Hlavní obsah

Ukrajinští Romové jsou pro Česko jako horký brambor

Na mnoha místech Česka úřady řeší, jak se postarat o romské uprchlíky, kteří dorazili z nejchudších osad válkou zmítané Ukrajiny. Mnozí mají velmi odlišný způsob života, bivakují na veřejných prostranstvích, například v Brně u železničního nádraží. Značná část z nich ani nemá nárok na pomoc, protože jsou nejen občany Ukrajiny, ale i Maďarska. Nikdo neví, co s nimi, řekla Právu členka Rady vlády pro záležitosti romské menšiny Alice Sigmund Heráková.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Ukrajinští Romové před budovou brněnského hlavního železničního nádraží

Článek

Proč nehledají pomoc v Maďarsku, když mají maďarské pasy?

Lidově řečeno kdysi se nechali utáhnout na vařené nudli, a přestože žijí na Ukrajině, přijali i maďarské občanství. Maďarsku tak přibyli občané, ale bylo to spíše jen populistické gesto.

Jih Moravy neví, co s romskými běženci z Ukrajiny. Toulají se

Domácí

Je evidentní, že Maďarsko jejich problémy neřeší, a tak hledají pomoc, kde se dá. Je nutné pochopit, že někteří z těchto Romů nemají žádné vzdělání. Jsou mezi nimi negramotní lidé. Obtížně se s nimi pracuje. Drtivá většina Romů s maďarským občanstvím je nakonec donucena sbalit se a odjet.

Foto: Právo

Alice Sigmund Heráková

Přesto je jim nabízeno ubytování, a oni jej odmítají.

Ano, někteří odmítají ubytování v zařízení ministerstva vnitra ve Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku, jiní odmítli ubytování v brněnském záchytném centru na výstavišti nebo v bývalých kasárnách v Brně-Židenicích. Takové zařízení jim připomíná spíše vězení. Jejich reakcí je odchod.

Není ale ukrajinský Rom jako ukrajinský Rom. Rozptyl mezi nimi je obrovský, od negramotných až po ty, kteří jsou plně integrovaní, mají vzdělání. Jsou mezi nimi vysokoškoláci. Ti si dají věci vysvětlit a rychle se začlení.

Práci chceme, ale ona není, říkají ukrajinští romští běženci v Bezděčíně

Domácí

Obtížné je i vyjednávání ohledně budování záchytných center pro ně. Proč?

Ukrajinští Romové z těch nejchudších osad jsou pro Česko jako horký brambor, který se přehazuje sem a tam. Nikdo neví, co s ním.

V centrech měst nejsou vítáni, ale na druhé straně není řešením uzavírat je někde bokem od civilizace, aby nebyli nikomu na očích. To pak vytváříme ghetta, která ale budou znamenat další problém. Potřebují tlumočníky, kteří mluví jejich řečí a vše jim srozumitelně vysvětlí. Jenže se ukazuje, že sociálních pracovníků zaměřených na romskou komunitu nemáme zase tolik.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám