytasí proti němu do boje. Také můžeme být přecitlivělí. Naše strava většinou není ukázkou zdravého jídelníčku, obsahuje hodně barviv, dochucovadel, aditiv a konzervantů a tyto chemikálie způsobují přecitlivělost organismu. Negativní vliv má i znečištění životní prostředí, to vše se projeví i alergickou reakcí.

Jak se alergie projevuje?

Foto: archiv autora
Foto: archiv autora
Mezi základní projevy alergie patří hlavně problémy dýchací soustavy, tedy alergická rýma, kdy je nosní sliznice podrážděná, kýcháme a smrkáme. Rovněž slzí a pálí oči. Vidět na procházce maminku s potomkem se zarudlýma očima a kapesníkem u nosu není v tomto ročním období žádnou výjimkou. Pylové pasti v podobě kvetoucích bylin a dřevin číhají všude. Řadíme sem ale i mnohem nebezpečnější stahování průdušek, které může skončit dušností a astmatem.

Jak bojovat s nevhodnou imunitní reakcí?

Nejlepší je začít s dětmi už prevencí a využít přírodní prostředky. Můžete spoléhat i na medikamenty předepsané lékařem, ale ty mívají i řadu vedlejších účinků. Zkuste proto vyzkoušet přírodní cesty, jak alergiím předejít. Určitě nechcete, aby vaše děti musely užívat spoustu léků a rádi byste s nimi vyrazili do pučící přírody bez obav, jaké nástrahy vás tam čekají. Jak tedy pomoci svému synovi a dcerce zbavit se šetrně alergických projevů? Začít můžete očistou organismu, tedy detoxikací. Zaměřte se na játra, jejichž regeneraci podle některých bylinkářů napomáhá hlavně ostropestřec mariánský, stejně jako měsíček lékařský, který bývá rovněž doporučován při astmatu.

Posílení imunity pomocí bylinek a hub

Foto: archiv autora
Foto: archiv autora
Měli byste posilovat imunitu, která díky tomu bude zdravá a nebude podporovat nevhodné reakce. Za účinné byliny na podporu obranyschopnosti jsou považovány echinacea či rakytník. Jako zajímavá alternativa bývají doporučovány medicinální houby jako reishi, cordyceps nebo penízovka sametonohá. Zkuste vtáhnout svoje děti do hry zvané Zdravá celá rodina. Povyprávějte jim zábavně o bylinách a houbách, něco si o nich společně přečtěte, aby pochopily, jak jim mohou výtažky z bylin a hub pomoci, proč by měly užívat a že jim rozhodně neublíží. Zkuste i aromaterapii. Dopřejte si doma chvilky společného odpočinku s dětmi, kdy do aromalampy například pár kapek eukalyptového oleje a společně relaxovat.

Prevence aneb Začněte před sezónou

Celá rodina ale musí počítat s tím, že u bylinek i hub trvá určitou dobu, než se jejich účinky dostaví. Měli byste proto s prevencí začít ještě před nástupem pylové sezóny. Letos už jste to nejspíš prošvihli, ale na druhou stranu lépe začít pozdě než vůbec. Jestliže už se váš alergen v přírodě nevyskytuje, přestaňte s užíváním. Pokud ale má alergen vašeho dítěte sezónu téměř celý rok, zařaďte po 2-3 měsících 30 denní přestávku. Věnujte pozornost i prostředí, ve kterém žijete. Doma větrejte, utírejte prach. Důležitá je i zdravá strava. Jako zodpovědní rodiče vařte z čerstvých surovin, dávejte dětem hodně ovoce, zeleniny a nedopujte je průmyslově zpracovanými potravinami. Zařaďte do jídelníčku potraviny s obsahem přírodních antihistaminik, tedy látek potlačujících nežádoucí imunitní reakce – jde o vitamíny B5 (kyseliny pantotenová), B6 a C.

Autorem článku je Pavel Štěpka, majitel firmy Superionherbs.cz, která vyrábí a prodává vysoce kvalitní extrakty z medicinálních hub, adaptogenů a léčivých rostlin. V oblasti přírodní medicíny se pohybuje již více jak 20 let a rád předává své poznatky lidem, kteří hledají pomoc v přírodě.

(Partnerský příspěvek)


(4. 5. 2022 | redakce2)

Facebook Twitter
Komentáře, názory a rady

Alergie je typická generační nemoc vzniklá z toho, že jsme citliví na kde jakou blbost. Ale jako chápu to. Já trpím taky alergií na roztoče. A to máme doma koberce od http://harimo.cz/ takže si dovede...
Kéž by můj syn trpěl pouze na pyly, ale ten má bohužel alergii na všechno možné. Asi nejhorší je alergie na prach. Nedávno jsem si o tom ale na internetu něco četla a dozvěděla jsem se, že například n...

>>> Číst a vkládat komentáře <<<
©2009-2024 JaRodic.cz, ISSN 1804-0632
Provozovatel: Bispiral, s.r.o., kontakt: redakce(at)jarodic.cz | Inzerce: Best Online Media, s.r.o., zuzana@online-media.cz
O vydavateli | Pravidla webu JaRodic.cz a ochrana soukromí | pg(14782)