Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Ponížení u Canossy. Bosý císař stál tři dny na mraze, než mu papež odpustil

4.5.2022, 12:55 > Středověk > Svatá říše římská

Cesta do Canossy byla zdrcujícím úspěchem středověké papežské politiky. Nejenže papež Řehoř VII. donutil římského krále Jindřicha IV., aby mu ustoupil. Dosáhl i králova naprostého ponížení: když Jindřich přijel v kajícnickém rouchu žádat o odpuštění, nechal ho papež tři dny čekat před branami.



Hrad Canossa.
Hrad Canossa. , Paolo da Reggio, CC BY-SA 3.0


Kdo je mocnější? Papež, nebo císař?

V 11. století se rozložení sil v Evropě pomalu ustalovalo a bylo čím dál zřejmější, že jí vládnou dva muži se silným postavením, kteří si na poli moci konkurují. Jedním z nich byl papež, jakožto hlava církve, a druhým římský císař, jakožto světský vládce. Dva kohouti se na na jednom smetišti zkrátka nesnesou, a tak bylo jen otázkou času, než začnou svádět boj o moc.

Papež Řehoř VII.
Papež Řehoř VII. , Unidentified painter, Public domain


Záminka pro finální střet vlastně vypadala na začátku docela nevinně: král Jindřich IV. vybral kandidáta na post milánského arcibiskupa. Papež Řehoř VII. však tuto volbu odmítl akceptovat a dosadil na místo svého kandidáta.

V reakci na tuto kauzu se Řehoř rozhodl posílit moc svého úřadu a vydal dokument známý jako Dictatus Papae. V něm si uzurpoval mnoho pravomocí, které si do té doby nárokoval císař, a mimo jiné také vyhlásil, že právo jmenovat biskupy bude mít jen papežský stolec, a v žádném případě císař.


Boj o investituru

Odtud také název celé aféry: boj o investituru. Neboť investitura je název pro proces jmenování církevních hodnostářů.


Jindřich IV.
Jindřich IV. , AnonymousUnknown author, Public domain


Jindřich samozřejmě zuřil. Bylo mu jasné, že prostřednictvím biskupů, které si sám vybral, bude chtít papež ovlivňovat politiku v říši. A navíc bylo zcela zřejmé, že se Řehoř VII. pokouší oslabit jeho pozici.

A tak Jindřich IV. svolal německé duchovenstvo a donutil jej, aby se papeži vzepřelo a prohlásilo papeže za sesazeného.


Papež vrací úder

Jenže Řehoř VII. měl v rukávu trumf, na který byl i římský král krátký: klatbu a exkomunikaci.

Člověk, který byl exkomunikován a v klatbě, byl vyloučen se společenství křesťanů a nesměl přijímat svátosti, což byl pro středového křesťana strašlivý trest, neboť hrozilo, že jeho duše nebude spasena.

Pro panovníka to byl však ještě větší problém – jeho poddaní už ho totiž nemuseli poslouchat a mohli proti němu vést rebelii, aniž by se museli bát Božího hněvu. Dá se tak říct, že papež uvalením klatby Jindřicha v podstatě zbavil jeho královských pravomocí, což bylo do té doby něco naprosto neslýchaného.


Jindřich IV. prosí o přijetí u papeže.
Jindřich IV. prosí o přijetí u papeže. , Unknown author, Public domain


Potupná Canossa

Pozice exkomunikovaného krále byla v říši slabá a Jindřich pochopil, že se bude muset s papežem usmířit.

Jindřich IV. tedy putoval za papežem na hrad Canossa pěšky a po celou dobu vystupoval jako pokorný kajícník. Oblékl se do chudého kajícnického roucha, o přijetí žádal bosý.

Avšak papež se rozhodně nezachoval velkoryse. Naopak si krále pořádně vychutnal. Nechal ho bosého ve sněhu tři dny čekat před branami jako toho nejubožejšího prosebníka.

Když se Řehoř konečně uvolil krále přijmout, nechal ho prosit za odpouštění a teprve poté jej zbavil klatby.


Canossa. Jindřich IV. prosí papeže o odpuštění.
Canossa. Jindřich IV. prosí papeže o odpuštění. , Nicola Romani., Public domain


Smír jen na krátkou dobu

Celé to divadlo však bylo zbytečné. O tři roky později propukl spor o investituru nanovo a Jidnřich znovu skončil v klatbě. Už ale asi neměl chuť potupné ponížení absolvovat znovu: raději nechal zvolit vzdoropapeže.

Zdroj: William Chester Jordan: Europe in the High Middle Ages
Autor: Tereza Holubová
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Vyhnaní žáci Cyrila a Metoděje našli útočiště na Balkáně Vyhnaní žáci Cyrila a Metoděje našli útočiště na Balkáně
Třikrát vyvraždění Vršovci. Rod, který vzdoroval Přemyslovcům Třikrát vyvraždění Vršovci. Rod, který vzdoroval Přemyslovcům
Trubadúři: galantní básníci zrození středověkem a jižní Francií Trubadúři: galantní básníci zrození středověkem a jižní Francií


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít