Barva očí u lidí: Hnědou má každý, šédá je nejvzácnější

Aktualizováno redakcí 26. 6. 2023

Barva očí se ve společnosti diskutuje z mnoha různých důvodů. Podle pověr se lidem s konkrétní barvou očí připisuje povaha. V dalších případech se řeší kvůli správné volbě barvy očních stínů. Jelikož jde o fascinující téma, v tomto článku se zkusíme barvou očí zabývat trochu více do hloubky.

Všichni víme, že za barvou očí stojí naše genetická informace. Znalejší si dokonce v této souvislosti vzpomenou na Johanna Gregora Mendela, který zkoumáním hrášku položil základy genetiky.

I tak nás ale barva očí nepřestává z nějakého důvodu zajímat. Když se podíváme na procenta, zjistíme, že 55-79 % světové populace má barvu očí hnědou. Modré oči má asi 8-10 % lidí, nejčastěji jde o Evropany. Následuje zelená barva očí, kterou mají pouze 2 % světové populace. Nejvzácnější jsou šedé oči, které má méně než 1 % světové populace.

Přečtěte si: Co je prokrastinace a jak na ni?

Co přesně má na dědičnost barvy očí vliv? A může se barva vašich očí měnit během života?

Co ovlivňuje barvu našich očí

Barvu očí ovlivňují geny, které získáváme od každého rodiče. (Jeden gen od každého.) Aby to nebylo tak jednoduché, gen hnědých očí je silnější než gen modrých očí. Zároveň ale platí, že pokud má člověk modré oči a jeho rodiče mají oba také modré oči, existuje jen velmi malá pravděpodobnost toho, že by se byl narodil s jinou barvou očí, než je právě modrá.

Jednoduché to není i z toho důvodu, že finální barvu očí určuje i produkce melaninu v oku. Jak jistě víte, jde o barvivo, které udává tón i našim vlasům a pokožce. Pokud máte melaninu hodně, budete mít tmavé oči. A pokud zase málo, budou vizuálně světlejší.

Tip: Pozor na syndrom vyhoření!

Barva očí u dětí

Zajímavou odbočkou je barva očí u dětí, u kterých na začátku často nevíme, po kom ji budou mít, protože musíme počítat s blíže neurčeným termínem, kdy se mění barva očí u dětí. (Uvádí se však, že finální barva by měla být viditelná v cca 18 měsících.) Například děti, které mají velmi světlou pleť, mívají krátce po narození modré oči. Je to dáno tím, že se pigment v jejich duhovkách vyvíjí až časem.

Pokud má však dítě tmavší pokožku, je poměrně normální, že se narodí s již tmavšíma očima, protože mají od přírody větší množství melaninu.

Kdybychom se podívali na světovou statistiku, zjistily bychom, že 63 % dětí se rodí s hnědýma očima, 20,8 % se rodí s modrýma očima a 5,7 % má zelenohnědé oči. Zbytek dětí má nedefinovanou nebo jinou barvu očí.

Přečtěte si: Jak nosit barvu khaki?

Dítě má jinou barvu očí než rodiče

I když geny jsou pro nastavení toho, jak budeme s největší pravděpodobností vypadat, velmi důležité, může se stát, že dítě má jinou barvu očí než jakou mají jeho rodiče. I když to hned nemusí být žlutá barva očí, na kterou může mít vliv velikost jantarového zbarvení kolem zorničky, dítě může mít například zelenomodré oči i přesto, že nejčastější barvou v rodině je hnědá a podobně.

Jak je to možné? Především kvůli tomu, že kromě fenotypu (reálné barvy očí rodičů) se na dítě převádí genotyp, což je neviditelná barva očí, která se pak může v určité chvíli projevit. Pokud jste tedy oba hnědoocí a narodí se vám dítě se zelenýma očima, nemusíte mít o sobě a svém dítěti žádné pochybnosti. Je to totiž naprosto normální. 

Dědičnost navíc může přeskakovat generace, takže je docela dobře možné, že potomek má barvu očí po někom z minulosti, koho jste možná ani nikdy neviděli. Stejným případem může být i dědičnost nejvzácnější barvy vlasů. (Za kterou je považována zrzavá.)

Tip: Jak na oblečení a barvy podzimu?

Proč mají lidé v exotických zemích tmavé oči?

Dalo by se říct, že z podobných důvodů, proč máme my v mírných a severnějších oblastech světlou pokožku. (Primárně kvůli tomu, že jde o faktor, který má vliv na produkci vitamínu D.)

Přečtěte si: Nápady, jak se oblékat v zimě

V mnoha exotických zemích mají lidé tmavé oči kvůli tomu, že je oko lépe chráněno před působením slunce, jehož působení není v našich podmínkách až tak drastické, a před kterým se musíme důsledně chránit jen pár týdnů v roce.

Může se barva očí měnit?

Někteří lidé se domnívají, že se jim může barva očí v průběhu života měnit. Není to ale nesmysl? Za normálních okolností to normální není, ale existují samozřejmě případy, kdy se to stát může.

Mezi tyto případy patří:

  • Nošení barevných kontaktních čoček
  • Onemocnění jater
  • Zánět oka
  • Změna velikosti jedné zorničky
  • Rakovina oka

Také nesmíme zapomínat na nebezpečné zákaly, které vám mohou způsobit potíže se zrakem. Jelikož se většinou neobjeví ze dne na den, je důležité, abyste chodily na pravidelnou kontrolu k očnímu lékaři, který zvládne odhalit i opravdu malé změny v oku.

Výběr partnera podle barvy očí

V současné době si vybíráme partnera na základě toho, jaká barva se nám jeví jako nejpřitažlivější. V minulosti byl ale výběr podle barvy očí ovlivněn i tím, jestli má žena možnost s daným mužem přežít. (Barva očí mohla také naznačovat, jestli pár počne zdravé dítě.) V současné době už se na tuto věc při párování příliš nehledí. (I tak se ale na jejím základě při výběru nevědomě rozhodujeme.)

Jedna z teorií párování říká, že si vybíráme partnery na základě toho, jak moc jsou nám podobní. Z toho titulu je pravděpodobné, že si žena se světlýma očima vybere muže, který má taktéž světlé oči.

Druhým faktorem je to, jakou barvu očí měli naši rodiče. V tomto ohledu si můžeme vybírat protějšek podle toho, aby byla jeho barva očí shodná s barvou očí rodiče opačného pohlaví. Zajímavostí také je, že u modrookých mužů byla prokázána preference partnerek s modrýma očima. Pravděpodobně kvůli tomu, že modroocí muži podvědomě vědí, že s modrookou ženou nebudou mít hnědooké dítě. (Takže existuje jednodušší odhalení možné nevěry.) U lidí s jinou barvou očí se toto chování nepotvrdilo.

Má barva očí vliv na chování?

Může to být pravda, ale také nemusí. Například děti s modrýma očima bývají obecně plašší. Lidé s hnědýma očima zase bývají citlivější na dění kolem sebe. Lidé s tmavýma očima navíc snáze mění názor pod vlivem mínění ostatních, zatímco světloocí lidé mění názory hlavně podle svého vnitřního cítění.

Jaká je vaše barva očí? A máte pocit, že nějak ovlivňuje vaše chování a život?

Zdroje informací

https://cs.wikipedia.org/wiki/Barva_očí – Barva očí (česky)

https://www.healthline.com/health/eye-health/eye-color-percentages – Vše o barvě očí (anglicky)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *